Manisa Sekizeylül Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, Kurban Bayramı'nda vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda uyarıda bulundu. Kurban kavurmalarının yanısıra tatlı yada börek yerken sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Uysal, "Bayramlarda yapılan en önemli hata öğün sayısının azaltılmasıdır. Eğer bayram süresince bazı şeylere dikkat etmezsek kabızlık, sindirim problemleri, reflü, tansiyon ve kan şekeri gibi rahatsızlıklar kaçınılmaz olur. Kırmızı etin tüketimi belli miktarlarla sınırlandırılmalıdır. Çünkü ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltir ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle kurban etinin pişirmeden önce mutlaka görünen yağlarının alınması gerekir. Kurban eti kesildikten sonra hemen değil 1 gün buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Çünkü ölüm sertliği nedeniyle hem pişirmesi hem de sindirimi çok zordur" diye konuştu.

Kurban etlerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi tavsiyesinde bulunan Uysal, "Etin tüketimi kadar pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gereklidir. Etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Böylece sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. Kavurma yaparken içerisine tereyağı ve kuyruk yağı koymadan, kendi suyuyla kısık ateşte pişirin. Eti mangalda pişirmeyi tercih edecek olursanız eğer kömürün çıkardığı zararlı dumanın ete geçmemesi için kömürün iyice yanması ve en az 15 santimetre uzakta pişirmek gerekmektedir. Mangalda etleri kömürleştirmeden dışının pişip içinin çiğ kalmamasına dikkat ediniz. Et kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğramayın" dedi.

"MEYVE TATLILARINI TERCİH EDİN"

Şeker, çikolata, şerbetli tatlılar ve beraberinde tüketilen etin hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo artışına neden olduğunu söyleyen Uysal, ağır hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeyi önerdi. Kahvaltı öğününün kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirten Ceyna Uysal, "Et tüketimi de sindirim problemi yaşamamak için öğlen olmalıdır. Akşam hem sindirim sorunu yaşamamak hem de posa alımını da arttırmak açısından daha çok sebze veya kurubaklagil tercih edilmelidir. Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde ortalama 2-2,5 lt su içilmelidir. Öğünler atlanmamalı, az az ve sık sık beslenilmelidir. Posadan zengin sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli, Bayram süresince de sağlıklı beslenme kurallarının yaşantımızda olmalı ve günlük yürüyüşler yaparak fiziksel aktivitemizi de arttırmalıyız" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim