Manisalı şair ve yazar Hikmet Moralıgil, geçtiğimiz temmuz ayında ilk kitabını çıkardı. ‘Duygularımın Sesi’ isimli, şiir ve özlü sözlerden oluşan kitap üzerine Karaköy Çay Bahçesi’nde keyifli bir sohbet gerçekleştirdiğimiz Moralıgil, kitabın içeriği hakkında bilgi verdi. Moralıgil, kitapta yer alan bütün şiirlerin birer yaşanmışlık olduğunu ve bu yaşanmışlıkların kendi başından geçtiğini belirtti. Moralıgil, yeni yılda iki kitabını daha çıkarmayı planladığını söyledi.

RÖPORTAJ: BURHAN AKDEMİR

Duyguları yazıya dökmek zor iştir. Her insan duygulanır, dertlenir, hüzünlenir ya da neşelenir ancak bunu kaleme alıp yazıya dökmeye gelince iş maharet ister. Manisalı yazar ve şair Hikmet Moralıgil de bu mahareti taşıyanlardan.

1947 Turgutlu doğumlu Moralıgil, bugünlerde ilk kitabını piyasaya sürmenin mutluluğunu ve heyecanını bir arada yaşıyor. İçerisinde şiirler ve özlü sözler bulunan ‘Duygularımın Sesi’ isimli kitabını Gürer Yayınları’ndan geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde piyasaya süren Moralıgil ile Karaköy Aile Çay Bahçesi’nde keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Turgutlu doğumlu olduğunu, ancak babasının görevi nedeniyle 1957 yılında Manisa Merkez’e yerleştiklerini aktaran Moralıgil, “Babamın isminin hatırına Gazi İlkokulu’ndan 5. sınıf diplomamı alabildim. 1960 yılında da kaynakçı çıraklığına başladım. Kalfalık ve ustalık yıllarından sonra 1973 yılında Almanya’ya işçi olarak gittim. 2007 yılında da emekli olduktan sonra Manisa’da yaşamaya devam ediyorum.” diye konuştu.

Kitabıyla ilgili de bilgi veren Moralıgil, kitabın 128 sayfadan oluştuğunu içerisinde şiirler ve kendisine ait özlü sözlerin yer aldığını belirtti. Moralıgil, kitaptaki şiirlerin birebir yaşanmış olaylardan esinlenilerek kaleme alındığını vurguladı. Moralıgil, “Yaşamadığım bir şeyi yazamam. Bu nedenle kitapta yer alan şiirler tamamen yaşanmışlıklardır.” dedi.

Yazmaya nasıl karar verdiği ile ilgili konuşan Moralıgil, şöyle devam etti: “İmkansızlıklar içerisinde, kitapsız deftersiz büyüdüm. İki renkli kalemle ilkokulu bitirdim. O yılların içimde bir acısı vardı. Daha sonraki yıllarda para kazanmaya başlayınca bir defter, bir kalemle kendime notlar tutmaya başladım. Bu notları yıllarca biriktirdim. Daha sonra da önce daktiloda, ardından bilgisayar ortamında temize geçip sakladım. Arkadaşlarımın ve ailemin baskıları üzerine de kitaplaştırmaya karar verdim.”

Şiirlerinde hasret, özlem, gurbet gibi konuları ele aldığını dile getiren, 15-16 yaşından bu yana yazdığını ifade etti. Moralıgil şöyle devam etti: “Arkadaşlarım o yıllarda gelir, sevdiği kızın adından oluşan şiirler yazmamı isterdi. Babamın da yazmamda katkısı büyük. Ondan aldığım edebi bilgiyi yazıya dökmeyi başardığım için bu eserler ortaya çıktı.”

Kitabının piyasaya çıkmasının ardından büyük çoğunlukla olumlu geri dönüşler aldığını da aktaran Moralıgil, “Hatta bugüne kadar neden kitaba dökmedin de bekledin diyenler bile oldu.” şeklinde konuştu.

Yeni projelerinden de bahseden Moralıgil, ‘Kitabına uyduran kitapsızlar’ ile ‘Kaybolan mektup kültürümüz ve satırlarında unutulan ifadelerimiz’ adlı iki kitabını da önümüzdeki yıl içerisinde çıkarmayı hedeflediğini dile getirdi.

Moralıgil, kitabı temin etmek için internet üzerinden sipariş verilebildiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim