2016 enflasyonu açıklandı, 12 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur ile 2 milyonun üzerinde memur emeklilerinin alacağı zam da belli oldu. Bugünden itibaren de hem SSK ve Bağ-Kur hem de memur emeklilerinin ocakta alacakları zammı ve eline geçecek maaşı kuruşu kuruşuna anlatacağız.

Önce SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden başlayalım. Yaklaşık 12 milyon emekli, ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. Zam oranı da ocak-haziran ve temmuz-aralık olmak üzere, bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan, TÜFE'deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Buna göre, emeklilerin 2017 Ocak maaş zamlarını belirleyecek temmuz-aralık enflasyonu yüzde 4.73 olarak açıklandı. Bu da şu anlama geliyor; SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında yüzde 4.73 zam alacak.

VERGİ İADESİ DE ARTTI

Böylece, geçen senenin temmuz ayında en düşük SSK emeklisinin 1288 lira olan maaşı, vergi iadesi hariç 2017 Ocak ayında 1350 liraya çıkacak. Yine en düşük tarım işçisinin 910 lira olan maaşı da, 1000 liraya yaklaşacak. Yeri gelmişken kısa bir bilgi vereyim: SSK emeklileri, SSK tarım emeklileri, Bağ-Kur emeklileri, Bağ-Kur tarım emeklileri, özel sigorta emeklileri, banka emeklileri, iş kazasından dolayı aylık maaş alanlar, iş hastalıklarından dolayı aylık maaş alanlar ve iş kazası ve meslek hastalığından dolayı ölüm aylığı alanların eş, çocukları bu zamdan yararlanacak.Enflasyon zammı emeklilerin her ay aldığı vergi iadesi ya da bir başka adıyla ek ödemeye de yansıyacak. Bu da, en düşük SSK emeklisinin maaşını ortalama 50 lira, en düşük tarım işçisinin maaşını da 39 lira artıracak.


SEYYANEN ZAM YOK

Bir örnekle anlatayım: 2016'nın temmuz ayında vergi iadesi hariç maaşınız 1500 liraydı. Bu yılın ocak ayında enflasyon zammı nedeniyle maaşınız 1571 liraya çıkacak. Bunun üzerine bir de yüzde 4'lük vergi iadesi alacaksınız ki, bu da 62,84 lira demektir; böylece ocak ayında elinize 1633 lira geçecek. Eminim bu satırları okuyunca emeklilerin çoğunluğu şu soruyu soracaktır; ‘bu sene de seyyanen zam var mı?'. Maalesef yok. Sadece 2016'nın ocak ayında, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine bir kereye mahsus olmak üzere 100 liralık seyyanen zam yapıldı. Artık, seyyanen zam olmayacak; ta ki, hükümetin bu yönde alacağı yeni karara kadar. Böyle bir ihtimal var mı diye soracak olursanız, şimdilik yok.
Editör: TE Bilişim