Manisa'da, yurt genelinde olduğu gibi soğuk hava etkisini gösterdi. Kış mevsimini iyiden iyiye hissettiğimiz şu günlerde il sınırlarına da mevsimin ilk karı düştü. Kış mevsimine bağlı hastalıklar konusunda Manisalıları uyaran Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı kış mevsiminde görülen hastalıklara karşı kullanılan ilaçların bilinçli olarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
Kış mevsimi son birkaç gündür yüzünü iyiden iyiye göstermeye başladı. Hatta geçen yıllardan daha önce Manisa'ya yılın ilk karı düştü. Kış mevsiminin gelmesi ve ani bastıran soğuklar birçok kişiyi hazırlıksız yakaladı. Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı vatandaşlara yönelik uyarılarda bulundu.
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ KUVVETLİ TUTUN"
İnsanlarda, artan soğuklara bağlı olarak bağışıklık sisteminin düşme ihtimalinin büyük olduğunu ifade eden Balı, "Artan soğuklarla düşen bağışıklık sistemi, hastalıklara davetiye çıkartıyor. Burada hekimlerden ve uzmanlardan önce kendimize de büyük görevler düşüyor. Bunların başında, bağışıklık sistemimizi destekleyici önlemler almak geliyor." dedi.
Bağışıklık sisteminin vücudun koruma silahı olduğunu aktaran Balı, "Bağışıklık sistemi; vücudu çeşitli enfeksiyon ve toksik ajanlara karşı savunan mekanizmanın adıdır. Hastalık yapıcı etmenlerin vücudumuza girmesini engeller ya da vücuda giren hastalık yapıcı etmenin yayılmasını engeller." ifadelerini kullandı.
"DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENİN"
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Balı, şöyle devam etti: "Hiçbir besin bağışıklık sistemimizi tek başına desteklemez. Çok yönlü, sağlıklı ve dengeli beslenme olmazsa olmazlarımız arasında. Hazır gıdalar başta olmak üzere, kalorisi yüksek, içeriği zengin olmayan atıştırmalıklardan uzak durmalıyız. Bunların yerine taze veya kuru meyveler, kuruyemiş ve kefir gibi probiyotik içeriği zengin besinler tüketilmelidir."
"HASTALIKLARDAN NASIL KORUNURUZ"
Kış mevsimine bağlı hastalıklardan korunmak için tedbirleri sıralayan Balı, şunları aktardı: "Kapalı ve kalabalık mekanlardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, havlu, mendil, bardak gibi kişisel eşyalar başkalarıyla paylaşılmamalı. Mevsime uygun aşırı terletmeyen kıyafetler tercih edilmeli. Çalışma ve ev ortamımızın ısısını 21-23 derece arasında tutmaya özen göstermeli. Her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırılmalıdır. Beslenme ve uyku düzenine olabildiğince özen gösterilmeli, ambalajlı, kalorisi yüksek ve endüstriyel ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, onların yerine lifli, probiyotik içeriği yüksek doğal ürünler tercih edilmelidir. Sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Olası rahatsızlıklarda mutlaka doktor veya eczacımıza danışarak ilaç kullanmalıyız. Bilinçsiz kullanılan her ilacın faydadan çok zarar getirdiği unutulmamalıdır."
"İLAÇ KULLANIRKEN DİKKAT!"
Kış mevsiminde hastalığa yakalananların antibiyotik, grip ve nezle ilaçlarını doktora ya da eczacıya danışmadan kullandıklarını vurgulayan Balı, "Kış aylarının gelmesiyle, ilaç tüketiminin yanı sıra bitkisel destek ürünlerine olan talep de artıyor. Bitkisel olsun ya da olmasın, her ilaç bir uzman gözetiminde alınmalı, kişiye uygun tedavi programı, dozlama, kullanım süresi mutlaka eczacı veya doktor ile birlikte belirlenmelidir."
Editör: TE Bilişim