Manisa’da, özellikle yaz mevsiminin gelmesi ve tarım sezonunun açılmasıyla birlikte maalesef traktör kazalarında artışlar yaşandı. Bunun yanında trafik kazaları konusunda da acı haberler kentin dört bir yanından geliyor.

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ile Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kazaların yaşanmaması adına adeta gece gündüz mesai yapıyor. Her iki kurum, Manisa genelinde yaşanan kazaların önüne geçmek amacıyla yapılan faaliyetleri paylaştı.

2020’DE MANİSA’DA TRAFİK CANAVARI 128 CAN ALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre Manisa’da 2020 yılı içerisinde toplam 14 bin 146 trafik kazası medyana geldi. Bu kazalarda toplam 128 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 bin 294 vatandaşımız ise çeşitli yerlerinden yaralandı.

2019 yılına göre 2020 yılında kazalarda bir azalma da söz konusu. 2020 yılında, bir önceki yıla göre ölümlü trafik kazalarında yüzde 21, yaralanmalı trafik kazalarında yüzde 15, maddi hasarlı trafik kazalarında yüzde 3, ölü sayısında yüzde 19 ve yaralı sayısında yüzde 20 oranında azalış sağlandı. 

MANİSA’DA GÜNLÜK 38 KAZA

Verilen rakamlar ışığında 2020 yılında Manisa’da sadece 1 yılda toplam 14 bin 146 trafik kazası medyana geldi. Günlere göre hesaplandığında ise Manisa’da günlük 38 trafik kazası meydana geldi.

2021 YILINDA DURUM NE?

Manisa’da 2021 yılında 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri baz alınarak yapılan istatistiklere göre kent genelinde bin 383 ölümlü ya da yaralanmalı, bin 387 de maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Manisa’da 5 aylık sürede 25 kişi kazalar nedeniyle hayatını kaybederken, bin 924 vatandaşımız ise yaralandı.

TRAFİK KAZALARININ SEBEPLERİ NELER?

Manisa İl emniyet Müdürlüğü, kazaların medyana geliş sebeplerini de sıralayarak hem sürücülere, hem de yayalara şu tavsiyelerde bulundu:

“Ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarında en önemli etken hızdır. Sürücülerin hız konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Emniyet kemeri kısa yol olsa bile kesinlikle takılmalı, cep telefonu ve benzer iletişim aletleri araç kullanılırken kullanılmamalı dikkat dağınıklığına neden olmaktadır. Sürücüler trafik ışık ve işaretlerine uymalıdır. Sürücüler yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamalı ve yaya geçidinden geçen yayalara yol vermelidirler. Motosiklet sürücüleri kask takmalı ve hız yapmamalıdırlar. Yaya K-kazalarının büyük bölümü yayaların karşıdan karşıya geçmeye çalışırken meydana gelmektedir. Yayalar karşıdan karşıya geçerken kesinlikle yaya geçitlerini kullanmalıdırlar.”

TRAKTÖR KAZALARI CAN ALIYOR

Traktör sayısı bakımından Türkiye’de ilk sırada bulunan Manisa’da yaz mevsiminin gelmesi ve tarım sektörünün hareketlenmesiyle birlikte traktör kazalarında da artış yaşandı. Çoğunluğu kendi sorumluluk alanlarında olan traktör kazalarına ilişkin Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri sürekli bilgilendirme ve kontrol uygulamaları yapsa da maalesef kazaların önüne geçilemiyor.

Traktör kazalarında ölümlerin meydana gelmesine en büyük etken olarak koruyucu çerçevenin olmaması. Özellikle kontrolden çıkan traktörler koruyucu demir olmaması nedeniyle ters devrilirse ölüm oranı daha da yükseliyor.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri bu konuda da çalışma yürütürken, yapılan bilgilendirmelerin yanı sıra sürücülere ‘ROPS’ adı verilen devrilmeye karşı koruma çerçevesi takmaları talimatı da veriyor. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, sadece bu yıl içerisinde 88 traktöre ROPS demiri taktırılması sağlandı.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından traktör sürücülerine yönelik yapılan bilgilendirmeler şöyle sıralandı:

“TÜV-TÜRK ile yapılan çalışma sonrası, ilçelere seyyar muayene istasyonu kurularak, 2021 yılı içerisinde 5bin 902 adet traktörün muayenesi yaptırıldı. Bin 164 bilgilendirme semineri düzenlendi. Sadece traktörlere yönelik 5 ayda 12 kez denetim yapıldı. 505 adet üçgen reflektör dağıtıldı.

Traktör kazalarında genellikle traktörlerde koruyucu demir bulunmadığı görüldüğü için konuya ilişkin çeşitli bilgilendirmeler ve kampanyalar yapıldı.  Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu alanlara, ‘Koruma Çerçevesi Hayat Kurtarır’ ve ‘Koruma Çerçevesi Yoksa...’ afişlerinin asılarak özellikle traktör sürücülerine yönelik farkındalık yaratılması amaçlandı. 2021 yılı içerisinde 88 adet ROPS demiri taktırıldı.  Trafik Tim Komutanlıklarınca traktör ve tarım araçlarına yönelik denetim ve kontroller sık sık yapıldı. 2021 yılı içerisinde 14 bin 317 adet traktör ve tarım aracı kontrol edilirken, 953 adet traktör ve tarım aracına trafik idari para cezası düzenlendi.”

Editör: TE Bilişim