1979 yılı, Küçük Sanayi Sitesi kontrol amiriyim. 533 işyerini, atölyeyi ihale ettik. Şimdiki Zorpet akaryakıt istasyonun olduğu bölgede şantiye binalarımız yapılmaya başlanırken arazide de ufak tefek aplikasyon işleri yapılıyor, firma araziyi kodlarken henüz bitmemiş ve oturup çalışılabilecek bir şantiye binamız olmadığı için şimdiki Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün olduğu yerde Uncuboköy’lü rahmetli Çakıcı'nın kahvesi var daha doğrusu çay bahçesi. Önde İzmir-Bursa Sür’at yolunun kenarında bahçesi, orta yerinde süs havuzu, havuzun kenarında tulumbası ve üç beş kavak ağacı olan seyrek taş döşenmiş geneli sert toprak zeminden oluşan bir gölgelik alanı var.


 

Küçük sanayi sitesi istimlak esnasında arazi sahipleri kendi diktikleri ağaçları odun niyetine kestikleri için kıraç bir alan, Çakıcı’nın kahvesinin sağı solu da boş, hemen yan tarafında karayollarının tuz deposu, arkası şoför eğitim pisti, yani kısaca, kahve böyle bir alanda vaha gibiydi.


 

Temmuz ayında ihaleyi yapmıştık yaz günü sıcak, tulumbadan çektiği suyla serinletme bahanesiyle bahçeyi şöyle bir ıslatıyordu. Bizden başka pek kimse gelmiyor o da vakit geçiriyor gibiydi. Bazen koyun veya kuzu kestiğinde almaya gelenlerin kahve bahçesi ile yol arasında toprak bir alan var gelen araçlarını park ederek kullandığı sözde bir otoparkı vardı. Batı yönünde şimdiki Shell istasyonun yerinde Duranlı Petrol var, Ali Rıza Duranlı amcamız açık hesap çalışmaz o zamanlar veresiye yakıt alınmasına rağmen o tanıdığına dahi vermezdi.Yol üzerinde adına tesis denilecek bir yapı yoktu. Sadece, Bozköy Deresi köprüsünün yanında Gediz Planlama Müdürlüğü vardı.


 

Bahri Sarıtepe Caddesi şimdi adından ziyade bankalar caddesi deniyor öyle bir yol yoktu. Bu yol toprak ve aşağıdaki bağlık bahçelik zeytinlik alana giden eğri büğrü ova yoluydu. Şimdiki Mehmet Akif Ersoy Bulvarı toprak ve Eski Menemen Yolu olarak tabir edilen hendekli kandaklı bir yol ile bağlantısı bu ova yoluydu. Bizim şantiye binaları bitip de oturmamıza rağmen öğle molalarında Çakıcı’nın kahvesine uğruyor birer çay içiyorduk. Sonra o da kapattı zaten.


 

Zamanın belediye başkanı Rahmetli Ertuğrul Dayıoğlu bizim müteahhit firmaya rica etti. “İş makinalarınız var şu yolu bi açıverin dediğinde inşaat sorumlusu Rahmetli Oktay abi ve haritacı arkadaşlar ile ölçüp biçtik yolu işaretledik. Ağaçsız olan bu bölgede yolun ortasına, çok güzel ve büyük bir badem ağacı denk geldi, onu koruyalım diyerek yolu bir iki metre şimdiki 75. Yıl mahallesine doğru kaydırılmasını istedim. 75.Yıl mahallesi diye bir yer yok orası da zeytinlik bir alandı. İş makinaları gitti geldi saymadım ama bir hayli, bir haftada burayı açtık toprak moprak kullanılmaya başlanıldı. Çok zaman sonra bordür asfalt ve sür’at yoluna çıkışa nokta kadar küçük yuvarlak bir kavşak yapıldı. Aşağı yoldan kaptırarak gelen tırlar rampada durmayıp yola atlar gibi çıkıyorlar ve orta yuvarlakta çekicisi önde dorsesi arkada yolu kapatmış vaziyette sağdan gelen aracı bekliyordu. Sonradan ışık konmasına rağmen bu tırcılar ışığı falan dinlemiyor yine yola atlıyorlardı.


 

2009 yılı yerel seçimlerinde Cengiz Ergün Manisa belediye başkanı seçildi. 2010 yılında buraya bir kavşak düzenlemesi yapalım dediğinin üzerinden 10 yıl geçmiş.


