Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, aile hekimine gelen her hastaya istemeleri halinde ücresiz check-up, 30 ile 65 yaş her kadına da smear (simir) alınarak rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor. 40 yaş ve üzeri hastalarında meme ve kolon kanserlerine karşı gerekli test ve taramaları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.


Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Gülistan Güngör, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde isteyen herkesi tepeden tırnağa sağlık kontrolünden geçirerek, check-up yaptıklarını söyledi. Meme kanseri taramasında Devlet Hastanesi ile protokol imzaladıklarına dikkati çeken Güngör, "Protokole göre her gün 20 hasta ücretsiz olarak film çektirebiliyor. Eskiden bu filmler için randevu veriliyordu. Kolon kanseri taramasında ise hastadan alınan gaita (dışkı) da gizli kan tahlil yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri için rahim ağzından smear alıp, gerekli tahlili yapıyoruz. Taramalarda kansere rastlarsak, o kişinin yakınlarını da kontrole alıyoruz. Çünkü kanser vakası rastlanan hastaların yakınları da genetik olarak risk grubu içerisinde yer alıyor. 30 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız mutlaka devletin sağladığı bu imkanlardan yararlanmalıdır" dedi.


Erken teşhisin her zaman hastalığa karşı mücadelede başarı sağladığını vurgulayan Güngör, "Genel sağlık taramasından geçmek ve erken teşhis vatandaşlarımızın sağlıklı yaşamalarını sağlayacak. Hayat kaliteleri ve standartlarını arttıracaktır. Dolayısıyla devletimize, ailelere sağlık çalışanlarına daha az iş düşecektir. 30 yaş üzeri her vatandaşımızın mutlaka aile hekiminden sağlık taraması yaptırmasını, istemesini öneriyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim