Başkent'te başkanlık sistemi ile ilgili meclis görüşmelerinin hareketli geçeceği belli. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kadrosu Meclis'ten geçmemesi için elinden geleni yapacak bir strateji uygulayacağı son günlerde verdiği demeçlerden anlaşılıyor. Buna karşı AK Parti'nin oluşacak tahriklere kapılmadan görüşmelerin sağ sağlim bitmesi tavrına bürüneceği de Başkent kulislerinde konuşuluyor. Başbakan Binali Yıldırım bu konuda milletvekilleri gruplar halinde toplayarak uyarmış. İzliyeceğiz, göreceğiz.
Ekonomideki durumla ilgili ağzı olan konuşuyor. Dolar ile ilgili çeşitli tahminler yapıyor. Felaket tellalcileri görev başında. İyimser tablolar çizenler de var. Dedim ki bu ülkede en zor şartlarda 5.5 yıl maliye bakanlığı yapan Sümer Oral'a sorayım bu durumu. Sümer Oral siyaset yaşamında ve bakanlık süresince her konuda titiz davranan Manisa'nın ünlü politikacısıdır. Çok konuşmaz. Uzmanlık dalındaki konular dışında ki konulara şimdiki siyasetçilerin bir kısmı gibi balıklama atlamaz. Gerçekleri konuşur. Ekonomi konusunda da hassastır. Siyaset yapmaz. Sümer abime dolar ile ilgili tahminleri sordum. Beni dinledi, "Ertuğrul dolarla ilgili tahmin yapmak yanlıştır. Ülke ekonomisine zarar verir" dedi. Ben de "Sayın bakanım bu konudaki düşüncelerini bana aktarır mısın?" dedim. Sümer Oral benim ailem gibi koyu Galatasaraylıdır. Hafta sonu maçlarını nerede olursa olsun kaçırmaz. Alp Yalman özel dostudur. Ekonomi ile ilgili görüşlerini almak istediğimde İstanbul'a gidiyordu. Galatasaray'ın yüksek divan kuruluna layik görülmüş, onun törenine katılacaktı Sümer abim. "Gökhan arasın ona yazdırayım" dedi. 5.5 yıl maliye bakanlığı yapan Sümer Oral'ın ekonomi ile gönderdiği görüşlerini okudum. Tam bir devlet adamı analizleriydi. Bugünkü durumun nelere bağlı olduğunu anlatıyordu. Sümer Oral şunları söylüyordu: "Küresel ekonomide dolara karşı milli paraların değeri büyük ölçüde global ekonomik şartlara da bağlı olarak gelişir. Buna rağmen ülkelerin kendi ekonomik ve siyasi koşulları da bu bağlamda son derece önemlidir. Özellikle Türkiye gibi dış finansman açığı ciddi boyutta olan ülkelerde global gelişmelerin dikkatle izlenmesi ve bu gelişmelerle oluşan yeni şartlara uygun tedbirlerin zamanında ama mutla zamanında alınması kaçınılmazdır. Türkiye'nin yıllık dış finansman ihtiyacı bugün için 2 Milyar Dolar civarındadır.
ABD'de faizlerin arttığı %2,5 seviyelerine ulaştığı günümüzde bu dış kaynak bulunabilir. Ama bunun maliyetinin olacağı kuşkusuzdur. Ayrıca TL'nin Dolar karşısında ki oynaklığında bölgedeki jeopolitik risklerin ve ülke içindeki siyasi belirsizliklerin büyük payı vardır. Bugün itibari ile bu belirttiğim riskler yüksek seviyededir. Ekonominin kendi kuralları ve gerçekleri vardır. Bunları bir tarafa bırakıp beyanatlarla döviz kurunun düzenlenmesi mümkün olamaz. Kurun önümüzdeki yakın ve orta dönemde ulaşacağı düzeyin tahminini bugünden yapmak, bir rakam koymak kolay değildir. Ancak kurun artış eğilimini, trendini belirleyecek olan şartlar ekonominin gereği olan yapısal düzenlemelerin hayat geçirilmesine ve jeopolitik siyasi risklerin seyrine bağlı olacaktır. Esasen ekonominin patronu Mehmet Şimşek'te yaptığı çeşitli açıklamalar ile bunların hemen hemen tümünü ifade etmiştir. "
Gerçekleri ortaya koymak siyasetçinin görevidir. Doğruları söylemek kendisine değer kazandırır. Sümer Oral da bunu yapmış. Sümer abi sana yakışan budur. Sağolasın varolasın.