Yükselen faiz oranları ve güçlü dolar bu yıl altın yatırımcılarını üzdü.

Geleneksel olarak enflasyon riskinden korunma aracı olarak görülen altın, Amerikan Merkez Bankası FED’in agresif faiz politikası sonrasından, mart ayından gördüğü 2 bin dolar seviyesinden yüzde 18 gerileyerek 1700 doların altına indi.

ABD Merkez Bankası’nın faiz politikasını etkileyebilecek ve perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde altın fiyatları bugün yükselişe geçti.

Akşam saatlerinde ons altın yüzde 2,4’e yakın artışla 1720 seviyesine yaklaşırken, ABD'de yapılan ara seçimlerin sonuçlarının değerli metalin yönü hakkında yeni ipuçları sağlayacak. Bugün ABD tahvil getirilerindeki düşüş ve dolar endeksinde geri çekilme de altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu.

Yurtiçinde gram altının fiyatı da yüzde 3 değer kazandı ve akşam saatlerinde gram altın fiyatı 1020 lira seviyesini aştı.

KURUMSAL TALEP FİYATLARI DESTEKLİYOR

İsviçreli yatırım bankası UBS, FED’in Şubat 2023’ten itibaren faiz artırımlarını durduracağını ve yıl sonuna kadar da 175 baz puan indirim yapmasını bekliyor. Banka analistleri bu durumdan altının fayda sağlayacağını belirterek, kurumsal yatırımcılardan gelen taleple altın fiyatlarının desteklendiğine işaret etti.

Editör: Zerrin Ağar