CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün gündeme getirdiği Soma'daki madene bağlı yan sektörlerin sorunları büyüdü. Soma'da Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğünde taşeron usulle çalıştırılan kömür paketleme işçileri, haklarını alamadıkları için iş bıraktı.CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma maden faciasının madencilerle birlikte Soma'daki tüm sektörleri etkilediğini belirterek torba yasada önergeler getirmiş, Soma adıyla özel bir kanun teklifi vermişti. Bu önergelerde madenlerdeki yan sektörlerin sorunlarına çözümler yer almış, ancak AK Parti oylarıyla teklifler reddedilmişti. Soma torba tasarısının "ücret ödemeleri, yıllık izinler, birikmiş alacaklar" konusunda asıl işveren devlete açıkça sorumluluk yüklemesine rağmen işçilerin mağdur edilmeye devam edildiğini, torba kanunun 3, 6 ve 8. maddelerinin Soma'da açıkça ihlal edildiğini savunan CHP Milletvekili Sakine Öz, kömür paketleme işçilerinin taleplerini duyurmaya devam etti.

ÖNERGE VERDİ
Soma'daki Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü (ELİ) kömür paketleme tesisinde çalıştırılan taşeron işçilerin yasadaki haklardan uygulamada yararlanamadığını savunan Sakine Öz, kömür paketleme işçilerinin taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a soru önergesiyle iletti, taşeron kömür paketleme işçilerinin sorunları ve çalışma koşulları için acilen müfettiş görevlendirilmesini talep etti. CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün önergesi şöyle: "Soma-Dereköy'de bulunan Dereköy Torbalama Tesisindeki farklı madenlerden çıkarılan kömürlerin paketlenme ve nakliye sürecinde, Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü'nün (ELİ) hizmet satın aldığı bir firmanın taşeron işçisi olarak çalıştırılan yaklaşık 45 kömür paketleme işçisi, Soma maden faciasının öncesi ve sonrasındaki süreçte, özlük hakları, işçi sağlığı ve güvenliği, çalışma koşulları konularında bizim de defalarca dile getirdiğimiz sorunlarının, çıkan yasal düzenlemelere rağmen, Bakanlığınız tarafından çözüme kavuşturulmadığını belirtmektedir. Yaklaşık 1 milyon ton kömürü 18 aylık sürede, 45 işçiyle paketleme ve yükleme işi verildiği belirtilen, günlüğü ortalama 40 Liraya çalışan ve ancak çalıştıkları gün sayısı kadar ücrete hak kazanan işçilerimizin bayram ve tatil izinleri de işin yoğunluğuna bağlı olarak, gerekçesiz iptal edilebilmektedir. İddialara göre; ek mesai için 5 Lira alan, yemek paralarının ise hiç ödenmediğini belirten işçilerimizin bu ek çalışma süreleri sigorta vd. özlük haklarına yansıtılmamaktadır. İşin aşırı yoğun olduğu günlerde ise, aynı taşeron firmanın önce işçilerinin izinlerini iptal ettiği, bu da yetmediği takdirde yevmiyeyle dışarıdan işçi getirdiği tanıklarca dile getirilmektedir. İşçilerimiz, daha önceki önergelerim ve Meclis konuşmalarımda da bahsettiğim üzere, fazla mesailerini ya hiç alamamaktan ya da geç almaktan, yıllık izin sürelerinin kullandırılması halinde aylıklarından kesilmesinden, maaşlarının gecikmeli yatırılmasından, hastalık ya da mazeretli günlerinin sigorta gün sayısına bildirilmeyerek o günlerde çalışmamış sayılmaktan, firma tarafından düzenli aralıklarla işe giriş-çıkış kaydı tutulmasından, kıdem tazminatları ve yıpranma paylarının ödenmemesinden, iş kazası yaşandığı anda hastaneye ELİ'ye ait ambulansla değil, dolmuş, belediye otobüsü ya da kamyonetle yollanmaktan şikâyet etmekte, oldukça az sayıda personelle güvencesiz, güvenliksiz ve yoğun çalıştırılmaktan yakınmaktadır."

BAKAN ÇELİK'E SORDU
CHP'li Öz Bakan Çelik'e önergesinde şu soruları yöneltti; "Soma-Dereköy'de bulunan Dereköy Torbalama Tesisindeki iddialar üzerine iş yerinde bir müfettiş görevlendirilecek midir? Bahse konu iş yerindeki firmanın ve ELİ'nin uyguladığı çalışma şartları üzerine herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? İşçilerimizin alacakları ve özlük haklarının, "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" kapsamında uygulanmasına dönük çalışmalar neden aksatılmaktadır? Firmanın ya da ELİ'nin ambulansı, iş kazalarında hastaneye ulaşım için neden kullanılmamaktadır?"

Editör: TE Bilişim