Ege'nin havası belli. Mevsime göre değişir. Ne zaman ne yapacağı belli olmaz. 16 Nisan'da oylanacak başkanlık sistemindeki tavrı "Hayırda hayır vardır" teranesini sürdürmek. Yarın Cumhurbaşkanımız Manisa'ya gelecek. Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitap edecek. Bir aksilik olmazsa Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret edecek. Başkan Cengiz Ergün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a brifing sunacak. Büyükşehir'e uğradım. Her birim harıl harıl çalışıyor. AK Parti'de Cumhurbaşkanlarını en iyi şekilde ağırlamak için Manisa'da gece gündüz çalışıyorlar. Bugüne kadar yapılan referandumların hiçbirine benzemeyecek bir sonuçla karşılaşabiliriz. Başkanlık sisteminin hayata geçmesinin fitilini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ateşledi. Meclisten AK Parti ile birlikte hareket ederek halk oylamasına sunulmasını sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve MHP meydanlara inmeye başladılar. Başbakan Yıldırım, "Bölünecek olsak kandil evet derdi" diyor. MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Yemin ettik dönmeyiz, söz verdik çiğnemeyiz. Evet demeyip ne yapacaktık? Evet'le Türkiye tek yürek olacak" mesajlarını veriyor.Manisa'da bugünden referendum için tahmin yürütmek Süleyman Demirel'in ‘doğmamış çocuğa don biçmek' sözü ile eşdeğerde. 1 Kasım genel seçimlerinde AK Parti'nin 393.839, CHP'nin 266.002, MHP'nin 160.812, HDP'nin 48.179 oy aldığı tablosundan yola çıkarsak Manisa'da evet oylarının üstünlüğü görülüyor.Ancak Manisa'da bugüne kadar esen referendum rüzgarında bu tabloyu göremiyoruz. MHP'nin evet oylarında büyük fire vereceği görüşü kamuoyunda konuşuluyor. HDP'nin oylarınında tamamı hayıra gideceğini düşünmüyorum. Düşünürsek Manisa'da 16 Nisan akşamı Cumhurbaşkanını halk seçsin referandumu sonuçları ile karşılaşabiliriz.
Türkiye'nin genelinde böyle bir durum gözükmüyor. Manisa'da ve Ege Bölgesi'nde yaşayanlar bu referandumdan ülke genelinde hayır çıkacağına kendilerini inandırmış görünüyorlar. Ben Türkiye genelinde başkanlık sistemini 16 Nisan'da getirecek olan referandumda ‘evet' çıkacağı görüşündeyim. Sabahın usta kalemi Anadolu'ya günlerdir karış karış dolaşan dostum Yavuz Donat, Güneydoğu'daki gezi izlenimlerinden sonra bugünlerde Karadeniz'i dolaşıyor. Dün Karadeniz'in durumunu anlatan yazısını okudum. Köşeme aktarıyorum. Yorumu da sizlere bırakıyorum.


GÜVERCİNİN SOL KANADI
Demokrasi tek kanatlı kuş değildir... Demokrasi, çok partili bir rejimdir...
Sağlıklı demokrasi için, güçlü sosyal demokrat parti gereklidir.
Türkiye'de "Kâğıt üzerinde" parti çok.
"Sol... Sosyal demokrat" parti de çok.
Ama "Sahaya" inince görüyorsunuz ki... Siyasi iktidarın karşısına, milletin huzuruna "Ben alternatifim" diye çıkabilecek bir parti de yok.
Kimileri... "Yurdun belirli bölgelerinde" varlar...
Hepsi o kadar.
Kimileri de... "Mazide yaşayanlar... Hayal kuranlar." Yüzde 1 bile oyu olmayanlar.
Geçenlerde "Güneydoğu'ya" gittik...
Güvercinin sol kanadı yaralıydı.
"Doğu Karadeniz'e" geldik...
Burada da yaralı.
DOĞU KARADENİZ
Giresun, Ordu, Trabzon, Rize... Bu 4 ilin "Toplam milletvekili sayısı 18."
18'in dağılımı...
"Ak Parti 15." "Ana muhalefet" CHP... Sadece 3.
1. Bu bölgede referandumun sonucu belli... "Evet."
2. Fakat... Bölgede muhalefetin olmayışına "Ne demeli?"
TRABZON
Büyükşehir Belediyesi Ak Parti'de...
Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu.
Trabzon'un 18 ilçesi var...
16'sında, belediye başkanı "Ak Partili." Sadece 1 ilçede belediye CHP'de (Düzköy)... Ve yine 1 ilçede de MHP'de (Şalpazarı).
Trabzon'da referandumun sonucu ne olur?.. "Söylemeye gerek var mı?"
RİZE
İktidarın oyu... Yüzde 75.35...
"Rekor." İl belediyesi... Ak Parti'de.
Rize'nin 11 ilçesi var...
10'unun belediye başkanı Ak Parti'li.
Sadece 1 ilde... Belediye...
CHP'de mi?.. Hayır... MHP'de mi?..
Hayır... "Saadet Partisi'nde...
Kalkandere." Rize... "Tek partili."
ORDU
Büyükşehir Belediyesi... Ak Parti'de.
Ordu'nun 19 ilçesi var... "Ak Parti 19... Diğerleri sıfır." "Tek kale maç" gibi.
GİRESUN
Bölgede... 4 il içinde... Sadece Giresun'da belediye "CHP'de." Giresun'un 15 ilçesine gelince...
1 CHP... 1 MHP... Geri kalan 13 belediye "Ak Parti'de."

