Yine sosyal medya hesabından açıklama yapan Özkan, ilk olarak sürecin nasıl bu noktaya geldiğini, İlçe seçim kuruluna, il seçim kuruluna ve YSK’ya yapılan itirazları anlattı.

Özkan, son olarak yapılan olağanüstü itiraz süreciyle ilgili şunları dile getirdi:

“Son bir hakkımız daha kalmıştı. Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz. Tabii ki bu hakkımızı da sonuna kadar kullanacaktık. Ancak bu itiraza hazırlık sürecinin gizli yürütülmesi gerekiyordu. Bu nedenle bu süreç hakkında çok küçük bir ekip ile birlikte çalıştık ve kamuoyunu özellikle bilgilendirmedik. Bu zaman zarfında pes ettiğimizi düşünenler, havlu attığımızı zannedenler olmuş olabilir. Ama biz, en az 57.854 kişiye bir söz vermiştik ve daha yapacak bir hamlemiz daha vardı.

Olağanüstü itiraz hakkının kullanılabilmesi için oy kullanımı veya oy sayımı esnasında yapılan ve/veya yapılması muhtemel usulsüzlüklerin belirlenmesi, belirlenen bu usulsüzlüklerin kanıtlarının temin edilmesi ve temin edilen kanıtların seçimin sonucuna etki edecek sayıda olması gerekmekteydi.

Dolayısı ile aradaki oy farkı 21 olduğu için, kanıtları ile birlikte en az 21 adet usulsüzlük ve/veya usulsüzlük ihtimali tespit etmemiz gerekiyordu.

İlaveten, olağanüstü itiraz hakkının kullanılabilmesi için seçim sonucunda mazbataların verilmiş olması gerekmekteydi. Yunusemre Belediye Başkanlığı için Mazbata Töreni 10.04.2019 günü gerçekleştirildi.

Bu nedenle 10.04.2019 tarihinden itibaren Olağanüstü İtiraz hakkımız doğmuş oldu.

Sınırlı sayıda kişiden oluşan küçük ekibimizle gecemizi gündüzümüze katarak 05.04.2019 – 11.04.2019 tarihleri arasında Yunusemre Belediye Başkanlığı seçiminde çeşitli nedenlerle oy kullanmaması gereken toplam 462 kişi tespit ettik. Bu tespiti yaparken çok sayıda engelleme teşebbüsü ile de karşılaştık. Gerçeklerin ortaya çıkarılması için çalışan çok az sayıda cesur yürekli ile birlikte kendi gölgesinden bile korkan çok fazla sayıda hemşerimizi de bu süreçte tanıdık.

Bu 462 kişilik listede yer alan kişilerin seçim sonucuna etki edecek sayıda olduğunu belirterek, 11.04.2019 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na Olağanüstü İtiraz hakkımızı kullandık. Yüksek Seçim Kurulu bu listeyi dikkate alarak değerlendirmesini yaptı.

 Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığı değerlendirme, hükümlü veya zihinsel engelli olmaları nedeni ile oy kullanmaması gereken seçmenlerden hangilerinin oy kullandığının tespit edilmesine yönelik bir çalışma idi.

Yüksek Seçim Kurulu, bu çalışmada yukarıda anılan seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığının tespit edilmesi kararınI sadece Sulh Hukuk Mahkemelerinden Vesayet Kararları olup olmadığına bakarak verdi, vesayet kararı olmayanların oy kullanıp kullanmadığını tespit etmedi.

Hâlbuki zihinsel engelli vatandaşlarımız için mahkemeden Vesayet Kararı alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çoğu vatandaşımızın da ihtiyacı olmadığı için böyle bir kararı bulunmamaktadır.

Ancak, Resmi Seçmen Listelerinde yer alan Zihinsel Engelli Seçmenlerin hepsinin Devlet Hastanelerinden alınmış Resmi Özürlü Sağlık Kurulu Raporları mevcuttur.

Değerlendirme sürecinde aradaki oy farkından çok daha fazla sayıda Resmi Özürlü Sağlık Kurulu Raporu temin edilmiş ve itiraz dosyamızda bu raporlar YSK Avukatımız tarafından YSK’ya ibraz edilmiştir.

YSK, bu raporları dikkate almamış ve özürlü sağlık kurulu raporu olan bu seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığını sorgulamamıştır.

Dolayısı ile Sulh Hukuk Mahkemelerinden Vesayet Kararı olmayan Zihinsel Engelli Seçmenlerin kullanmış olduğu oylar YSK tarafından geçerli sayılmıştır.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yukarıda açıklandığı şekilde değerlendirme yapılarak sunmuş olduğumuz 462 kişilik listeden sadece 14 kişi için usulsüzlük tespit edilmiştir.

Aradaki oy farkı 21 adet olduğu ve 14 adet geçersiz oy kabul edildiği için Yunusemre Belediye Başkanlığı Seçiminin iptali talebimiz 15.04.2019 tarihinde reddedilmiştir.

Takdir tüm kamuoyunundur.”

Editör: TE Bilişim