Geçen haftaki "5. Parti Yolda" başlıklı yazım beklediğimden fazla ilgi uyandırdı. Türkiye'nin her tarafından arayan dostlarımız desteğini bildirdi. Demek ki Türkiye'de gerçekten merkez sağın toparlanmaya ve iktidar olmaya ihtiyacı varmış. Bu hareket merkez sağın çatı partisi Demokrat Partiyi de hareketlendirdi. Geçtiğimiz hafta genel Başkan Gültekin Uysal Ege'deydi. Bakırçay ve Menderes havzalarında ilçeleri, kasabaları ve hatta köyleri gezdi. Aldığım bilgilere göre Kırata büyük ilgi var. Bu mesaj yerine ulaşmış olmalı ki, Başbakan Davutoğlu İzmir programını sadece Bergama ve Ödemiş'te yaptı. Sizce bu bir tesadüf olabilir mi? Yoksa merkez sağın ayak seslerinin duyulması birilerinde kaygı mı yarattı? Ne diyelim Kıratın logosu bile yetiyor.
Yazımızla birlikte tüm Türkiye'de, basında ve TV'lerde 5. Parti çok konuşulur olmaya başladı. Herkes bir beşinci parti senaryosu üretmeye başladı. İktidar yanlılarına göre, eğer AKP 260 üzerinde vekil çıkarabilirse, sayısını 276'ya tamamlayabilmek ve iktidarını sürdürebilmek amacıyla beşinci partiye sarılacakmış. Nasıl mı? Tuğrul Türkeş AKP'den ayrılacak, MHP'deki dostları ve diğer partilerdeki, kumar borcu olan, belki kaseti olan vekillerin ikna edilmesi suretiyle beşinci parti kurulacak ve AKP'ne koltuk değneği olacakmış.
Diğer bir senaryo ise, AKP 250 altına düşerse, AKP'de gidişattan memnun olmayan ve kuruluş ilkelerine dönülmesini arzu eden samimi demokratlar, milliyetçiler beşinci parti olarak yola çıkacaklarmış. Tabi bu senaryoda da ikna odaları çalışacaktır.
Halkımız müsterih olsun ki; bizim sözünü ettiğimiz beşinci partinin bu her iki senaryo ile de ilgisi yoktur. Olamaz da. Demokratların, 80 öncesinin siyasi ahlaksızlığının başlangıcı olan Güneş Motel Hükümetini çağrıştıracak hiçbir oyunun, tezgahın içinde olmayacağı açıktır. Türkiye'de merkez sağ hiçbir dönemde ne demokrasi dışı herhangi bir hareketle ne de siyasi ahlaksızlıkla iktidar elde edebilecek bir hadisenin içinde olmuştur.
Demokrat merkez sağ, halkın oylarından başka hiçbir güçten medet beklemez, milli egemenliğin üzerinde başka bir güç tanımaz. Cumhuriyetin ilkelerine de, milletin temel değerlerine de bağlıdır. İnançlara saygılıdır, milletimizi meydana getiren tüm unsurları, etnik kimlikleri bu milletin asli unsuru olarak kabul eder, demokrasinin bütün kurum ve kurallarının kayıtsız ve koşulsuz işletilmesinden yanadır. Anayasamızın temel ilkelerine, özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne, kuvvetler ayrılığına, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu ilkesine sadakatle bağlıdır ve Cumhuriyete yönelebilecek her türlü tehdide, baskılara ve saldırıya da yekvücut olarak karşı koyma refleksine de sahiptir. 1 Kasım sonuçları nasıl çıkarsa çıksın, Cumhuriyete, demokrasiye, milli ve manevi değerlerimize bağlı, hukukun üstünlüğünü tanıyan, millet iradesinin üstünde hiçbir güç tanımayan, kalkınmacı, yenilikçi, barış ve kardeşlik içinde, bir ve bütün müreffeh ve özgür bir Türkiye kurmaya kararlı insanlar bir araya gelecek ve Türkiye yeniden ayağa kalkacaktır.
Bugün Cumhuriyetimizin 92. Kuruluş yıldönümü, bugün tüm yurtta Cumhuriyetimizi coşkuyla kutlayacağız. Özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın, dinimizin, inançlarımızın, ezanımızın, bayrağımızın, birlik ve bütünlüğümüzün teminatı olan Cumhuriyetimize bugün her zamankinden daha fazla sahip çıkma zamanıdır. Hiçbir kimse, hiçbir kurum, hiçbir zümre Cumhuriyetimizin temel değerlerinden birini diğerinin önüne geçirme hakkına sahip değildir. Aziz Türk milletinin sarsılmaz iradesi var oldukça da hiçbir güç, hiçbir kuvvet bunu asla değiştiremeyecektir. Ancak bugün sadece törenlerle, fener alaylarıyla, şiir okumakla, nutuk atmakla geçiştirilemeyecek kadar önemlidir.
Cumhuriyetimize sahip çıkmak onun değerlerine de sahip çıkmakla, Cumhuriyetin ayrılmaz parçası demokrasiye ve hürriyetlere sahip çıkmakla olur. Bunun yolu da üç gün sonra önümüze konulacak sandıktan geçer. Aziz Türk milleti Cumhuriyete sahipliğini sandıkta göstermelidir.
Hepinizin Cumhuriyet Bayramını yürekten kutlarken, bu vatanı bizlere emanet bırakan yüce insanlarımızın, aziz şehitlerimizin, bu vatan için kanını canını feda etmekten asla tereddüt etmeyen milli mücadele kahramanlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor Cenabı Allahtan rahmet niyaz ediyorum. 2 Kasım sabahı, daha güzel bir Türkiye'ye; huzurun, barışın, refahın, kardeşliğin, hürriyet ve demokrasinin, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir Türkiye'ye uyanma dileğiyle kalın sağlıcakla.