Geçtiğimiz gün Manisa FK Başkanı Mevlüt Aktan’ın katıldığı canlı yayın ve söyledikleri çok konuşuldu, çok tartışıldı ancak çok önemli konuları dile getirdi Aktan. Şimdi virüsün de yavaş yavaş düşüşe geçmesiyle beraber elbette kulüplerin derdi neredeyse sonuna getirdikleri ligin nasıl noktalanacağı oluyor. Federasyon daha kararsız, oynatsak mı, Süper Lig’i oynatalım alttakiler kalsın, ligleri yok mu sayalım, her şey karman çorman. Aktan’ın konuştuğu konular arasında en kilit 2 nokta var, onları konuşalım.

KENDİNİ ŞAMPİYON İLAN EDENLER

Virüs her şeyi durdurmadan önce, ligler artık son demlerine geliyordu. Manisa FK bazında baktığımızda kalan 6 haftalık bir süreç ve 18 potansiyel puan var. Samsunspor 73’le lider, 63’le Manisa FK 2. sırada, 3. sırada da 55 puana Trabzon var. Yani şu anda matematiksel olarak şampiyonluğu garantileyen bir takım yok. Şu anda konuşulan konu lider şampiyon çıksın, 2 ile 9. sıra arasındaki takımlar Play-Off oynasın. YOK YA! Buna şimdi eyvallah diyenler, twitterda kendilerini şampiyon ilan edenler, 7 puan gerideyken ligler iptal edilse, Manisa FK zaten önde diye şampiyon ilan edilse “Tamam eyvallah” mı diyecekti? Hayır.

ADALET ŞUDUR

O zaman burada bir adaletsizlik var. 2. Lig Kırmızı Grup’ta şu an lider 60 puanla Bandırmaspor, 2. sıradaki Ankara Demirspor da 60 puanla averajla 2. sırada. Şimdi sporsever şunu sormaz mı; ADALET BU MUDUR!? Ne günahı var aynı puandaki Ankara Demir’in? Ne günahı var matematiksel olarak lideri yakalama ihtimali olan Manisa FK’nın? Ya tam oynatacaksın, ya tam oynatmayacaksın adalet budur. Play-Off mu diyoruz? Tamam, o zaman adalet şudur; 1. sıradan 8. sıraya kadar olan takımlar Play-Off oynasın, finalde kazanan 2 takım üst lige, kaybeden 2 takım da kendi aralarında bir final daha oynar, kazanan 3. olarak üst lige çıkar. Madem tam oynanmayacak, madem adalet, o zaman böyle Play-Off oynayın. Elbette buna isteyen takım, istediği fikri belirtebilir, Bakanlıkla, TFF’yle kulüpler arasında fikir alışverişi yapılacaktır ancak şu bilinmeli. Kimse kendini haksız yere üst lige çıkartmaya çalışmasın, üzerinizde AH KALIR AH!

MANİSASPOR MUHABBETİ

Başkan 1 saatlik bir canlı yayın gerçekleştirdi, elbette başka konulara da bir şekilde muhabbet geldi. Bir futbolcu canlı yayına yorum yaparak -14 puanla Şanlıurfaspor’un eğer ki düşme-çıkma olmazsa ligde kalacağını, bunun bir haksızlık olduğunu söyledi. Elbette bununla beraber akıllara yine düşmesi kesinleşen Manisaspor, Karabükspor gibi takımların da ligde kalacağı geliyor. Ben şunu baştan söyleyeyim, fikrim şudur; Eğer ki ligler kısaltılacak, farklı formüller aranacaksa matematiksel olarak küme düşmesi ve ya lig çıkması kesinleşen takım varsa, alınan kararlar onları bağlamamalı. Yani Urfa, Manisa, Karabük lig düşürülmeli, eğer ki alt liglerde çıkmayı garantileyen yoksa o zaman en üst puanda olan takımla bu düşmesi kesinleşen takımlar yerine geçmeli ki o zaman adalet olsun. Bunu da düşmesi kesinleşen takımlar, kümede kalmak için transferler yapmış, para ve emek harcamış rakiplerinden ayrılabilsin diye söylüyorum, çünkü lig oynansın, oynanmasın düşmesi zaten kesin.

KALSA NE OLACAK

Bu 3 takım yayında ismi geçti diye rahatça söyleyebilirim, 3 takım da 0 yatırımla, 15-16 yaşında çocuklarla oynuyor, başkanın dediği Türk futbolundan bu takımların temizlenmesi fikrine zaten katıldığımı biliyorsunuz. Bu kulüpler artık Türk futboluna da, eskiden gelen kendi isimlerine de, şehirlerindeki futbol sevgisine de zarar veriyor, bir nevi virüs, temizlenmeli. Bazı yerlerde videonun kritik yerden kesilip yayınlandığını gördüm, özeti şu; Manisaspor, Karabükspor, Şanlıurfaspor gibi takımlar bu ligde bırakılsa bile bir sonraki sene yine düşecek. Ulusal lisans alamıyorlar, transfer yapamıyorlar, gereklilikleri yerine getiremiyorlar, rekabet edemiyorlar. Bu durumda sahada olmaları için bir gerekçe yok. Manisaspor’un şehirde bir karşılığı var mı? YOK. Şu an Manisaspor’un kaçıncı ligde, kaçıncı sırada olduğunu bilen Manisalı sayısı 500 değildir. E şehre de bir katkısı yoksa zaten yok olacak. O yüzden Aktan sanki durduk yere Manisaspor’a sallamış gibi bir durum yok, kimsenin söylemediğini söylemiş, bir sıkıntı yok.

ADALET HERKESE

Kısacası Türk futbolunda şimdi sancılı bir süre başlıyor. Herkes hak arayacak, bazıları doğru köşedeyse yerini korumaya, bazıları yanlış köşedeyse iyi köşe kapmaya bakacak. Burada da adaleti tek sağlayabilecek olan TFF ve Spor Bakanlığı olacak. Umalım ki ligler başlayabilecek duruma geldiğinde, gidişat adaletli biçimde olsun. Çünkü adalet herkese lazım.