"Başkent'te siyaset her dakika değişiyor" dersem, abartı yapıyorum sanmayın. AK Parti ile CHP koalisyon çalışmaları heyetler seviyesinde bittiğinde koalisyon kurulma ihtimalinin yüksek olduğu görülüyordu. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu bir araya geldiğinde AK Parti-CHP Koalisyon Hükümeti'nin ortaya çıkacağı tahmin ediliyordu.
HER AN HER ŞEY OLABİLİR
Bu görüşmeler başlamadan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın gündeme bomba gibi düşen açıklaması ile karşı karşıya kaldık. Yalçın'ın, AK Parti tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine Kasım ayında erken seçime gidilmesi koşulu ile MHP'nin destek verebileceğini söylemesi, bana göre AK Parti-CHP koalisyonunun rafa kalkmasına neden olur. Çünkü, 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti'nin hedefi seçimlerin yenilenmesiydi. Bilhassa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da uzun ömürlü bir koalisyonun kurulmaması durumunda seçimlerin yenilenmesi gerektiği görüşü herkes tarafından biliniyor.
BAŞKENT'TE YENİ SENARYOLAR YAZILIYOR
Gelinen noktada, Kasım ayında seçim olmasını arzu eden AK Parti ve MHP anlaşıp, Azınlık Hükümeti ile seçime gidilirse, parlamentoda yeni seçilen Milletvekilleri arasında bir hareketlilik olur mu, olmaz mı? Bilmiyorum. Yeni seçilmiş Milletvekillerinin kısa sürede tekrar seçim hazırlığı içinde olmaları kolay olmayacaktır. AK Parti ve CHP nasıl bir strateji çizecekler, o da önemli. AK Parti'nin, seçim kararı çıkarsa aynı listelerle seçime girmesi beklenmiyor. CHP birçok ilde ön seçim yaptı. Zaman ön seçim için yeterli olmayacak gibi geliyor. Yani Kasım'da seçim koşulu ile AK Parti, Davutoğlu başkanlığında hükümet kurarsa siyaset arenası karışacaktır. Dereyi görmeden paçayı sıvamayalım. Bakarsınız AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anlaşabilir.
Bu hafta Başkent'te yine çeşitli hükümet kurma veya seçim yenileme senaryoları ile karşı karşıya kalacağız anlaşılan.