Raporda, pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen yüzde 10 limitin aşıldığı, bu aşım miktarının 1 milyon 29 bin 178,29 TL’yi bulduğunu belirten Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda yüzde 10 limit aşılmıştır. Bunun gerekçesi nedir? Bu limitin bir daha aşılmaması için önlem alınmış mıdır?” diye sordu.

KİRA UZATIMI KANUNA AYKIRI

CHP’li Özel, Sayıştay tarafından hazırlanan Şehzadeler Belediyesi’ne ait raporu TBMM gündemine taşıdı. Özel, “Sayıştay tarafından Manisa’nın Şehzadeler Belediyesi’ne ait hazırlanan 2017 yılı denetim raporlarında kritik bulgular saptanmıştır. Şehzadeler Belediyesi’ne ait raporda, muhasebe kayıtlarının taşınmaz icmal cetveli ile uyumlu bir şekilde yapılmamasından kaynaklı olarak bilançoda 45 milyon 867 bin 74,28 TL tutarında eksik gözüktüğü, maddi duran varlıklar hesaplarına kaydedilmesi gereken 7 işlemin aktifleştirilmeden doğrudan gider hesabına yazıldığı ifade edilmektedir. Raporda, pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen yüzde 10 limitin aşıldığı, bu aşım miktarının 1 milyon 29 bin 178,29 TL’yi bulduğu kaydedilmektedir. Raporda, ihale yapılmaksızın süre uzatım kararlarıyla 188 adet taşınmaz varlığın kiralanmasının sürdürüldüğünün tespit edildiği, bunun Devlet İhale Kanunu’na aykırı olduğu belirtilmektedir” dedi. Özel, şunları kaydetti:

GECEKONDU FONU HESABI TUTULMUYOR

“Raporda, belediyelerin görev ve yetki alanına dahil olarak değerlendirilmesi güç olan, bir spor kulübünün Manisa dışındaki maçları için bir derneğe otobüs kiralanması, bazı sivil toplum örgütlerine turistik gezi amaçlı otobüs kiralanması ve yerel basın mensuplarının gezi organizasyonlarına ilişkin hizmet alımları tespit edildiği belirtilerek, bu konuda belediye özenli davranmaya davet edilmiştir. Raporda, Gecekondu Fonu hesabının tutulmadığı, belediyeye ait taşınmazları kullanarak elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden alınması gereken geçiş hakkı ücretlerinin tahsil edilmediğinin altı çizilmektedir.”

KANUNA AYKIRI İŞLEMLER 2018 YILINDA DA SÜRDÜRÜLÜYOR MU?

Özel, rapordaki iddialara ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönlendirdiği önergesinde, “Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda yüzde 10 limit aşılmıştır. Bunun gerekçesi nedir? Bu limitin aşılmaması için önlem alınmış mıdır? Devlet İhale Kanunu’na aykırı biçimde 188 taşınmaz varlığın kiralanmasının süre uzatım kararıyla sürdürülmesinin gerekçesi nedir? Kanuna aykırı bu işlem 2018 yılında da sürdürülmüş müdür? Belediyelerin görev ve yetki alanına dahil olarak değerlendirilmesi güç olan hizmet alımları yapıldığı belirtilmektedir. Manisa dışındaki maçlar için otobüs kiralandığı belirtilen bir taraftar derneğine bugüne kadar kaç otobüs kiralanmıştır? Bugüne kadar bu dernek için kiralanan otobüsler için ne kadar harcanmıştır? Bugüne kadar hangi sivil toplum örgütlerinin turistik gezileri için otobüs kiralanmıştır? Sivil toplum örgütlerinin seçiminde hangi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır? Bugüne kadar sivil toplum örgütlerinin gezileri için ne kadar harcanmıştır? Gecekondu Fonu hesabı tutulmamasının nedeni nedir? Bu fon 2018 yılında tutulmaya başlanmış mıdır?” sorularını yöneltti.

Editör: TE Bilişim