24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kaldı. Siyasi partiler ve adaylar seçim çalışmalarını son sürat sürdürüyor. Türkiye, bu seçimde ilk kez ittifaklar yer alıyor. AK Parti ve MHP’nin ‘Cumhur İttifakı’na karşı, CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin ‘Millet İttifakı’ yarışacak.

İttifak sistemi nedeniyle seçmenin kafası karışmış durumda. Birçok seçmen mührü nereye basacağını, hangi cumhurbaşkanına nasıl oy vereceğini, partisine oy vermek için nereye mühür vuracağını açıkçası çok da bilmiyor.

AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ataman Taydaş, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı, en ince ayrıntısına kadar hazırladıkları tablolar eşliğinde bilgi verdi.

Taydaş, ilk olarak cumhurbaşkanlığı için kullanılacak oyun nasıl kullanılacağını açıkladı. Taydaş, adayın bulunduğu kutucuğun içerisine, sayısı fark etmeksizin basılan mührün geçerli kabul edileceğini aktardı. Taydaş, diğer adayın kutucuğuna taşan mührün, oyu geçersiz sayacağını belirtti.

Milletvekili seçimleri için kullanılacak oylarla ilgili de bilgi veren Taydaş, ittifakta yer alan partilerin hepsine mühür vurulduğu durumda oyun geçerli olacağını, ancak bir partiye değil ittifaka yazılacağını ifade etti. Taydaş, bu durumda oyun ‘D’hondt sistemi’ ile sayıp ortalamasının alınacağını ve partilere, aldıkları oy oranında dağıtılacağını dile getirdi.

1 MİLYON 44 BİN 628 SEÇMEN SANDIĞA GİDECEK

Manisa’da 3 bin 425 sandık kurulacağını açıklayan Taydaş, bir önceki seçimde sandık sayısının 3 bin 147 olduğunu hatırattı. Taydaş, 24 Haziran’da Manisa il genelinde 1 milyon 44 bin 628 seçmenin sandığa gideceğini bildirdi.

“17 GEZİCİ SANDIK VAR”

Seçimde Manisa il genelinde 17 gezici sandık olacağını da belirten Taydaş,  “Sandıklar Seçim Kurulu tarafından belirlendi. Normal sandık gibi bir başkan ve 4 üye ile daha önceden adresleri belirlenen engelli vatandaşlarımıza sandık gidecek. Ayrıca seçim çalışmaları sırasında bizim belirlediğimiz adresleri de not alıyoruz. Yerel seçime kadar o engelli vatandaşlarımızın da hastanelerden yatalak olduğuna dair rapor almalarını sağlayıp, yerel seçimde oy kullanmaları için gerekli hassasiyeti göstereceğiz.” diye konuştu.

“OY KULLANIM EĞİTİMİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Taydaş, parti için sandık ve oy kullanma eğitimlerinden de bahsetti. Taydaş şunları aktardı: “Oy kullanımı ve sandıklara sahip çıkma anlamında 17 ilçede eğitimlerimiz sürüyor. Sinevizyon eşliğinde eğitimlerimiz olacak. Tüm görevlilerimize, fotoğraflarla oy kullanımını anlatıp, sosyal medyalarında ve yakınlarıyla paylaşmalarını söylüyoruz. 2014 yılından çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. O seçimde AK Parti’ye atılmış, ancak geçersiz kabul edilen 40 bin oy vardı. Biz o seçimde 28 bin oy farkıyla seçimi kaybettik. Bu nedenle oy kullanımın eğitimine büyük önem veriyoruz.”

Editör: TE Bilişim