Yazlık komşumuz Leyla Teyze eşi Mehmet Amca'yı yeni kaybetmişti. Çocukluğumdan beri ikisini de çok sever ve örnek alırdım. Benimde böyle bir evliliğim olsa diye hayal kurardım. O gün hava çok sıcaktı, yaprak dahi kıpırdamıyordu. Leyla Teyze balkondan seslendi: ‘'Hadi gel kahve içelim.'' Eve girdiğimde Leyla Teyzem her zamanki misafirperverliği ile kahveleri yapmış, masada lokumlarını hazırlamıştı. Hala Mehmet Amca hayattaymış gibi ne yaparsa ona da yapar, tekrar yerine götürür ya da dökerdi. Ellerini okşayıp, ‘'Neden böyle yapıyorsun güzel teyzem kendine eziyet ediyorsun'' dediğimde; ‘'O geliyor hissediyor 50 yıl yaptım gene yaparım benim ona olan aşkım hiç bitmedi'' dedi. Elleri buz gibiydi. ‘'Üşüdün mü Leyla Teyzeciğim hava çok sıcak, senin ellerin buz gibi hasta mısın?'' dedim.
Leyla Teyze; ‘'Kızım ben Mehmet Amcan öldüğünden beri üşüyorum. Onun yokluğundan üşüyorum, içim ürperiyor''.
50 yıl evli kalıp aynı aşkla hala o sevgiyi korumak, ölümden sonra yine aynı sevgiyle anmak, ne büyük mutluluk bu hayatta…
Aşk diye sevgi diye oyalanan hayatları görünce insan böyle sevgilere sonsuz saygı duyuyor.
Aynı hafta yazlıktan direk İstanbul'a arkadaşım Handan'a gittim. Handan çok eski dostum, ailesi varlıklı. O'da kendi işini kurdu gayet başarılı bir iş kadını. Yaklaşık 20 yıllık evli eşinin de kendi işi maddi anlamda hiçbir sıkıntıları yok. Bir kızları var O'da yurt dışında okuyor. O gece Handan'la başbaşaydık. Eşinin her zamanki gibi iş toplantısı vardı. Handan'ın evini çok severim boğaza karşı, bahçe içinde, şömineli, tripleks çok konforlu bir ev, tam benlik. Şöminenin başında derin bir sohbete daldık. Handan çok sıkıntılıydı. ‘'Ah arkadaşım yıllardır kızım için, statü için, aile dedim, iş dedim bozamadım şu evliliği sende biliyorsun, ama ben çok üşüyorum bu şöminede, onun yanında, sarmaşırken bile üşüyorum'' dedi.
O anda aklıma Leyla Teyze geldi, eşi öldükten sonra aşkı bitmemiş onun yokluğundan üşüyen bir kadın, diğeri Handan, eşi yanındayken bile üşüyor.
Ve o an anladım ki; sevgisiz yürekler üşürmüş.
Sevgilin ya da yüreğinde sevgi yoksa üşürsün.
Yüreğinde sevgi varsa bazen engeller ve mesafesizlik bile üşütmez insanı. Onu düşünmek yeter gönlüne ateş düşmesine…
Bu hayatta her şeyin başı ‘'Sevgi''.
O nedenle sarılın sevdiklerinize, ısıtın birbirinizi sevginizle...
Şömine başında ısınamayan sevgisiz yürekler var.
Ne yaparsanız yapın, sevginizi katın, sevgiyle yapın.
Sevgisiz üşüyor insan…
Sevgiyle kalın