Burhan AKDEMİR

Manisa’da, kentin birçok noktasında gerek süs bitkisi olarak, gerekse çok yıllık olacak şekilde dikilen ağaçlardan düşen yapraklar, yağmurun da yağmasıyla birlikte mazgalların tıkanmasına ve su baskınlarının yaşanmasına yol açıyor.

Her ilçe, kendi sınırları içerisinde kalan ağaçları, Büyükşehir Belediyesi de ana arterler olarak tabir edilen kısımlardaki ağaçları budamakla sorumlu. Ancak bu yerlerdeki çınar ve çam gibi uzun ömürlü ağaçların budama zamanlarının farklı olması bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.

Öte yandan, Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yer alan Küçük Sanayi Sitesi içerisinden WhatsApp ihbar hattımıza atılan bir fotoğraf ise ilginçliği gözler önüne serdi. Sokağın bir tarafında yer alan dut ağaçlarının tamamıyla budandığı, karşısında yer alan ağaçlara ise dokunulmadığı görüldü.

Konunun uzmanlarından alınan bilgiye göre, dut gibi ağaçların herhangi bir mevsimde rahatlıkla budanabileceği ve ağacın olumsuz etkilenmeyeceği, çınar ve çam gibi ağaçların ise zamansız ve tam budama yapılması durumunda kuruyacağı ifade edildi. Uzmanlar, bu nedenle çınar veya çam gibi ağaçların sadece olumsuz bir duruma yol açması muhtemel olan dalların kesilebileceği dile getirildi. Olumsuz durumlar ise, ağaç dallarının tellere değmesi, yolu kapatıp araç geçişlerine engel olması ya da herhangi bir rüzgar, fırtına durumunda kırılıp düşmesi olarak açıklandı. 

Editör: Onur Yılmaz