Türkiye'de her 5 erkekten 1'inde görülen ve eşler arasında yıkımlara neden olan erken boşalma sorununun tedavisinin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr.Bilal Gümüş, erkeklerin cinsel hayatlarındaki önemli sorunlarından biri olan erken boşalma sorunu hakkında bilgiler vererek, psikolojik ve sosyal açıdan ciddi yıkımlara neden olan bu rahatsızlığın tedavi edilebileceğini aktardı

TIP dilindeki adı prematür ejakülasyon olan erken boşalma sorununun Türkiye'deki her 5 erkekten 1'inde görüldüğünü söyleyen Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr.Bilal Gümüş, bu rahatsızlığın 18-60 yaş arası erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olduğunu söyledi.

ERKEKLER BU HASTALIĞI ÇOK FAZLA ÖNEMSEMİYORLAR
Erken boşalma sorununun, Türk toplumunda sıkça rastlanılan bir hastalık olduğunu dile getiren Gümüş, "Erkeklerimiz, ancak cinsel hayatlarından rahatsız oldukları zaman hekimlere başvururlar. Yoksa onun dışında erkekler bu hastalığı çok fazla önemsemiyorlar. Bu hastalığın nedenleri olarak stres, prostat hastalıkları, sertleşme bozukluğu, uyuşturucu madde kullanımı sayılabilir. Bu durum genetik olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir." diye konuştu.

CİNSEL FONKSİYON KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR
Erken boşalma sorununun bir süre sonra cinsel fonksiyon kayıplarına neden olabileceğine vurgu yapan Gümüş, bu problemin sağlıklı bir cinsel ilişkinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söyledi. Gümüş, "Eğer birey, cinsel ilişki sırasında ilk 1 dakika içerisinde boşalıyorsa biz bu kişilere erken boşalma hastası olarak tanımlıyoruz. Bu erkek için de çeşitli sorunlara neden olurken özellikle kadınlar için de bir problem haline gelmektedir. Çünkü sağlıklı bir cinsel ilişki her iki tarafın doyuma ulaşması olayıdır. Buradaki aksaklıklar daha sonra çatışmalara neden olmaktadır. Bu sorundan meydana gelen huzursuzluk bir süre sonra erkeklerde cinsel fonksiyon kayıplarına sebep olabiliyor." dedi.

TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Erken boşalma sorunu için tedavi yöntemleri olduğuna dikkat çeken Gümüş, "Erken boşalma sorunu olan birçok erkek, problemleri için bir çözüm olmadığına inanarak tıbbi destek aramamaktadır. Fakat bu problemin tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar ve davranış modelleri var. Bu tedavi yöntemleri ile amaçlanan, boşalma süresini 1 dakikadan 4-5 dakikaya çıkarmaktır." ifadelerini kullandı.

UZMAN HEKİMLERE DANIŞIN
Manisa'da birçok kişinin bu problemin çözümü için kendilerine başvurduğunu dile getiren Gümüş, bu rahatsızlığın evli çiftler arasında yıkımlara neden olduğunu söyledi. Sosyal ve psikolojik açıdan ciddi bir sorun olan erken boşalma probleminin çözümü için uzman hekimlere başvurulmasını öneren Doktor Gümüş, "Eşler arasında özellikle evlilik kurumu açısından bakıldığında çiftlere ciddi zararlar verebiliyor. Sırf bu yüzden dolayı kişiler birbirlerini suçlayarak mahkeme yollarına başvuruyorlar. Ölümcül değildir tabi ama psikolojik ve sosyal açıdan gerçekten ciddi bir sorundur. Manisa'da da bu konuda bize danışan hasta sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Eğer vatandaşlarımızın bu konu ile ilgili bir şikayetleri varsa, bu durumu içlerine atmasının ya da saklamasının hiçbir anlamı yok. Hem kendi sosyal hayatlarının daha iyi olması hem de sağlıklı bir seksüel ilişkide doyuma ulaşılması açısından işin uzmanı olan hekimlere başvurarak yardım almalarını öneriyorum." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim