Bu alanda ilklerin belediyesi olduklarını vurgulayan Başkan Ergün, Manisa’nın 40 yıllık çöp sorununu Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ile çözüme kavuşturduklarını belirterek, “Bu tesisin yanında Biyogaz ve Biyokütle Enerji Santrali’ni 24 Megawatt’a ulaşan bir kapasiteyle Manisa’ya yatırım olarak kazandırdık. Bunun da değeri 90 milyon Avro. Burada bugün üretilen enerji karşılığında yaklaşık 102 bin 480 hanenin elektriğinin sağlanması anlamına geliyor. Sadece oradaki üretilen enerjiden bugün Manisa Büyükşehir Belediyesi, ayda 4-4,5 hatta 5 milyon liraya yaklaşan bir geliri almaya başladı” dedi.

Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Manisa’da ağırladıklarını ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin 2 milyar 675 milyon TL’lik hizmetlerinin de açılışının gerçekleştirildiğini hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesinin ilklerin belediyesi olduğunu ifade etti. Yapılan çevreci yatırımlarla önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Ergün, “Türkiye’de 30 büyükşehir içerisinde, hatta 81 il içerisinde bazı ilklerin yaşandığı bir süreç. Biliyorsunuz Türkiye’de çevre sorunu had safhada. Katı atıkların bertarafı noktasında Manisa’nın 40 yıldır çözemediği çöp sorununu, açılışını bizzat Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ile çözüme kavuşturduk. Bu tesise yeni yatırım noktasında da Biyogaz ve Biyokütle Enerji Santrali’ni 24 Megawatt’a ulaşan bir kapasiteyle Manisa’ya yatırım olarak kazandırdık. Bunun da değeri 90 milyon Avro. Burada bugün üretilen enerji karşılığında yaklaşık 102 bin 480 hanenin elektriğinin sağlanması anlamına geliyor” dedi.

YILLIK 16 MİLYON TL’LİK TASARRUF

Türkiye’de bir ilk olan Evsel Atıkların Trenle Taşınması Projesi’nin hayata geçirildiğini de aktaran Başkan Ergün, “17 ilçemizde toplanan tüm çöplerin şu ana kadar taşımasını TIR’lar aracılığıyla ilçelerimize kurduğumuz transfer istasyonlarından gerçekleştiriyoruz. 2,5-3 yıl önce Devlet Demiryolları ile yapmış olduğumuz protokol gereği, hem onların yapmış olduğu yatırım hem de Manisa Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu o günün parasıyla 46 milyon TL’lik bir yatırımla da Devlet Demiryolları ile yapmış olduğumuz anlaşma gereği artık tren yoluyla bu çöplerin ilçelerimizden taşınmasını sağlayacağız. Bunun ilkini geçtiğimiz hafta içerisinde Alaşehir güzergahındaki hattan trenle artık çöplerin Manisa’ya taşınması başladı. Bu neyi getiriyor bize? Büyükşehir’in TIR’larda yakmış olduğu yakıt ücretinde Devlet Demiryolları taşımasına dönülmesiyle yıllık 16 milyon TL gibi bir tasarruf söz konusu” diye konuştu.

AYLIK 5 MİLYON TL’YE YAKLAŞAN GELİR

Hayata geçirdikleri Biyogaz ve Biyokütle Enerji Santrali’nin Manisa Büyükşehir Belediyesine önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu dile getiren Başkan Ergün, şunları söyledi: “Biraz önce ifade ettiğim Uzunburun enerji santralindeki yapılan yatırımlardan da Manisa Büyükşehir Belediyesinin artık bugünün rakamlarıyla ayda 4-5 milyon lira gibi bir geliri almaya başladı. Yani gündemde konuşulan veya farklı konulara çekilen veya çekilmek istenen oranlarla ilgili orada da 2016 yılında yapılmış olan ihalede de yüzde 12,5 Manisa Büyükşehir Belediyesinin aldığı pay var. Sadece oradaki üretilen enerjiden bugün Manisa Büyükşehir Belediyesi, ayda 4-4,5 hatta 5 milyon liraya yaklaşan bir geliri almaya başladı.” HABER MERKEZİ

Editör: Onur Yılmaz