İnsanın dostunun da düşmanın da aklı başında olmalı. Yoksa rahat huzur hak getire. ABD Başkanı Trump gibi akşam başka, sabah başka konuşanla muhatap olmak zorundaysanız yandınız. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı grup toplantısında dinlerken biraz rahatladım.

İki gün önce attığı tivitlerde “Türkiye ekonomisini mahvederim” diyen ABD Başkanı Trump’la görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusunda uzlaşı tutumunun devam ettiğini söyledi. Dün Bahçeli ve Akşener de ABD başkanına sert çıktılar ve Suriye sınırında yapılacak operasyonları desteklediklerini söylediler. İki lidere de teşekkürler.

Dün 2010’da Suriye’ye yaptığım gezinin özetini Yeni Asır’da Ali Filizkan’ın o tarihlerdeki röportajına göz atarken İstanbul’dan Yuntdağı’ndaki Talu çiftliğinin ortaklarından Osman Talu geldi. Baktım hali kötü, ayakta duracak hali yok.

Kış mevsimi iş adamı Osman Talu’yu grip perişan etmiş. Kısa bir beraberlikten sonra Osman Talu, İstanbul yolunu tuttu. Ben de 9 yıl önceki Suriye gezisinin anılarına döndüm. Ali Filizkan’ın izlenimlerini okudum.

Ali Filizkan Şam’daki izlenimlerini yazarken, ABD-Irak savaşı sırasında Irak ve İran’dan kaçan 2 milyon kişinin Suriye’ye göç ettiğini ve Şam’da yerleştiklerine değiniyor. Şam bizim gittiğimizde güzeldi. Şimdi nasıl bilmem. Şam’da Dedeman Otel’de konaklamıştık.

Suriye’nin dört büyük kenti Şam, Halep, Humus ve Hama’da dikkatimizi yol kavşaklarının tanzimi çekti. Suriye gezimizde bize rehberlik eden Adil Bey, “Belediyeler kavşakları özel firmalara ihale ediyor. Buraları reklam karşılığında firmalar tanzim ediyor. Bu yüzden kavşaklarda her firmanın reklamı yer alıyor” dedi.

Hamidiye Çarşısı’nı beğenmiştim. Osmanlı padişahlarından Abdülhamit tarafından 1863 yılında yaptırılan Hamidiye Çarşısı İstanbul’daki kapalı çarşıyı andırıyor. 1.7 kilometre uzunluğundaki çarşıyı gezerken kendimi İstanbul’da sandım.

Cuma günü hariç her gün insan akınına uğrayan çarşıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bessar Esad’a yönelik asılan pankartlar ve özgü dolu sözler Türkiye ile Suriye arasındaki dostluğun göstergesini gözlerimle görmüş biri olarak ne oldu da bu hale geldi Türkiye-Suriye ilişkileri demekten kendimi alamıyorum. 

İyi ki zamanında gezmişim. Suriye’yi bundan sonra böyle bir gezi gerçekleşmesi mümkün görülmüyor. Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Gürkan Atılgan’a ve arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum.