Şu anda son hazırlıklarımı tamamladım, memleket toprağına doğru yola çıkıyorum. Sizler bu yazıyı okuduğunuzda ben Demirci'de düzenlenen 1. Uluslararası Demirci Sempozyumunda tebliğimi sunuyor olacağım. 

  

Demirci Ege bölgesinin iç batı Anadolu bölgesinde Manisa’nın en uç ilçelerinden biridir. Dağlık konumu ve Manisa vilayetine uzaklığı nedeniyle Manisa’da tepe vilayet olarak anılmaktadır. Demirci bu yakıştırmayı, uzaklığı ve coğrafi konumu dışında, kültürel, sosyal, ekonomik ve tarihi geçmişi, adetleri, gelenek ve görenekleri ile de hak etmektedir. İlçenin Manisa il Merkezine uzaklığı, komşu iller olan, Uşak, Balıkesir ve Kütahya’ya olan uzaklıkları ile neredeyse aynıdır. Bu illere sınır olan Demirci tarihsel olarak da Saruhan Beyliğinin bir kazası olmakla beraber komşu beylikler olan Karesi ve Germiyan Beylikleri ile hep ilişki ve etkileşim içinde olmuştur. 

  

Demirci ana ticaret güzergahlarının dışında kalmasına rağmen tarihin her döneminde bölgenin önemli bir ticaret ve kültür merkezi olma özelliğini korumuştur. Demirci, Saruhan Sancağının da en eski ve en köklü kaza merkezlerinden biridir. Günümüzde ana ulaşım hatlarının dışında kalmış olmasına rağmen, bu yollar yapılmadan önce Batı Anadolu’yu İç Anadolu’ya ve Bursa, İstanbul gibi Osmanlı Payitahtlarına bağlayan alternatif bir geçiş güzergahıydı. Ayrıca Demirci; Manisa, Kütahya, Balıkesir gibi Beylik merkezlerinin de tam ortasında bulunuyordu. Bu nedenle Demircililer her dönemde dışarıyla irtibat halinde olmuş, alimlere, tüccarlara, sanatkarlara ev sahipliği yapmıştır. Demircili, Tüccarlar da hem bu merkezlerle ve hem de Osmanlı döneminin en önemli ihracat kapısı olan İzmir’le sürekli ilişki içinde bulunmuşlardır. Demircinin bu önemli merkezlerle olan ilişkileri nedeniyle sosyal, kültürel ve ekonomik bağları da güçlenmiştir. Bu etkileşim eğitime de yansımış, Demirci’nin bu çok yönlü ve dışa açık insanları kendilerini yetiştirme ihtiyacı hissetmişlerdir. 

  

  

Sunacağım tebliğin amacı yüzyıllardır Demirci ekonomisinin bel kemiği olan halıcılığın geçirdiği evreleri yeni kuşaklara aktarmaktır. Bu sayede el halıcılığı, halı endüstrisi ve yan iş dallarına yeniden hareket getirerek Demirci ekonomisine katkı sağlayacak projelerin ortaya çıkmasını sağlamak ve bu konuyu tartışmaya açmak amaçlanmıştır. 

  

Araştırmalarımız sonucu, savaştan yeni çıkmış, fakrı zaruret içindeki bir ülkenin Demirci gibi küçük bir kasabasında ortaklık kültürünün hangi motivasyon unsurları ile ortaya çıktığı ve ilçe ekonomisine nasıl bir ivme kazandırdığı bulgularına erişilmiştir. Ayrıca Tasarruf Şirketi kuruluş kararnamesinin Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal tarafından imzalandığı ve üç kez yapılan sermaye artırımlarının da gene 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından imzalandığı tespit edilmiştir. Bu kararnameler ilk kez bu sempozyumda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ayrıca İngilizlerin ve özellikle de Şark Halı Kumpanyasının (OCM) Türk halıcılığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin bilgilere de ulaşılmıştır. Ancak birçok olumsuz etkiye rağmen atölye halıcılığı sisteminin Türk halıcılar tarafından da öğrenilmiş olması da olumlu olarak görülmüştür. Bu yöntem bir dönem tasarruf şirketince de uygulanmıştır. Bir başka bulgu da bugün el halıcılığının yok olma noktasına gelmiş olmasına rağmen Demirci’nin cami halısı üretim merkezi konumunda olması ise olumludur. Ancak, bu durumun birkaç idealist sanayicinin kişisel gayretleri ile sınırlı kaldığı da gözlemlenmiştir. 

  

  

  

İki gün boyunca, Demirci'nin temel sorunlarını kalkınmasına yönelik yeni fikirleri akademisyenlerle, entelektüel çevreyle ve iş dünyasıyla tartışacağız. 

  

  

  

Bugün aynı zamanda dünya kız çocukları günü, iki yıldır kutlanıyor. Özellikle kız çocuklarının yok sayıldığı, şiddet gördüğü küçük yaşta bir meta gibi görülüp, satılıp evlendirildiği toplumlarda farkındalık yaratmak için kutlanıyor. 

  

  

  

Demirci de herhalde kız çocuklarına en fazla değer veren onları okutarak topluma kazandıran ilçelerden biri. Ergenliğe eriştiklerinde önlerine iki seçenek sunulur. Ya okuyacaksın ya da dokuyacaksın. Yani ya okuyup mezun olacak ve topluma yararlı hizmetlerde bulunacaksın. Ya da halı tezgahının başına geçip ilmek, ilmek dokuyacaksın. 

  

  

  

O yüzdendir ki Demircide her türlü eğitim kurumu var. Celal Bayar Üniversitesi olarak da Manisa merkezden sonra en fazla öğrenci barındıran ilçemiz. 

  

  

  

Kalın sağlıcakla...