İlk kez yapılan tatbikat sırasında telefonlara mesaj geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı.

Tatbikat, İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından 1999 Düzce Depremi'nin 23. yılı dolayısıyla planlandı. Amaç; Deprem anına ilişkin farkındalık oluşturmak. Bu kapsamda hayat kurtaran 'Çök-Kapan-Tutun' hareketi gerçekleştirildi.

Telefonlara mesajlar geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. Televizyon ve radyo kanallarında uyarılar yayımlandı.

AFAD BAŞKANI TATBİKATIN DETAYLARINI AÇIKLADI

AFAD Başkanı Yunus Sezer, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'e tatbikatın tüm detaylarını anlattı. Sezer, "Eksiklerimizi görüp onları takviye ederek, kendimizi de güncelleyerek geldiğimiz bir aşama" diyerek şunları söyledi:

Bugün ne yapacağız? Haber alma ve verme sistemimizi kullanacağız. KKTC'de halkı da katılacak. 6 ilimizde canlı yayın olacak. Düzce, İzmir ve İstanbul'da medya platformlarımız olacak. Uzmanlar, vatandaşlarımızı bilgilendirme faaliyetinde bulunacak. Akşam 18.00'da başlayan bir programımız olacak. Tatbikat anında 3 sistem devreye girecek. SİMAS, hayati uyarı bildirimi, bir diğeri TRT yayını ve radyosunda ve tüm kanallar görsel iletişimle bildirim olacak, bir diğeri de merkezi anons sistemi olacak; cami ve belediye hoparlörlerinden aynı anda tatbikat bildirimi yapılacak. Siren seslerini kullanmayacağız.

Editör: Zerrin Ağar