Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşkilatlardaki metal yorgunluğu açıklaması ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Manisa’da da değişim başladı. Soma, Kırkağaç, Sarıgöl, Akhisar, Gördes ve Demirci ilçelerinde başkanlar görevden alınarak yeni isimlerin belirlenmesi için temayül yapıldı. Selendi, Saruhanlı, Alaşehir ve Kula’da değişim olup olmayacağının kilidini Genel Merkez açacak. Metal yorgunluğu değişimlerinden etkilenenler yalnızca teşkilatlar değil, İlçe Belediye Başkanları da olacak.

AK Parti’nin Manisa’da yarattığı siyasi iklimde hareketlilik durmak bilmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşkilatlar için verdiği değişim sinyallerinden en çok etkilenen il de Manisa oldu.

6 İLÇEYE TEMAYÜL              

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda Soma İlçe Başkanı Şeref Kavruk, Kırkağaç İlçe Başkanı Ömer Haktan Öztürk, Akhisar İlçe Başkanı Ahmet Taylan, Gördes İlçe Başkanı Mehmet İnci, Demirci İlçe Başkanı Ertuğrul Uyar ve Sarıgöl İlçe Başkanı Muhammed Toy görevden alındı. 6 ilçenin yeni başkanının belirlenmesi için temayül çalışmaları yapıldı.

REFERANDUM SONUÇLARI TEŞKİLAT DEĞİŞİMLERİNİ CİDDİ ÖLÇÜDE ETKİLEMEDİ

Başkanların görevlerine son verilmesi ilk olarak akıllara referandum sonuçlarını getirdi. 16 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan referandumda yalnızca görevden alınan ilçe başkanlarından yalnızca Ahmet Taylan’ın ilçesi olan Akhisar ve Muhammed Toy’un ilçesi Sarıgöl’de hayır çıktı. Demirci, Gördes, Soma ve Kırkağaç ilçeleri ise küçük oy kaymaları yaşansa da tabanını korumayı başarmıştı.

DEĞİŞİM KARARINDA BİRÇOK ÖLÇÜT VAR

Değişimlere anlam veremeyen teşkilat mensupları ve kamuoyunun kafasında soru işaretlerini ise tam bu noktada AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli yanıtladı. Mersinli, ilçelerdeki değişimlerde yalnızca seçim başarısının düşünülmediğini ifade etti.

AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli temayül süreçlerini anlatarak,  “Biz ilçe başkanlarımızla ilgili Genel Merkezimiz, Belediye Başkanlarımız, milletvekillerimiz ve teşkilat mensuplarımızla bir değerlendirme yaptık. Çıkan sonuçta Soma, Kırkağaç, Sarıgöl, Akhisar, Gördes ve Demirci ilçelerimizde bir değişime ihtiyaç olduğuna karar verdik. Akhisar ve Kırkağaç ilçe başkanlarımız uzun bir süredir görevde olduklarını söyleyerek kendileri bıraktı. Bu arkadaşlarımızın herhangi bir kusuru, partimizi zora sokacak hareketleri yok. Genel bir değerlendirme sonucu ilçelerdeki duruma bakıldı ve böyle bir kanaat oluştu. İlçelerimizden herhangi bir itiraz da gelmedi, durum normal karşılandı. 2019’da daha hazırlıklı olmak için bu değişim yaşandı, yoksa bu arkadaşların partimizi eksiye götürecek bir davranışı yok. Yaklaşık 10 gündür bu ilçelerde temayüller yaptık. Gerekli tüm kesimlerden görüşlerimizi aldık. Her ilçemizde 4-5 arkadaşımız ‘ben de aday olabilirim’ dedi. Bizim de görüştüğümüz arkadaşlarımız oldu. 6 ilçemizin raporlarını hazırlıyoruz. Genel Merkezimizle son değerlendirmeleri yapacağız” dedi.

4 İLÇEDE DAHA DEĞİŞİM OLABİLİR                               

Neredeyse 17 ilçenin yarısında yaşanan değişimlere yeni ilçelerin de eklenebileceğini ifade eden AK Partili Mersinli, “Selendi, Saruhanlı, Alaşehir ve Kula’da değişim olup olmayacağıyla ilgili durum netlik kazanmadı. İl Başkanları toplantısından sonra son istişarelerle birlikte İlçe Başkanlıklarında yaşanacak değişimler ortaya çıkacaktır. Bu ilçelerle ilgili de değişiklik kararı alınırsa, orada da temayül yapılacak. İlçelerdeki değişimler asla herhangi bir usulsüzlük ya da terör örgütü bağlantısıyla ilgili değil, yalnızca değişiklik olması gerektiği düşünüldüğü içindir. Böyle bir ihtiyaç ortaya çıktı. Kimisi 3 yıldır, kimisi de 6 yıldır ilçe başkanlığı görevi yapıyor” diye konuştu.