REFERANDUM
Ana muhalefet partisi CHP'nin...
Doğu Karadeniz'in 4 ilinde...
Giresun, Ordu, Trabzon ve Rize'de...
1 Kasım 2015 seçimlerinde aldığı oy...
"Türkiye'deki oy ortalamasının (Yüzde 25.32) altında." Ak Parti'ye gelince...
Giresun, Ordu, Trabzon... "Yüzde 60'ın üzerinde." Rize... Hepsinin üzerinde... 75.35.
Uzatmayalım... Konuyu şöyle bağlayalım:
"Bu coğrafyada" referandumun sonucu ne olur?..
Hâlâ merak eden var mı?

LOKOMOTİF
Ordu'ya gidiyorsunuz...
Herkes Numan Kurtulmuş'un ağzının içine bakıyor... Başbakan Yardımcısı... "Numan Hoca ne derse o."
Giresun'a geçiyorsunuz... Varsa Nurettin Canikli, yoksa Nurettin Canikli... Başbakan Yardımcısı... "Kentin siyasi lideri." Trabzon'u geziyorsunuz...
Milletin dilinde "Süleyman Soylu."
İçişleri Bakanı... Bunca iş arasında "Trabzon'da kim öldü?.. Kimin hastası var?.. Herkesin derdiyle ilgili."
Rize'yi anlatmaya gerek yok... "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi." Soracaksınız... Diğer partilerin "Lokomotif isimleri" kimler?
Biz de sorduk... Yanıt yok.



BİR DOSTUMU KAYBETTİM

Dün öğle namazında Karşıyaka Bostanlı Beşikçioğlu Camii'ndeydim oğlum Gökhan ile birlikte. Sevgili dostum Sezai Gürcan'ı kaybetmenin acısı yüreğimde hala hissedilirken İzmir'in mümtaz isimlerinden Sütaş'ın genel müdürlüğünü yapmış, yönetimin en üst düzeydeki yöneticisi Tahir Başoğlu'nu da son yolculuğuna uğurladık. Hürriyet Gazetesi'nin Ege Bölgesi'nde Nedim Demirağ'ın sağ kolu olan Kenan Başoğlu'nun kardeşi Tahir Başoğlu'nun hayata veda ettiğini duyan Beşikçioğlu Camii'ndeydi. Hürriyet'ten Nedim Bubik, Nejat Sezen, Bedri Kurtulmuş, Nadir Benli, Yalçın Gözen cenaze töreninde gözüme ilk çarpanlardandı. Bir baktım Manisalı Selahattin Yayman'ı gördüm. Yayman, "Artık cenaze törenlerinde karşılaşıyoruz" dedi. Sevgili dostum Tahir hayat doluydu. İnsan olarak kimseyi kırmamaya özen gösterirdi. Sevenleri çoktu. Dün de cenaze töreninde bunu gördük. Kuşadası Davutlar'a götürülen cenaze törenine bizim ekipten Mustafa Tatar'da katılmıştı. Ne diyeyim? Nur içinde yatsın, ailesinin acısını paylaşıyorum.