 

İzmir-İstanbul sür’at yolunun adı Mimarsinan Bulvarı, bunu biraz yükseltirsek Bahrisarıtepe bulvarını zaten kotta müsait alttan geçirerek her yöne trafik akışını sağlayabilirdik. Proje hazırlandı ancak bir simge gerekiyordu aksi takdirde düz bir köprü görüntüsü her yerde olan bir bağlantı yoluydu. Birkaç etüdden sonra bugünkü görünümünü uyguladık. Kemer çelikten yapılacak üzerini kaplayacaktık. Kaplamalar zamanla kalkar kopar düşerse tamiri zor olur diyerek bu işin kompedanı uzman bir firmadan nasıl kaplama yapılması gerektiğinin tarifini ve uygulamasını aldık ve yüklenici firmaya bu şekilde uygulattık. Herşey bittiğinde gergi çelik tellerini bizzat başında durarak çapraz bir görüntü elde edecek şekilde yan bariyerlere bağladık. Cengiz başkanımız ışıklandırılması için animasyon projelerinden renkleri seçerek uygulamayı yaptık. Asfalt, çelik teller, bariyer, ışıklandırmalar tamamlandığında ‘Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağı’ panolarını koyacağımız yerleri tespit ettik yerleştirdik, artık açılışa hazırdık.


 

Cengiz Başkanımızın yaptırdığı ilk köprüydü. Sonrası geldi.


 

O tarihlerde Bozköy’de oturuyorum. Akşam üzeri evden çıktığımda kapı önünde bizim üst komşumuz yanında birkaç kişi daha “Hah, işte o köprüyü Azmi Abiler yaptı.” Dedi. Yanındakiler meslekdaşı ve okul arkadaşı ailecek İstanbul’dan İzmir’e giderlerken İstanbul’da duymuşlar mutlaka bu köprüden geçin diye tembihlenmişler. Geçip İzmir’e gitmişler İstanbul’a dönüşte çevre yolundan gitmeyip bizim komşulara uğrayıp tebrik etmek istemişler. Tesadüfen kapı önünde benimle karşılaşınca “Harika olmuş” deyip Cengiz Başkanımızı beğeni ve iyi dileklerini benim vasıtamla iletmişlerdi.


 

Şimdi üzerinden, altından, çok geçtiğimiz için alışkanlık olup ilk zamanki heyecanı duyulmuyor olabilir ama Manisa’mızın simgesi olmaya devam ettiği gibi daha uzun yıllar da bu imajını kaybetmeyecektir.


 

10 yılda araç sayısı her yerde olduğu gibi arttı ama Manisa’da normalin üstünde arttı. Bu köprülü kavşaktan küçük sanayiye dönünce ilk kavşak daha doğrusu dört yol ağzı tam bir curcuna, hergün çarpışan arabalar lunaparkı aratmıyor. Çözüm; çarp geç, ölüm yok. (Gerçi ölüm olsa da çözüm yok. Mimarsinan Bulvarı ölümlü yollardan biri diğeri Muradiye Eski Yolu.)


 

Şimdi bu kavşağın düzenlemesi yapılacak? Ramazan Bayramı’nda konuşmuştuk, Kurban geçti, 2021 Nisan’ı Ramazan Bayramı geliyor. Yukarıda bahsettiğim, ova yolunu bir haftada düzeltmiştik, nokta gibi yuvarlak kavşaktan Alparslan Türkeş Köprülü Kavşağını Bir senede yapmıştık. Onu da Bayramda İstanbul İzmir trafiği yoğun olur diyerek gece gündüz çalışıp arife günü köprüyü açmıştık.


 

Bu çarpışılan dört yol ağzına yönlendirme ile çözün dedik yok kavşak yapalım dediler ısrarcı olmadım uzmanlar var!


 

Bir yuvarlak yapılacak bordürden.

Kavşağın köşeleri yumuşatılacak dördübirden.

Trafik yoğun gece başlansa sabaha yetişir gün dönmeden.

Yapılıncaya kadar takipteyim buralar miras bana gençliğimden,

Bir de vazcaymak var mı Cengiz Başkanın emrinden.


 

Yolu bir haftada bitmişti, Köprülü Kavşak bir yıl, bu nokta kavşak bir gün, yapılmasını herkes bildirdi hep birlikte yapılması isteniyor. Adını bile buldum ‘Hep Bir’lik Kavşağı.’ Doğmamış çocuğa don biçtik ama...