Sümer Oral’ın siyaset yaşamında kazandığı dostları özellikle Kula, Turgutlu ve Alaşehir’de var.  Bu durumla ilgili Kulalı rahmetli Emir Pehlivan’ın torununun Sümer Oral’a gönderdiği fotoğraf ve anılar, siyaseten de vefa duygusu olabileceğini ve bunun ne kadar büyük bir duygu olduğunu gösterir nitelikte. Hatıralar, gerçek dostlarla taçlanıyor. Sümer abimi duygulandıran paylaşımı köşeme aktarıyorum:

Emir Hikmet Çağılcı Kula siyasetinde Adalet Partisi, daha sonra Doğru Yol Partisi kadrosunda görev üstlenmiş, çalışkan, cana yakın, güleç yüzlü, sevilen bir hemşehrimizdi. Gençliğinde başarılı bir pehlivan olan isim. Kulalılar ona çok kez “Emir Pehlivan” diye seslenirlerdi.

Mesaj işte bu! Emir Pehlivan’ın torunundan geliyordu. Şunlar söyleniyordu:

 “İyi akşamlar. İsmim Hatice Hanım, ben Emir Hikmet Çağılcı (Emir Pehlivan)’nın torunuyum. Dedem Mart ayında vefat etti, bize kalan anılar içinden bu fotoğraf elime geçti. Sizden hep bahsederdi. Fotoğrafı size atmak istedim. Fotoğraf ise Emir Pehlivan’ın hastalığını öğrenince, Kula’da evimde yaptığım gençmiş olsun ziyaretime ait. Sağlığı fena değildi. İyileşiyordu. Vefatından bilgim olmamıştı, bu bizim eksik tarafımız işte. Cenab-ı Allah’tan Emir Pehlivan’a rahmet, ailesine sabır diliyorum.

Yeni yılın ilk günlerinde aldığım bu mesaj beni gerçekten duygulandırdı.

Sevgili Ertuğrul, siyasi hayatta bazen bir olay ya da bir tesadüf sizi yıllar öncesine götürür. Gözlerinizin önünden sinema şeridi gibi neler geçmez ki. Kat edilen bu yolda kimi üzüntüler, kimi sevinçler adeta bir harman oluşturur. Bunları hep seninle birlikte yaşamadık mı? Yılların yıpratamadığı dostluklar, siyasetin bizim kuşağa sunduğu büyük armağandır.”

Manisa siyasetinin simge isimlerinden Adalet Partisi ve Doğru Yol iktidarlarında sosyal güvenlik ve maliye bakanlığı yapan abim Sümer Oral’ın Manisa ve ilçelerine çok hizmeti olmuştur.

O yıllarda en modern sosyal sigortalar hastanesi Manisa’da yapılmıştı. Sümer Oral’ın Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde devlet hizmetine girenlerin çoğu şimdi emekli oldu.

Şimdi Gazeteciler Cemiyet Başkanı seçilen Ali Filizkan’ın, YSE’de göreve başlamasında da Sümer Oral’ın rolünün büyüklüğünü anlatamam. O zaman daha milletvekili olmamış, Maliye Bakanlığı’nın en genç Bütçe ve Mali Kontroller Genel Müdürü. Bir telefonu ile beraber gittiğimiz Ali Filizkan’ın tayini YSE’ye olmuştu. Sümer abim böyle büyük etkili ve yetkili siyasetçiydi.