Manisa Ticaret ve Sanayi Odası geçtiğimiz çarşamba günü çok önemli bir konuk ağırladı. Devlet Protokolü ve Kurumsal Nezaket Kuralları Uzmanı nam -ı diğer ‘Bay Protokol’ İhsan Ataöv, Manisa iş dünyasına protokol kurallarını en ince ayrıntılarına kadar anlattı. Bu konferans için hatırlatma mesajı geldiğinde Söğütaltı kahvesinde Aydın Benlişen ile oturuyordum. Aydın’a ‘çarşamba günü bu programa gidelim’ dedim. Çarşamba günü önce gazetem Olay’a gidip köşe yazımı yazdım. Daha sonra Aydın Benlişen, Fatih Kadayıfçılar ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası’nın yolunu tuttum. Meclis salonu tıklım tıklım dolmuştu. Konferans başlamadan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz’ın odasına gittik. İhsan Ataöv ile bir süre sohbet ettik. Hakikaten haza beyefendi bir insan. Çok kibar. Daha sonra Mehmet Yılmaz ile sohbet ettik. Formu üstündeydi. Şakalar espriler bizi konferans öncesi güldürdü. Baba dostum TOBB Genel Kurul Delegesi Atilla Altuntaş’ın da anlattığı hikayeler cabası. Gülmekten karnımız ağrıdı. Keyifli bir sohbetin ardından konferansa geçtik. İhsan Ataöv akıcı bir üslup ile konferansa katılanlara iki saat boyunca protokol kurallarının püf noktalarını anlattı. Bunca yıldır protokolün içindeyim doğru bildiğimiz yanlışların olduğunu öğrendik. Zaman su gibi akıp geçti. Çok keyifli bir konferanstı. Gelen herkesin kendine bir şeyler kazandırdığı bir söyleşi oldu. Çıkarken Aydın Benlişen’e ‘İyi ki gelmişiz’ dedim. Manisa Ticaret ve Sanayi bu etkinlik ile önemli bir bilgi kaynağını Manisalıların ayağına getirdi. Konferansa gelmeyenlerin çok şey kaçırdığı net bir şekilde söyleyebilirim.

ADABI MUAŞERET

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz açılış konuşmasını yapmak için kursuya çıktı. Salonda bir uğultu vardı. Başkan Yılmaz’ın hassas olduğu bir konu. Hemen mesajını salona net bir şekilde verdi. ‘Eskiden adabı muaşeret kuralları vardı’ dedi. Bunlar yazılı olmasa da toplumda yer etmiş kuralardı. Hakikaten kimsenin kimseye sabrı yok. Bu konuda gerekli uyarılar yaptı Başkan Yılmaz. Baktım salonda çıt çıkmıyor. Başkanında dediği gibi unutulmaya yüz tutmuş toplumsal kuralları bu konferans ile yeniden hatırladık.

DAR PAÇA VE KISA PANTOLON MODASI

Konferansta İhsan Ataöv protokol kıyafetinde erkeğin bileklerinin açık bir şekilde görülmesinin yanlış olduğunu söyledi. Dar paça ve kısa pantolonlar moda olabilir ama bu uygulamanın yanlış olduğunun altını çizdi. Hakikaten benimde dikkatimi çeken bir konuydu. Düğüne veya bir davete gidiyoruz patik çorap diye tabir edilen çorabı giyen beyefendiler bileklerini açıyorlar. Daha doğrusu pantolonun paçasını kısa yaptırıp bileklerini gösteriyorlar. Daha yakışıklı oluyorlarmış. Neymiş modaymış. Bana göre komik bir görüntü ama moda adı altında gençlerimiz böyle giyiniyor. Hakikaten günümüzde kızlarda erkeklerin ayak bileği detayına bakıyorsa diyecek bir şey yok.

ÖZETLE

Kısacası çarşamba günü keyifli bir gündü. Akşamına da ödül töreni için İzmir’e gittim. Dostlarımla buluştum. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası gündeme ilişkin bu tür konukları getirerek Manisa’ya katkı sağlıyor. Baktığımızda Cem Seymen’inden Özgür Demirtaş’a kadar konusunda uzman birçok isim Manisalılar ile buluştu. Buna vesile olan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı kutlamak lazım. Oda olarak siyasi görüş gözetmeden toplumu ilgilendiren konulara duyarlılık gösteriyorlar.