24 Haziran’da yapılacak erken seçim öncesinde AK Parti’den milletvekilliği aday adaylığını açıklayan ekonomist Hikmet Oray Yalçın, erken seçimle ilgili açıklamalarda bulundu. Yalçın, gerek Türkiye’de, gerekse dünyada yaşanan gelişmelerin ardından erken seçimin bir gereklilik olduğunu ifade etti. Özellikle Ortadoğu’da yaşananlara dikkat çeken Yalçın, buradaki enerji savaşlarında Türkiye’nin de olabilmesi adına erken seçimin şart olduğunu dile getirdi.

Türkiye 24 Haziran’da sandık başına gidiyor. Seçimlerin bu kadar erkene alınmasına bazı kesimler tepki gösterse de bazı kesimler ise gerekli olduğunu savunuyor. AK Parti Manisa milletvekili aday adayı ekonomist Hikmet Oray Yalçın, erken seçimin neden gerekli olduğunu detaylarıyla anlattı.

Seçimin öne alınmasındaki gerekçenin sadece Türkiye’de yaşananlarla sınırlı olmadığının altını çizen Yalçın, “Seçimlerin öne alınmasına etken olarak sadece Türkiye’deki yaşananlar açısından değil, dünyada olup bitenler açısından da bakmak gerekir. Uzun yıllardır Irak’ta süren enerji savaşları Suriye’ye de sıçradı. Akdeniz’de doğalgaz yataklarının bulunmasıyla da dünyanın gözü oraya çevrildi. Buradaki enerjinin paylaşımı konusunda ülkeler kendi politikalarını tekrar belirlediler. Türkiye burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde erken bir adım attı ve TSK Afrin’e kadar ilerledi. Bu, ‘Biz de masada varız’ anlamı taşıyor. Akdeniz’de bulunan doğalgaz, bizi Kıbrıs üzerinden bağlıyor. Akdeniz’deki doğalgaz yataklarından pay sahibi olmak isteyen ülkeler özellikle Suriye’nin Lazkiye limanında olmak istiyorlar. Bu ülkelerin başında da Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa geliyor. Bu ülkeler gelecek adımlarını şimdiden hesaplamaya başladılar. Adımların tamamı da önümüzdeki yıl atılmış olacak. Afrin’e girerek biz de masada olacağımızın mesajını verdik. Bu operasyonlar sürerken Trump dışişleri bakanını, danışmanlarını ve CIA başkanını değiştirdi. Bu da ABD’nin bugüne kadar yürüttükleri politikadan memnun olmadıklarını gösteriyor. AK Parti de bu olayların hepsi önümüzdeki sene gerçekleşeceği için erken seçim kararı aldı. Dış güçlerle daha güçlü bir şekilde mücadele edeceği mesajını erken seçim kararıyla verdi. Türkiye’nin bu mücadelede güçlü bir şekilde yer almasını istemeyenler seçimlere bir yıl kalmasından dolayı ekonomik oyunlarına başlamıştı. Kurlar bu nedenle arttı. Erken seçim açıklamasıyla bu hamle de boşa çıktı. Şimdi hem kurlarda gerileme oldu, hem de piyasalara güven geldi.” ifadelerini kullandı.

“ÖZBEKİSTAN ZİYARETİ İYİ OKUNMALI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan’a yaptığı ziyaretin ekonomik açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yalçın, konuyla ilgili şunları söyledi: “Son olarak da tam seçim sürecine girmişken Cumhurbaşkanımızın Özbekistan ziyareti de başlı başına bir konu oldu. Bu ziyareti çok iyi değerlendirmek lazım. Özbekistan ani bir şekilde Türkiye ile olan vizelerini kaldırdı. Özbekistan, 35 milyon nüfusuyla, petrolüyle, pamuğuyla, çalışkan işgücüyle öne çıkan bir ülke. Türkiye ile olan ticari partnerliğini de artırmak istiyor. Aynı zamanda Çin’den başlayan İpekyolu projesi üzerinde olan bir ülke. Bu projenin de ana mimarı Türkiye. Çünkü daha önce Çin’den Avrupa’ya 53 günde giden mallar, İpekyolu projesi tamamlandığında Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Gürcistan hattından Türkiye’ye 7 günde gelecek, Türkiye üzerinden de 7 günde İngiltere’ye kadar ulaşmış olacak. Yani Çin’den çıkan bir ürün 14 günde İngiltere’de olacak. Dünyanın lojistik ağı komple değişiyor. Dolayısıyla hem İpekyolu projesi bakımından, hem de yeni enerji kaynaklarının paylaşımı konusunda şu anda masada yer alıyor.”

Editör: TE Bilişim