Uzun zamandır hayatın durduğu okullar yeniden canlandı. Neredeyse 1 buçuk yıldır tam bir eğitim öğrenim almayan çocuklar ders zilinin çalmasıyla sınıfları doldurdu. Pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle 'Acaba ara verilir mi?' sorgulamaları devam ederken, bir müddet kesintisiz eğitimin devam edeceği düşüncesindeyim. Etsin de zaten. Yine birtakım kısıtlamalar gelecek gibi görünse de eğitim sisteminin bundan etkilenmesini gerçekten hiç mi hiç istemiyorum.

Zaten 1 buçuk yıl boş geçen bir nesil oluştu. Aradaki açık nasıl kapatılır, boş geçen zaman nasıl telafi edilir bilmiyorum ama, çocukların konsantrasyonu açısından okul binalarının çatısı altında olmaları çok önemli. Online dersmiş, EBA üzerinden derse katılmakmış, her ne kadar teknoloji çağında da olsak, çocukların bunu tam olarak benimsemesi maalesef mümkün olmadı. Eğitimde eşitsizliğin had safhaya çıktığı bir dönem oldu. Özel okulda okuyan çocuklar bir şekilde derslerini işledi, özel ders takviyesi alanlar buna devam etti hatta ve hatta daha da fazlalaştırarak, olan yine devlet okullarında eğitim görenlere oldu.

Çocuklar ne olduklarını anlayamadılar. Kuzenimin önceki yıl 2.sınıfta öğrenim gören oğlu bu yıl 4.sınıfa başladı, sınıf yüzü göremeden. Geçen gün bana, "Zerrin Teyze, ben 2.sınıftım şimdi nasıl 4.sınıf oldum anlamadım" diye sordu. "Valla ben de anlamadım teyzem" diyemedim. Onun gibi ortaokul, lise, üniversite öğrencisi dahi anlamadan iki sınıfı bu şekilde atlayarak günümüze geldiler.

Sorumlu arasak, "İşte şu diyebiliyor muyuz net olarak?", hayır. Peki eğitimde şu aksaklık var, burada doğru gitmeyen birşeyler eleştirisi yapabiliyor muyuz? Çok var belki ama, yapamıyoruz. Çünkü, herşeyin nedeni pandemi süreci olarak görülüyor. Süreci yönetmek başarısı önemli olan ama gel gör ki bunun bile nasıl olduğunun farkında değiliz. Ama gerçek olan, gözle görülen bir şey var ki, o da her şeyde olduğu gibi eğitim giderlerinin de kat be kat artmış olması. Çocuğunu okutan tüm ailelere Allah kolaylık versin, özellikle bu dönemde çocukları lise ve üniversite sınavlarına girecek olanlara.

Çocuklar alt sınıf bilgilerinin ne kadarına hakimler orası bir muamma. Kapasitelerinin üzerinde bir çalışma gösterip o arayı kapatmak için çaba gösterenler biraz daha şanslı olacaklar. Ama sınav ortamında hiçbir şeyden de tam emin olamıyorsun. Sınav günü sınav saatindeki durumu belirliyor çocuğun ne kadar başarılı olabileceğini. Yaşayıp göreceğiz.

"Herhangi bir kısıtlama gelirse özel okullar kapanmaz en azından sınav sınıfları devam eder, devlet okulları kapanır napalım bir şekilde takviye aldırırız" diyerekten öğrenci velileri hala bir karamsarlık durumu içerisinde olsa da, çocuklar bence şu an hallerinden çok memnun ve an'ı yaşıyorlar. Onları motive eden okul, öğretmen ve arkadaşları çünkü. Şu andaki ortam tam da onların istediği şey. Her ne kadar en sevmediğim tipler olan ahkem kesenler çatlak sesleriyle "Bu nesil boş bir nesil. İş başvurusunda bulunulduğunda kabul görmeyecek bir nesil" deseler de, adapte olarak öğrenme isteğiyle derslerini çalışan, öğretmeninin verdiği bilgiyi alan bu öğrenciler yeter ki yeniden evlerine kapanmadan eğitimlerini okulda almaya devam etsinler. Evelallah onlarda hem bunu yapabilecek kapasite hem de yetenek var. Onlar öyle bir nesil ki, muhtaç oldukları kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

Yarınlarımızı oluşturacak gençlere sevgilerimle.