Nuray ÇEVİRMECİ ile HAYATA DAİR [email protected]



19 Mayıs 1919 Birinci Dünya Savaşı'nın topraklarımızı en çok etkilediği günlerde Mustafa Kemal Atatürk'ün çözüm arayışı içinde Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı tarihtir.

Ve bir 19 Mayıs sabahı… Çilekeş Anadolu için diğer günlerden farklı olacağı Mustafa Kemal'in gözlerinden belliydi. Çakmak çakmaktı bugün gözleri… Bandırma Vapuru'ndan Karadeniz'in ufuklarına süzülen bakışları Karadeniz kadar kara, Karadeniz kadar maviydi bugün…

Mustafa Kemal Samsun'a yalnız gitmiyordu. Umut götürüyordu Anadolu'ya, bağımsızlık, gelecek, güç götürüyordu. Karadeniz'in azgın dalgalarını yara yara "Demokrasi" götürüyordu Anadolu'ya.

19 Mayıs 1919'da Türk Milleti, kendi makûs kaderini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında yaşayamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal altında bulunamayacağını tüm dünyaya adeta haykırmıştır.

‘'Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O, esaret ve aşağılığı kabul etmez''. Mustafa Kemal Atatürk 1919.

"Kurtuluş Savaşı" bu milli mücadele destanının adı olurken Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi ise bu destanı yaşatan milletin kalbi olmuştur. 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan yakılan bağımsızlık meşalesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile birlikte kısa bir süre içerisinde dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni gençlere emanet etmiştir.

Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye'nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Gençliğe bıraktığı bu önemli görevi söylevinde şöyle dile getiriyordu Atatürk: "Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır."

Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimizin bir ve bütün olarak yaşamasına imkan sağlayan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetidir. Tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan devletimiz, gelen saldırılara karşı Cumhuriyetin temel değerlerini korumaya sonuna kadar kararlıdır. Bu durumun sonsuza kadar devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

‘'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir''.

‘'Cumhuriyeti,ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız.Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız''.

Mustafa Kemal Atatürk .

Sevgi ile kalın...