AhvalNews'in haberine göre; Yunan vatandaşı olmak için avukat tutmak isteyenlerden tutun, Yunan konsolosluklarına gidip soyağaçlarını göstererek vatandaşlık başvurusu isteyenlere kadar büyük bir kaos yaşanıyor.

“Türkiye’de devlet insanların soyağacını açıklayınca Yunanistan göçmeni olduğunu görenler Yunan vatandaşlığına başvurmak istiyor. ‘Annemin anası Yanyalı veya babamın dedesi Selanikli çıktı’ diye Yunanistan vatandaşlık vermiyor. Yok böyle birşey.” diye konuşan Evren Dede, “İsteyen çok ve moralleri bozuluyor ama maalesef Yok hiç şans yok. Hukuki olarak avukat masrafı olur o kadar. Lozan Antlaşması ile iş bitmiş. İki devlet karşılıklı nüfus mübadelesi anlaşması imzalamış. Boşuna hayal bunlar. İnsanlar umut ediyor ama gerçekte yok.” dedi.

Yunanistan’ın bir kişinin atası Yunan topraklarında doğdu diye kimseye vatandaşlık vermediğini vurgulayan Evren şöyle konuştu:

“Vatandaşlık alabilmeleri için böyle bir yasa da yok. Aksine eskiden Yunan anayasasındaki 19. madde ile bir dönem 50 bin civarında Batı Trakya Türkü Yunanistan vatandaşlığından çıkardı Yunanistan devleti. Bu atılan Müslümanlar arasından bir kısmı Yunanistan ırkçı 19. maddeyi ilga edince tekrar Yunan vatandaşlığı için başvurdu ancak hep ret cevabı alındı.

Kısacası Yunan vatandaşı olmak en zor olanıdır AB’de. Yasalar çok katı. Oturumu olan bir yabancı uyruklu mültecinin Yunanistan’da doğan ve bütün eğitimini Yunan okullarında yapmış çocuğu bile zar zor vatandaşlık alabiliyor. O da tek tük. 10 yılda bu şekilde Yunan vatandaşı alabilmiş yasal mültecinin çocuğu bile bir elin parmaklarını geçmez. Yunanistan ile Türkiye imzaladıkları Lozan Antlaşması ve Nüfus Mübadelesi anlaşması ile son noktayı koymuşlar. İnsanlar umut ediyor anlıyorum. Lakin son tahlilde Yunanistan ataları bu topraklarda doğdu diye kimseye vatandaşlık vermiyor.”

Editör: TE Bilişim