CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, partisinin İl Başkanlığı’nda jeotermal ile ilgili açıklama yaptı. Basın açıklamasına İl Başkanı Semih Balaban ve partililer katıldı. CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Manisa’daki sorunları ortaya koymak için çalıştıklarını belirterek, çevrenin ve toprakların korunmasının önemine dikkat çekti. Balaban, jeotermalle birlikte tarım arazilerine darbe vurulduğunu öne sürerek, bu sorunu gündeme getirmek istediklerini söyledi. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’da Alaşehir, Salihli ve Sarıgöl’de jeotermal faaliyetlerin sık sık gündeme geldiğini belirterek, büyük bir sorunla karşı karşıya olduklarını açıkladı. Jeotermal enerjinin dünyada temiz enerji kaynağı olarak bilinmesine rağmen, Türkiye’de bu durumun geçerli olmadığını ileri sürdü.Özellikle Aydın ve Manisa’nın Alaşehir ilçesinde tarım ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yarattığına savunan Bakırlıoğlu, “Aydın’daki insanlar jeotermal enerji ile karşı karşıya kaldılar. Aydın’da tarım bitme noktasına geldi. Bir tek tarım değil insanların yaşam kaliteleri ve sağlıkları da bozulmaya başladı. Türkiye genelinde kanserden ölüm oranı yüzde 18 iken Aydın’da bu oran yüzde 42 olarak açıklandı. Bu çok korkunç bir rakam. 2015 yılından bu yana da Manisa jeotermal ile karşı karşıya kaldı.İlk olarak Alaşehir’de bir tesis kuruldu. Geçen süre içinde jeotermal faaliyetler tarımı olumsuz yönde etkiledi. Topraklarımızı, havayı, suyu kirlettiğini gördük” dedi.Jeotermal faaliyetlerin iklimi de etkilediğini dile getiren Bakırlıoğlu, çiftçilerin üzümünü kurutmakta artık sıkıntı çektiğini ve ürün almak için daha fazla zirai ilaç atmak zorunda kaldıklarını anlattı. 

DEVLETİN AÇIKLADIĞI RAPOR KORKUTUCU

Jeotermal ile ilgili 2017 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün bir rapor açıkladığını kaydeden Bakırlıoğlu, “2015 ve 2017 yılları arasında Gediz havzasındaki yer altı sularını araştırmışlar. Bu iki yıllık çalışmanın ardından jeotermal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştirildiği alanlarda arsenik başta olmak üzere metaller ve yarı metaller için yüksek konsantrasyon rastlanmıştır deniyor. Buradaki yer altı su kütlelerinde yani Manisa’nın içme suyu ile İzmir’in içme suyunu karşılayan yerlerde yapılan ölçümlerde arsenik bakımından olması gereken değer 10 ppm iken 3 bin ppm’e kadar çıktığından bahsediliyor. Aynı raporda bunların jeotermalden ve madencilik faaliyetlerinden kaynakladığı konusunda da bilgi veriliyor. Bu arsenik oranı yüksek olan suyun insan hayatına olumsuz etkilerinden de bahsedilmiş. Kanseri, sinir sistemi rahatsızlıkları, kalp yetmezliği gibi birçok hastalık raporda yazılmış. İzmir ve Manisa Valiliğine bir yazı yazılıyor ve ‘artık bu saatten sonra yeni ruhsatlar vermeyin’ diyor. Manisa’da ve İzmir’de jeotermallere yeni ruhsatlar vermeyin diyor” diye konuştu.

MANİSA VALİSİ’NE ÇAĞRI YAPTI

Rapora rağmen yeni jeotermal ruhsatlarının verildiğini kaydeden Milletvekili Bakırlıoğlu, yarın Manisa’da yeni bir jeotermal ihalesinin olduğunu söyledi. Manisa Valiliğine çağrı yapan Bakırlıoğlu, ihalenin iptal edilmesini istedi. Bakırlıoğlu, “Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ihale düzenliyor, 24 jeotermal sahası var. Manisa’da birçok ilçede yüz binlerce dönüm arazide jeotermal kuyu açılacak. Manisa Valiliğine sesleniyorum. Elinizde bu yazı varken bu ihalenin yapılmasını uygun görmüyoruz. Valimiz bu ihaleyi iptal etmeli, yeni ruhsat alanı vermemeli. Alaşehir’e, Salihli’ye gitsin. Tarımla uğraşan insanlarla konuşsun, şikayetleri dinlesin. Jeotermalin Türkiye’deki uygulamalarının ne tür sıkıntılar yarattığını görsün. Çocuklarının sağlığından endişe eden bir baba olarak bu çağrıyı yapıyorum” dedi.

Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı olduğuna da dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu,  şunları söyledi: “ Bunun farkındayız. Ancak topraklarımız da çok önemli. Bir avuç toprak on binlerce yılda tarım arazisi haline gelebiliyor. Biz Gediz ovasını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Bu konuda ciddi sıkıntılar var. ‘Bir yandan enerjiye ihtiyacımız var, bir yandan neden jeotermale karşısınız’ deniyor. Türkiye’deki uygulamada sıkıntı var. Kaygıların giderilmesi lazım. Bir insanın canı kaç kilowatt enerji ile eşittir. Biri bana bunun formülünü bulsun.Şu kadar enerji üreteceğiz, bunun karşılığında şu kadar kişi kanser olacak denilebilir mi? Bu konuda maalesef çok fazla ses çıkmıyor.”

Editör: TE Bilişim