Kamunun ve özel sektörün gayrimenkul pazarını canladırmak için attığı adımlar meyvesini verdi. Mayıs ayında konut satışları yılın zirvesini gördü ve 119 bin 655 kişi ev sahibi oldu. Kampanyaların etkisiyle 2018’in rekorla kapanması bekleniyor.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre, ülke genelinde mayısta satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 16.07 artış gösterdi. Konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 2.7 artarak 119 bin 655 olarak gerçekleşti. Böylece mayıs ayı bu yılın zirvesi oldu, 5 ayın en yüksek konut satış rakamına ulaşıldı.

KAMPANYA ETKİSİ
Konut satışlarında yaşanan artışta kamunun KDV ve tapu harcı indirimleriyle konut kredi faizlerindeki düşüş etkili oldu. Mayıs ayının başında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla tapu harcında oran 31 Ekim’e kadar binde 20 yerine 15 olurken, KDV oranı yüzde 18’den, yüzde 8’ çekilmişti. Konut kredi faizleri de kamu bankalarının öncülüğünde yüzde 0.98’e kadar düştü. Öte yandan özel sektörün başlattığı yüzde 20 indirim kampanyasının da satışlara olumlu yansıdığını belirtiliyor. 15 Mayıs’ta başlayan yüzde 20 indirim kampanyası da 30 Haziran’a kadar sürecek. Kampanyanın olumlu etkisini birinci el konut satışlarındaki artıştan da görmek mümkün. İlk defa satılan konut sayısı mayısta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.8 artarak 55 bin 502’ye yükseldi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.4 oldu. İkinci el konut satışları mayısta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.9 artış göstererek 64 bin 153’e çıktı.

KREDİLİ SATIŞ
İpotekli, yani banka kredili satışlarda Eylül 2017’den bu yana düşüyor. Son aylarda yaşanan düşüş oranı yüzde 30-35’leri bulmuştu. Mayıs ayı rakamlarına göre düşüş sürüyor ama oranlar daha aşağıda. Mayıs ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.7 azalarak 36 bin 865’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 30.8 olarak belirlendi. Şirket içi vadelendirme gibi diğer konut satışları mayısta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 artarak 82 bin 790 olarak belirlendi.

YABANCIYA SATIŞ 10 BİNE YAKLAŞTI
TL’de görülen kayıpların da etkisiyle, yabancı uyruklulara konut satışları yılın ilk beş ayında toplam 9 bin 756 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36.1 artarak 2 bin 415 oldu. Bu alanda ilk sırada 854 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili 595 satışla Antalya, 141 satışla Bursa, 108 satışla Yalova ve 96 satışla Ankara izledi. Mayıs ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 407 konut satın aldı. Bu ayda İran vatandaşları 217, Suudi Arabistan vatandaşları 206, Rusya Federasyonu vatandaşları 165 ve Afganistan vatandaşları 131 konut edindi.

EV ALMAK İÇİN FIRSAT DÖNEMİ
5 Mayıs’ta Bakanlar Kurulu kararıyla konut ve işyeri teslimlerinde tapu harcının binde 20’den binde 15’e düşürüldüğünü ve KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirildiğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “10 Mayıs itibariyle kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürerek 0.98’e çekmesi ve 15 Mayıs’ta KONUTDER, GYODER ve İNDER olarak 42 firmayla başlattığımız yüzde 5 peşinat ve yüzde 20 indirim konut kampanyası sektörde beklenenin üzerinde bir heyecan yarattı. 42 firma ile başlattığımız indirim kampanyası bütün Türkiye’ye yayıldı. Bu heyecan ve gayretin de satışlara yansıdığını görüyoruz. Şu ana kadar maliyet artışlarını fiyatlarımıza yansıtmadık. Hala konut almak isteyen vatandaşlarımız bu fırsatları kaçırmamalı. Faiz indirimi ve gayrimenkul sektörüne sunulan bu avantajların kalıcı olmasını bekliyoruz. Bu avantajlar devam ederse 1 milyon 450 bin konut satışını çok rahat gerçekleştirebiliriz” dedi. Yabancıya konut satışının da rekor seviyesinde arttığına dikkat çeken Elmas, “Açıklanan bu rakamlar gayrimenkul sektörünü memnun ettiği gibi ülkemize de ciddi bir döviz girdisi sağlıyor. Ancak yabancı yatırımcılar 1 milyon dolarlık gayrimenkul aldığı takdirde vatandaşlık hakkını alabiliyor. Bizler bu rakamın yüksek olduğunu düşünüyoruz. O nedenle daha düşük, mesela 300 bin dolar civarında olmasını talep ediyoruz. Cari açığımızı azaltmak için yabancıya satışta 15-20 milyar dolarlık rakamları yakalamamız gerekiyor” diye konuştu.

BU YIL REKOR BEKLENİYOR
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Mayıs ayında 15 gün etki eden düşük konut kredisi faizi, bir aylık satışı yüzde 16 artırdı. Düşük faiz yıl sonuna kadar devam ederse, bu artış miktarı hem ilk altı aylık kayıpları telafi eder hem de yeni bir rekor kırılmasına neden olur” dedi. Durbakayım, düşük faizin olumlu etkisini söyle anlattı: “Nisan 2018’de bankadan kredi kullanılarak satın alınan konut sayısı yüksek faiz nedeniyle 27 bin 912 adet olarak gerçekleşirken, Mayıs 2018’in ikinci yarısında yüzde 0.98’e düşürülen konut kredisi faiz oranlarına bağlı olarak gerçekleşen banka kredili satış miktarı yüzde 32 artarak 36 bin 685’e yükseldi.” Geçen yıl 1 milyon 409 bin konut satışı gerçekleşmiş ve rekor kırılmıştı. Bu yıl ise 1 milyon 450 bin ile 1.5 milyon arasında bir rakam hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim