DAVA 10 GÜN SÜRECEK



Akhisar'da özel olarak hazırlanan Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi Salonu'nda görülecek. 10 gün sürecek duruşmada aralarında Can Gürkan'ın da olduğu 8 tutuklu sanık, bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi'nden duruşmalar için özel hazırlanan salona SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlanacak.Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekillerinin de katılacağı duruşma öncesi Akhisar'da geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.


İSTENEN CEZALAR


Tutuklu 8 şüpheli Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında ?olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 25 yıla kadar, ?neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan ise 162 kez 6 yıla kadar hapis istendi. Tutuksuz 37 şüphelinin ise ?taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu sanıklardan 25'inin cezalarının, "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle 3'te 1 oranında artırılması talep edildi.

Dakika Dakika Davadan Notlar ;

11:25Duruşma yeniden başladı. Mahkeme Başkanı salonu sakinleştirip polislerin dışarı çıkmasını sağladı. Sanık avukatları salondan çıktı. Avukatlar adil Yargılama için sanıkların salona getirilmesi ve kamu görevlilerinin de yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getiriyor. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı ve bazı mağdurların avukatı Selçuk Kozağaçlı söz aldı: "Sanıkların getirilmemesine itiraz ediyorum. Sanıkların buraya getirilmesini talep ediyoruz. Bakanlık yazısı yok hükmündedir. Sanıklar orada, baskı altında mı, tehdit mi alıyorlar, birbirleriyle mi konuşuyorlar... Hiçbir şey bilmiyoruz. Sanık müdafiilerinin de can güvenliği yok diye çıkmasını da kabul edemeyiz. Buradaki herkesin can güvenliği var. Ben cezaevinde o salonda bulunamıyorum. O zaman ben de sanıkların yanında orada olmak istiyorum" diye konuştu. Zeynel Balkız ise kamu görevlilerinin de yargılanması için talepte bulundu. Madenci Yakınları mahkeme Başkanı'na, "sinemaya gelmedik. Onları buraya getirin" sözlerini sürdürüyor.

10.53MİLLETVEKİLLERİ GÖRÜNTÜLEDİ
Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar, avukatlar, ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı "İsmini yazdırmayan var mı?" diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp "Adil yargılama istiyoruz" diyerek, tutuklu sekiz sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti. Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, "Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmişler, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler" dedi. Herkes biradna bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı tepkiler devam ederse ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madence eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına yöneldi. Salon karıştı, avukatlar dışarıya güçlükle çıktı. Polis salona geirerek düzeni sağlamaya çalıştı.

10:42 Duruşma salonu karıştı. Madenci yakınları sanık avukatlarına saldırdı. Salona çevik kuvvet girdi.

10:41Tutuklu sanıklar duruşmaya cezaevinden bağlandı. Takım elbiseli olan sanıklara madenci yakınları isyan etti.

10.38 Mahkeme salonu karıştı. Madenci yakınları "Adil yargılama" diye bağırıyor.

10.26Duruşma başladı. Yoklama yapılıyor. HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP İzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Musa Çam, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel salonda...

09:56 Dava başlamadan önce içeriye sadece 3 basın mensubunun alınacağı söylenmişti ancak tepkiler üzerine mahkeme heyeti karar değiştirdi. Orada bulunan bütün basın mensupları içeri alındı.

09:41" Bomba olabilir diyorlar. Bizim yüreğimiz bomba olmuş. Yazıklar olsun bizi niye arıyorsunuz. Biz katil miyiz? Şehit ailesi aranır mı? Katilleri koruyun siz"


09:30 CHP milletvekili Mahmut Tanal mahkeme başkanı ile görüştü. 'Ölenlerin çocukları, eşleri, anne babaları girebilecek' dedi ama madencilerin diğer yakınları da girmek için barikat önünde tartışıyor.


09:20 Ailelerin avukatları "Bunu yapamazsınız. Madende almadığınız önlemi burada alıyorsunuz. Aileler girecek" diye polis barikatının önünde tepki gösteriyor.


09:10 Duruşmaya her aileden bir kişinin alınacak olmasına madenci yakınları tepki gösteriyor. İçeri alınmayan madenci yakınları tepkilerini ağlayarak ve 'bu dava bizim' diye haykırarak dile getiriyor.


08:55 Mahkeme Başkanı, ulusal, yerel ve dünya medyasından onlarca gazetecinin katıldığı duruşmaya sadece üç gazetecinin katılabileceğini duyurdu. Bir yerel, bir ulusal, bir de uluslararası kurumdan basın mensubunun salona alınacağı açıklandı. Soma faciasıyla ilgili şirket yetkilileri yargılanıyor ama..



Editör: TE Bilişim