Manisa Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Toplantısı 2. Oturumu sert tartışmalara sahne oldu. İmar planı ile ilgili tartışmalara net cevaplar veren Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün ardından Genel Sekreter Aytaç Yalçınkaya sunum yaptı. Yalçınkaya’nın ardından söz alan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, imar tartışmalarına ilişkin iddialarda bulundu. Başkan Cengiz Ergün’ün cevap vereceği sırada CHP grubu toplantıyı terk etti. Başkan Ergün, “Dinlemeye cesaretiniz yok. İşinize gelmedi mi kaçarsınız.” ifadeleriyle CHP grubunu eleştirdi.

Başkan Cengiz Ergün, imar planlarıyla ilgili tartışmalara belgeleriyle tek tek cevap verdi. Yeşil alanların konut arsasına çevrildiği iddialarına yanıt veren Ergün, “Bu yerler 1958 ve 60’lı yıllarda temeli dedemizden gelip, nur içinde yatsın babamızın mevcut arsaları. İlk plan 1971 yılında yapılmış. Bu bölgeyle beraber askeriyeye kadar olan bölgenin ilk planları yapılıyor. 1989 yılına geldiğimizde yani Manisa’nın bütün planlarının yapıldığı güne geliyoruz. O zaman buradaki tüm arazilere 5 kat imarlı ve tabana 0,40 oturan ve emsali 5 katla çarptığınızda 2 emsalli yerlerdir. Eski köye yeni adet getirmedik. Emsali 2’dir. Öncelikle herkesin şunu iyi bilmesini istiyorum. Yeşil alanlardan konuta kaydırdığımı, çevirmiş olduğumu iddia ediyorlar. Bu tümüyle yalandır. İşin aslı imar adasının yerinin değiştirilmesidir. Yeni düzenlemede yeşil alan, depoların olduğu alana kaydırılmıştır. Eski parsellerin 22897 metrekarelik alan bütün arsaların toplamından bahsediyorum. Eski tapumuz bu kadar. Yeni planlamada da bu metrekare aynıdır. Sadece yeri değişmiştir. Yani 1 metrekare artış dahi söz konusu değildir. Yeşil alan konut alanına çevrildi iddiası tamamen yalan ve iftiradır.” ifadeleriyle sert çıktı.

“Bizim bugüne kadar ne rantla ne rüşvetle işimiz hiç olmadı.” diyen Ergün konuşmasının devamında, “Kat artışına gelince. Katın yükselmesi, inşaat alanının artışı olarak algılanamaz. Bu ne demek? Benim bu 5 kat yaptığım binada kullandığım toplam metrekare, tabanda daha çok yeşil alan ve otopark yapılması amacıyla inşaat alanının yukarıya yükseltilmesidir. İç içe girmiş 6 metrelik ara bahçelerle birbirini seyrediyor. Ama buraya iki tane 15 katlı oturtulduğu zaman yeşil alan kazanılır. Yapılmak istenen bu. Tüm Mimar Sinan Bulvarı aksı üzerinde ne kadar arsa varsa, ne kadar ileride kentsel dönüşüme girecek binaların yeniden yapılması halinde bu bulvar üzerinde prestij caddesi aksı dediğimiz, bir madalyondur burası. Aynı düşünceyle bütün bulvara aynı 15 kat verilmiştir. Sadece şahsıma yapılan bir uygulama değildir. Manisa kamuoyu bunu böyle bilsin. Bu bulvar üzerinde tam tamına 698 parsel bu uygulamadan faydalanmaktadır. Metrekare toplamı da 750 bin metrekare. Yapısı bulunmayan arsaların toplamı da 350 bin metrekare. Aynı emsali kamuya da verdik. Elginkan Vakfı önündeki emsali oraya da verdi bu meclis. Eski garajın olduğu yerde yapacağım bir projeyi 15 kat olarak yapabilirim. Orada bulunan 698 parseli kapsıyor arkadaşlar. Bizim bugüne kadar aile olarak neler yaptığımız ortadadır. Manisa’da kazandığımızı bugüne kadar hep Manisa’da harcadık. O noktada Ergün Ailesi olarak ne yaptığımızı saymak istemiyorum. İmar rantı, imar yolsuzluğu, 350 milyon gibi söylemlerin dile getirilmesi, iftiradan başka bir şey değildir, karalamadır. Neden olmaya başladı? Seçimler yaklaşıyor. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği seçimleri var. Ondan sonra da yerel seçimler var. Ben bunları her dönemde yaşadım. Ama her seferinde cevabını oy sandığında vatandaş veriyor. Bizim bugüne kadar ne rantla ne rüşvetle işimiz hiç olmadı. Bundan sonra da olamayacağını beni tanıyanlar çok iyi bilir.” dedi.

Art niyetli eleştirilere karşı ‘Hodri meydan’ diyen Başkan Ergün, “Bütün bu Mimar Sinan Bulvarı’nda verdiğimiz bu imar uygulamasını eski haline dönüştürelim diyorlarsa ben varım. 33 yıldır Manisa’ya imar yapılamamış. Oradaki gelişmeler Manisa’nın geleceğini, önümüzdeki 30 yılı, 50 yılı kapsayan bir plandır bu. Bu planları madem rant olarak gördünüz, hodri meydan değiştirelim. 698 kişiye de gidin izah edin. Haklarını insanların ellerinden alın. Bu planlara rant dediniz, neden 5000’lik planlara onay verdiniz? Bu planlar geçerken, CHP Grubu ve bütün meclis üyeleri oybirliğiyle geçirdi. Onu geçtik. 1000’lik planlara geldik. Bugün rant iddiasında bulunan CHP, oybirliğiyle oy verdiğini unuttu mu? Hepsine evet diyeceksin, dışarıda şov yapacaksın. Takdir kamuoyunun. İşin aslı budur. Allah’a şükür veremeyecek hiçbir hesabımız yok. Öyle bir düşünce varsa Allah bana nasip etmesin. Ama herkes faydalanıyorsa, herkese verilsin. Cengiz Ergün de kardeşleri de bu Manisa’nın evlatlarıdır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.KULİS

Editör: Onur Yılmaz