Kış mevsiminin yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başladığı şu günlerde grip aşıları da eczanelerdeki yerini aldı. Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, grip aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aşının yılda bir kez yapıldığını bildiren Balı, "65 yaş üstü, astım, tansiyon, diyabet ve KOAH hastaları yüksek risk grubu olarak adlandırdığımız hastalar. Bu nedenle onların aşı yaptırmalarında fayda var. Bu saydığımız risk grubunun dışında kalan vatandaşların da kışı rahat geçirebilmeleri için aşı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.
"TEK BAŞINA AŞIYA GÜVENMEYİN, SİZ DE DİKKAT EDİN"
Dünya Sağlık Örgütü tarafından üretilen aşıların dünya genelinde standart olduğunu kaydeden Balı, şöyle konuştu: "Yani Manisa'daki aşı ile ABD'nin bir eyaletindeki aşı aynı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanıyor. Bir önceki yılın en çok görülen grip mikrobuna göre aşı hazırlanıyor. Grip aşısı tek başına gribi önlemek için yeterli değil ancak yüzde 90 oranında koruma vadediyor. Vatandaşlarımız gripten korunma adına aşının yanı sıra bağışıklık sistemini arttıran önlemler almalı. Bağışıklık arttırıcı bitki çayları, ek gıda takviyeleri kullanılabilir. Kış aylarında özellikle hijyene maksimum seviyede dikkat edilmeli. Kalabalıktan uzak durulmalı."
"NEZLE İLE GRİBİ KARIŞTIRMAYIN"
Nezle ile gribin farklı hastalıklar olduğunu ve farklı belirtiler gösterdiğini vurgulayan Balı, vatandaşların genellikle nezle ile gribi karıştırdıklarını söyledi. balı şöyle devam etti: "Nezle ile gribi karıştırmamak gerekiyor. Vatandaşlarımız genelde nezle olduklarında gribe yakalandıklarını düşünüyor. Nezle olan insanda ateş görülmez, öksürük olmaz. Ancak bu belirtiler gribin en önemli belirtileridir. Bunun yanında gripte vücut nezleye oranla çok daha fazla yorgun olur. Gribe yakalananlarda şiddetli baş ağrıları görülür ve inanı yatıracak kadar yorgun düşürebilir. Bu nedenle grip belirtileri olanlar en kısa zamanda mutlaka doktora gitmeli."
"İLAÇLARI BİLİNÇLİ KULLANIN"
Hastalıkla mücadele sırasında ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Balı, son olarak şunları söyledi: "Bilinçli ilaç kullanımına dikkat etmek gerekiyor. En ufak bir hapşırmada, akıntıda antibiyotiğe yüklenenler oluyor. Bu anlamda doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamak gerekir."
Editör: TE Bilişim