“YENİ BİR HAREKETLİLİK VAR”

Temayül sürecinin teşkilatlara hareketlilik getirdiğini ifade eden Mersinli, 2019’daki yerel seçimlere de vurgu yaptı. Mersinli, “Şehzadeler ve Turgutlu kongrelerimizi yaptık. 10 Eylül’de Yunusemre İlçe Kongresi’ni yapacağız. 23 ve 24 Eylül’de de 4 kongremiz var. Her ilçe ana kademe kongresi bittikten sonra ilçe gençlik ve ilçe kadın kongrelerimizi de 1 hafta aralıklarla yapacağız. 12 Kasım’a kadar ilçe kongrelerimiz tamamlanacak. İl Kongresi’nin ne zaman olacağının kararını Genel Merkez verecek. 2019’a giderken 2002 ruhunu ortaya koyarak bir şeyler yapmak istiyoruz. AK Parti tabanının ve seçmenin ne istediğini biliyoruz. Yapılacak olan değişimlerde bu kanıyı öne koyuyoruz. Sadece başkanlar değil, yöneticiler de değişiyor. Yönetim kurullarında neredeyse yarı yarıya değişiklik yapılıyor. Bu da yeni bir hareketliliğin gelmesi demek” diye konuştu.

İL YÖNETİMİ DE DEĞİŞECEK

Değişimlerin yalnızca ilçelerle sınırlı kalıp kalmayacağı sorusunu da yanıtlayan AK Parti İl Başkanı, “Benimle birlikte İl Yönetimi’nde 50 kişiyiz. Sürece girildiği zaman ‘herkes yerini koruyacak, hiçbir değişiklik olmayacak’ dersek bu hayatın kuralına aykırı olur. Değişim arzusu ve beklentisi var. Bazı arkadaşlarımız beklentimizin altında kalmış olabilir. Tabii ki İl Yönetimi’nde de bir değişiklik söz konusu olacak” dedi.

“ZATEN DEĞİŞECEKTİ”                            

Metal yorgunluğu tanımından önce de bu ilçelerde değişime ihtiyaç duyulduğunu belirten Berk Mersinli, “Biz bu metal yorgunluğu tanımlamasıyla birlikte bu değişikleri yapıyoruz. Ancak ben şahsen İl Başkanı olduktan sonra da Manisa’nın siyasi atmosferinde böyle bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu hissediyordum. Böyle bir yorgunluk tanımlaması olmasaydı bile böyle bir değişikliğe giderdik, hem başkanlık hem de yöneticiler bazında gerçekleştirdi. Bazı arkadaşlarımız kendileri bırakmak istiyorlar, bazı arkadaşlarımızın da biz bırakmasını istiyoruz. Bu hayatın olmazsa olmazı. Bu tür değişiklikler heyecan da uyandırıyor. Eğer bu tür değişiklikler yapılmazsa gerçekten sistemde var olmak isteyen insanlara da yer açamazsınız. 15 yıldır aynı ilçe başkanı, aynı belediye meclis üyesi, aynı il başkanı, aynı gençlik ve kadın kolları başkanlarıyla gidilirse bu sıkıntı yaratır. Bizim 3 dönem kuralı koymamızın en büyük sebeplerinden biri de buydu. Halkın beklentisine uygun tespitler yapıldı” dedi.

2019’DA AKHİSAR VE SARUHANLI AYNI ADAYLA DEVAM ETMEYECEK

Metal yorgunluğu değişiminin yalnızca teşkilatlarla sınırlı kalmayacağını ifade eden AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, 3 dönem kuralına işaret etti. Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı ve Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın 2019 seçimlerinde 3 dönem kuralına takıldıklarını ifade ederek, “2019 yerel seçimlerine giderken ‘şunu değiştiririz, bunu değiştiririz’ diyemeyiz. Ama Akhisar ve Saruhanlı ilçe belediye başkanlarımız 3 dönemdir görevde. Onların görev süreleri dolmuş olacak. Bu yüzden yerlerine onlar kadar kıymetli arkadaşlarımızı bulmaya çalışacağız. Mevcut durumda belediye başkanlarımızın performanslarını değerlendireceğiz, gerekli bulursak aday değişiklikleri yapacağız. Genel Merkez düzenli olarak anket yapıyor, biz de çalışmalar yapıyoruz. Seçim dönemlerinde bulunulan vaatler ve hangilerinin yerine getirildiği konusu önemli. Bunların hepsi bizde mevcut. İhtiyaç duyulan her alanda değişiklik yapılabilir. Metal yorgunluğu sadece teşkilat ayağında olmayacak, buralarda da ihtiyaç duyulduğunda değişimler yapılacak” şeklinde konuştu.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim