Burhan AKDEMİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gündeme getirdi, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararını verdi:  Türkiye 14 Haziran’da sandık başına gidiyor. 24 Haziran 2018 tarihinde ülke hem yeni sistem olan başkanlık sistemine geçecek hem de milletvekillerini seçecek.

10 milletvekili çıkarırken yapılan düzenlemeyle vekil sayısı 9’a düşen Manisa, meclisteki vekil sayısının 600’e çıkarılmasıyla tekrar 10 milletvekili ile mecliste temsil edilecek. Seçim kararının alınmasıyla birlikte gözler de şimdiden aday adaylığı ve adaylık sürecine çevrilmiş durumda.

Seçim önergesinin bugün TBMM’de görüşülmesi beklenirken, YSK da çıkacak karara göre seçim takvimini açıklayacak.

MANİSA’DA İSTİFALAR YAŞANACAK MI?

Seçim takviminin açıklanmasıyla birlikte, kamu görevlilerinin ve parti başkanlarının istifa süreçlerinin nasıl olacağı en büyük soru. Çünkü henüz dillendirmese de milletvekili adaylığını düşünen kamu görevlisi ve parti yöneticilerinin sayısı azımsanmayacak derecede.

MERKEZ İLÇE BELEDİYELERİNDE DEĞİŞİM YAŞANABİLİR

İktidar Partisi olan AK Parti’de, merkezdeki iki belediye başkanı ve il başkanının istifa edip vekil aday adaylığına soyunacağı konuşuluyor. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’le ilgili iddialar bu anlamda çok güçlü. Daha önceden yakın çevresine belediye başkanlığı için hem Şehzadeler’i hem de Büyükşehir’i düşünmediğini dillendiren Çelik’in, 24 Haziran seçimleri öncesinde istifa etmesi güçlü bir olasılık olarak görünüyor.

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin ismi daha çok büyükşehir belediye başkan adaylığı için geçse de, eski bir vekil olan Çerçi’nin, tekrar vekillik düşüncesiyle istifa etmesi de ihtimaller dahilinde bulunuyor.

AK Parti’de İl Başkanı Berk Mersinli de aday adayı olabilir. Mersinli’nin, yakınlığıyla bilindiği Murat Baybatur’la bu konuda görüşme yapması bekleniyor. Son aylarda Mersinli bir dizi ziyaretler gerçekleştiriyor ve bu ziyaretlerin milletvekili adaylığı için olduğu sıkça konuşuluyordu.

CHP’DE SEMİH BALABAN ADAY OLUR MU?

CHP’de ise milletvekili olmak için istifa etmesi beklenen ismin Semih Balaban olacağı öne sürülüyor. Daha önce de milletvekili aday adaylığı geçmişi bulunan Balaban’ın, bu seçimde da aday adayı olması sürpriz olmayacak. Balaban’ın il başkanlığının da milletvekilliği için bir basamak olduğu biliniyor.

İYİ PARTİ’DE GÖZLER AKKAL’DA

İYİ Parti’de de aday olması beklenen isimlerin başında mevcut İl Başkanı Tamer Akkal geliyor. Partinin kurucu il başkanlığı görevini üstlenen Akkal’ın, Akşener’in Manisa’daki liste başı adayı olması muhtemel görünüyor.

MHP’DE BELİRSİZLİK HAKİM

Adaylık konusunda en ketum parti ise MHP. MHP’de bu anlamda kimlerin aday olacağı, kimlerin görevinden istifa edeceği tam bir bilinmezlik içeriyor.

MEVCUT VEKİLLERDE DURUM NE?

Manisa’da, 3 partiden toplam 9 milletvekili şu anki TBMM’de yer alıyor. AK Parti’den 5, CHP’den 3 ve MHP’den 1 milletvekili Manisa’yı Meclis’te temsil ediyor. Mevcut vekillerin adaylığı süreci de merak edilen konular arasında yer alıyor.

AK PARTİ’DE İKİ İSİM 3 DÖNEMİ DOLDURUYOR

AK Parti’de Uğur Aydemir ve Selçuk Özdağ, parti tüzüğüne göre üç dönemini dolduran isimler. Ancak bu konuda esnek davranılabilir. Çünkü Özdağ ve Aydemir, 7 Haziran 2015’te yapılan ancak hükümet kurulamadığı için 3 Kasım 2015’te tekrarlanan seçim nedeniyle 3 dönemlerini doldurdular. Parti Genel Merkezi bu anlamda esnek davranırsa, her iki isim de yeniden aday olabilir. 

AK Parti’de MKYK üyesi olan Murat Baybatur ve  Salihli ve civarından destek almak amacıyla da İsmail Bilen’in yeniden aday olması bekleniyor.

CHP’DE ÜÇ VEKİLİN DE YERİ SAĞLAM, ANCAK…

CHP’de Grup Başkanvekilliğine kadar yükselen Özgür Özel’in tekrar aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle asker zehirlenmeleri olaylarındaki sıkı takibiyle Türkiye’nin yakından tanıdığı Tur Yıldız Biçer’in de bir kez daha aday gösterilmesi bekleniyor.

CHP’de Mazlum Nurlu’nun durumu özellikle partililer tarafından merak ediliyor. Teşkilat tabanı tarafından sevilen ve güçlü bir taban desteğine sahip olan Nurlu’nun, CHP Genel Başkan adayı Muharrem İnce’ye yakın olması ve Özgür Özel ile ters düşmesi, işleri karışık bir hale getiriyor. Nurlu’nun bütün bunlara ve Özgür Özel’e rağmen listede yer alıp almayacağı daha şimdiden büyük bir merakla bekleniyor.

MHP’NİN TEK VEKİLİNİN YERİ GARANTİ

MHP’de 23’üncü dönemden bu yana milletvekili olan, son seçimden sonra da partisine grup başkanvekilliği yapan Erkan Akçay’ın, Devlet Bahçeli tarafından sevildiği biliniyor. Bu nedenle Erkan Akçay’ın listede yer almamasının büyük bir sürpriz olacağı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim