Manisa’ya geldiğimde Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’yi beklerken, ABD Başkanı Trump’un Türkiye’yi terbiye etmek amacı ile aldığı kararların en etkili günüydü. Dolar ve Euro bir gecede anormal bir şekilde almış başını giden bir gün. Vallahi bir gecedeki durumdan haberim yok. Beni gören “Başkan ne oluyor? Doların bu hali?” diye sormaya başladılar. Soranların da dolarla Euro ile hiçbir alışverişi olmayan memur ve benim gibi emekli takımı. Ben de “Ne olmuş dolara?” dedim. Başladılar konuşmaya. Bir gecede doların geldiği noktaya. Tepem attı. “Ne ilgilendiriyor sizleri bu doların hali. Dolarla alışverişin mi var? Borcun mu var?” dedim. “Yok başkanım. Ülke batıyor” diye bir de ahkam kesmeye başlanınca zaten sabahın sekizinde kalkmışım, iyice tepem attı. Yanımda da Hasan Geriter var. “Bana bakın bu ülke kolay kolay batmaz. Bu ülke 32 bin asker kaçağına rağmen Atatürk’ün liderliğinde İstiklal Savaşı’nı kazanmış, Cumhuriyeti kurmuş. Ne badireler atlatmış, bugünlere gelmiş. Ben ne krizler gördüm ne krizler. Amerika’nın yeni bir oyunu değil ki bu. Rahmetli İsmet İnönü’ye, Ecevit’ten Demirel’e, Özal döneminde de bu Amerika Türkiye’yi kendi sömürgesi haline getirmeye çalıştı. Başaramadı. Ben yaşamımda ne krizler gördüm, ne krizler. Çok geriye gitmeyelim. Banker Kastelli’den tutun da 2001 krizinde gecelik faizlerin on binlere ulaştığı deviri yaşadım. Ülkemiz büyük. Alır tedbirleri, acı da olsa üstesinden gelir. Bakın işinize.”  Benden böyle bir cevap beklemeyenler kös kös bakıp yanımdan gittiler. Felaket tellallığı yapmayı seven bir milletiz. Ortada bir durum var. Amerika, Rusya ile İran’la iyi ilişkiler içinde olmamızı içine sindiremiyor.  Gücünü adil bir yaşam için değil ezmek için kullanıyor. Bugün Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yönetiyor. Halkdan aldığı destek ortada. 24 Haziran seçim yenilgisini hala hazmedemeyen bazı güdükler neredeyse ABD’nin bu uygulamasına zil çalıp oynayacaklar. Bereket MHP, CHP ve İYİ Parti ülkenin durumunu fark edip devletimizin, milletimizin ve ülkemizin yanında yer alıyorlar. Bu durum yüreğime su serpiyor. En son İYİ Parti Lideri Meral Akşener, “Hepimiz aynı gemideyiz. Çözüm için birlikte hareket etmeye hazırız. Bir sorumlu ve dikkatli adımlarla bu badireyi atlatacağımıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt’ta “Dolar molar bizim yolumuzu kesemez. Endişe etmeyin. Tüm dünyaya ekonomik savaş ilan eden yaptırım tehditleri ile ülkeleri haraca bağlayan bu düzeni asla kabul etmiyoruz. Mesele dolar, Euro değil. Bunlar ülkemize karşı ekonomik savaşın füzeleri, gülleleri, kurşunlarıdır. Tehdit dili bu millete sökmez. Yazık ABD NATO’daki stratejik ortağını bir papaza değişiyor” diye konuştu.

Lider dediğin halkına moral vermek demektir. Rahmetli İsmet Paşa meşhur Johnson mektubundan sonra ne demişti: “Yeni bir dünyada Türkiye yerini alır.”

Amerika bizi hem müttefik görecek hem de arkamızdan her konuda dolap çevirecek. Bu dünya Amerika’dan ibaret değil. Rusya ile de İran’la da ambargosuna rağmen ticari ve siyasi ilişkilerimiz devam edecektir. Allah dünyayı ve Amerika’yı Trump’tan korusun.

Sabah Gazetesi köşe yazarı Engin Ardıç, Sözcü Gazetesi’nden Zeynep Gürcanlı