Manisa 29'uncu Bölge Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, Sağlık Bakanlığı'nın 1 Temmuz itibariyle kanser ilaçlarını hastanelerden verilmesine yönelik uygulamasını değerlendirdi. Oda Başkanı Burçin Kurtuluş, hastanelerin depolarında kanser ilaçlarının olmadığını söyleyerek, "Bu durum eczaneler olarak bizi ekonomik anlamda etkiliyor. Elimizden yüzde 15'lik bir pay alınıyor. Ama biz bunun derdinde değiliz. Konu ilaç olunca öncelikle Türk Eczacılar Birliği ile konuşulmalı, bölgedeki eczacı odalarıyla değerlendirme yapılmalı, ondan sonra birtakım düzenlemeler yapılmalı. Yapılmazsa bugün karşı karşıya kaldığımız kaos ortamı oluşur" dedi.
"HASTALAR MAĞDUR OLACAK"
Hastanelerin ilaç tedarikinde sıkıntı yaşayacaklarını söyleyen Burçin Kurtuluş, hastanelerin belli miktarlarda ilaç alacağını ve hemen tükeneceği için eczanelerden talep edeceğini savundu. İlaçlarını satamayan eczanelerin ise firmaya iade yapacağını dile getiren Kurtuluş, şöyle dedi:"Firma da ilaçta iade yaşandığı için üretimini azaltacak. Biz bu sefer kanser ilaçları bizde olmadığı için hastanelere veremeyeceğiz. Buna nasıl bir çözüm bulunacak bilemiyorum. Bu olay büyük bir kaosa neden olacak. Açıkçası bu sistem yürümez. Yürüse de ağır aksak yürür. Hastalar da mağduriyet yaşar. Bu iş gayet düzenli giderken, niye böyle bir sisteme geçildi? Önümüzdeki günlerde bunun sebebi daha da netleşecek. İnşallah bu işin altından bir rant çıkmaz."
HASTANE ŞARTLARI UYGUN DEĞİL
Eczanelerde ve ecza depolarında bulunan ısı nem kontrol cihazlarının hastanelerde mevcut olmadığına da dikkat çeken Kurtuluş, "İlaçların iyi koşullarda saklanması çok önemli. Ecza depolarında ilaçların saklanması için bulundurulan cihazlar, bugün hastanelerin birçoğunda yok. Eczanelerimizde de bu cihazlar mevcut. Dolabın derecesini, ısı nem oranını sürekli olarak takip ediyoruz. Biz bunu en iyi şekilde yapıyoruz. Ancak hastanelerin bu tür ilaçları nasıl saklayacağı belli değil. Hastaneler bu ilaçları vermeye hazır değil" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim