24 Haziran seçimlerinde, seçim günü dışında belki de en yoğun gün pazartesiydi. Siyasi partiler pazartesi günü mesai bitimine kadar listelerini YSK’ya teslim etti. Listelerin teslim edilmesinin ardından da adayların isimleri bir bir açıklanmaya başladı.

MHP 21 Mayıs’tan 4 gün önce listeleri kamuoyuna duyururken, CHP’nin listesi de 20 Mayıs’ta basına yansıdı. 21 Mayıs günü de en çok merak edilen iki liste, biri iktidar partisi olan AK Parti’nin listesi, diğeri de yeni kurulan bir parti olan İYİ Parti’nin listesi açıklandı.

Ülke genelinde AK Parti ve CHP listelerinde büyük sürprizler yaşandı. Listeye girenler kadar giremeyenler de konuşuldu. MHP ve İYİ Parti ise bu anlamda daha sürprize yer bırakmayan bir tavır sergiledi.

4 VEKİL LİSTE DIŞI

Manisa yerelinde bakıldığında ise ülke genelinde olduğu gibi AK Parti ve CHP’nin listelerinde değişiklikler göze çarptı. Her iki parti de mevcut iki vekilini liste dışı bıraktı. AK Parti’de Selçuk Özdağ ve Recai Berber, CHP’de ise Mazlum Nurlu ve Tur Yıldız Biçer, liste dışında kalan isimler oldu.

KADIN KOTASI NE DURUMDA?

Listelerdeki kadın adayların durumları da, partilere gönül verenler tarafından dikkatle incelenen bir konuydu. Manisa’da AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti üzerinden yapılan değerlendirmede ortalama kadın kotası yüzde 20 olarak belirlendi.  En fazla kadın aday CHP’nin listesinde yer alırken en az kadın aday ise MHP’den listeye girdi. CHP’den 3, AK Parti ve İYİ Parti’den 2’şer, MHP’den ise bir kadın aday listesinde gösterildi.

AK Parti’den Semra Kaplan Kıvırcık 4’üncü, Güzide İçen Kasap 6’ncı sıradan listeye girdi. CHP’den Hayriye Hacet 6’ncı, Saniye Ağgül 7’nci, Lale Erdoğan Tunçer de 10’uncu sıradan gösterildi. MHP’nin tek kadın adayı Seval Başkesen 6’ncı sırada yer aldı. Kadın genel başkan Meral Akşener’in partisinde ise 4’üncü sırada Aslı Öz, 9’uncu sırada Selcen Şekercioğlu yer aldı.

Partilerin geçmiş seçimlerdeki potansiyelleri göz önüne alındığında, seçilebilir sıra olarak nitelendirilen yerde aday gösterilen tek isim AK Parti listesindeki Semra Kaplan Kıvırcık oldu.

DAHA ÖNCE DE DENEYİP VEKİL OLAMAYANLAR

4 partinin listesinde bir önceki seçimde vekil adaylığı listesine girip seçilemeyen isimler de vardı. AK Parti’den Güzide İçen Kasap ve Ozan Erdem, CHP’de Abdullah Saka ve Hayriye Hacet, MHP’de ise Seval Başkesen 1 Kasım 2015 seçimlerinde de partilerinin listelerinde yer alsalar da meclise gidememişlerdi.

MECLİS TECRÜBESİ OLANLAR

AK Parti’den Murat Baybatur, Uğur Aydemir ve İsmail Bilen, CHP’den Özgür Özel, MHP’den de Erkan Akçay daha önce TBMM havasını soluyan tecrübeli isimler olarak yer aldı. İYİ Parti’de ise daha önce vekillik yapan hiçbir isim yok.

Editör: TE Bilişim