Emre Halil ESENKAYA

Cumhuriyet Halk Partisi, ekonomik krizden çıkışın yollarını anlatmak için sivil toplum kuruluşlarına çıkarma yaptı. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, Manisa’da sivil toplum kuruluşlarına CHP’nin yayınladığı 13 maddelik ‘Krizden Çıkışın Yolları’ bildirisini anlattı. CHP Heyeti, CHP Manisa İl Başkanlığı’nda yapılan basın açıklamasının ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

CHP’nin 3 gün boyunca tüm illerde seferberlik ilan ederek yaptığı ekonomi çıkarmasına Manisa’da CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Pamuk Ateşli eşlik etti. İl binasında yapılan basın açıklamasında konuşan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban: “CHP sivil toplum kuruluşlarına çıkartma yapıyor. Genel Başkan Yardımcımız Onursal Adıgüzel, Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel ve Parti Meclisi Üyemiz Gamze Pamuk Ateşli ile birlikte, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan başlayıp, esnaf odalarına ve işçi sendikalarına kadar yoğun bir programla ekonomik krizi anlatacağız. CHP’nin çözüm önerilerini sunacağız” dedi.

Sivil toplum ve siyasetin iç içe olması gerektiğini aktaran CHP Parti Meclisi Üyesi Gamze Pamuk Ateşli: “CHP’nin sivil toplum için yaptığı bu çalışmayı çok değerli buluyorum. Çünkü siyaset ve sivil toplumun her zaman iç içe olması gerektiğine inanıyorum. Ülkemiz şu an zorlu ekonomik süreçten geçiyor. Burada bulunmamızın amacı sivil topluma ekonomik krize karşı çözüm önerilerimizi anlatmak. Bu yüzden bu çıkartma çok kritik” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ DERNEĞİ ZİYARET EDİLECEK

Basın açıklamasında CHP’nin yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel: “CHP önümüzdeki 3 gün boyunca eş zamanlı olarak tüm illerde, tüm milletvekillerimizle illerin sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına, borsalara; ekonomik durum, yaşanılan kriz ve bu krizden Türkiye nasıl çıkabilir, CHP bu konuda ne yapabilir bunları konuşacağız. Bu derneklerimiz arasında hepimizin en sonunda üye olacağı Emekliler Derneği de olacak. Çünkü krizin en büyük faturasını emeklilerimiz ödüyor” diye konuştu.

‘TÜRKİYE DAMAT-KAYINPEDER EKONOMİSİYLE YÖNETİLİYOR’

Türkiye’nin ekonomik yapısının çok kırılgan olduğunu dile getiren Özel: “Dünyada sıcak para akışında bir sıkıntı var bunun farkındayız ama neden en kırılgan ekonomi bizim ekonomimiz? Bizim gibi ülkeler yüzde 4-5 etkileniyorken, biz 1 sene de dolar karşısında yüzde 45 değer kaybettik. Elbette Trump’ın söylediği sözlerin, attığı tweetlerin, düşmanca tavırlarının karşısındayız. Biz Trump’ın savunulacak hiçbir tarafı olmayacağını gayet iyi biliyoruz. Dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun popülist liderlerin ve popülist otoriter demagogların ne kendi ülkelerine ne de dünyaya fayda getirmediğini gayet iyi biliyoruz. Bugün oradan attığı tweetlerle tehdit ettiği Türkiye ekonomisinin bu kadar kırılgan olması, Türkiye’nin yapısal bir sorunu olduğuna işaret ediyor. Türkiye damat-kayınpeder ekonomisiyle yönetiliyor. Bu yüzden en ufak kıpırdanmalarda bile çok büyük kırılmalar oluyor. Çok basit bir örnek vereyim, Trump Meksika’ya döndü dedi ki, ‘Meksika ile ABD arasına duvar öreceğim. Bunun karşısında Meksika ekonomisi yüzde 4 değer kaybetti. Bize tweet atıyor yüzde 40 değer kaybediyoruz” dedi.

ÖZEL, ÖMER ÇELİK’E YÜKLENDİ

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in CHP ile ilgili yaptığı açıklamalara cevap veren Özel: “AKP’nin sözcüsü değişti ama Ömer Çelik aynı zehirli dili kullanmaya devam ediyor. AKP yöneticileri kendilerine bu sözü kendilerine yakıştırıyor olabilirler ama Türkiye siyasetine yakışmıyor. Ömer Çelik, CHP’yi bir takım darbelerle ilişkilendirmeye çalışmıştır. Ömer Çelik CHP’nin darbeler karşısındaki tutumunu soruyorsa, biz bütün darbelere karşı olduk ve ağır bedeli ödeyen siyasi parti olduk. CHP’nin darbelere karşı tutumunu merak ediyorsa 15 Temmuz akşamı mecliste olanlara sorsun. Kendisi 15 Temmuz akşamı neredeydi bilmiyoruz ama bizim nerede olduğumuzu o akşam mecliste olanlara sorsun. Darbeye karşı nasıl dik durulur, nasıl seçilmiş hükümetin darbeyle götürülmesine karşı çıkılır, bütün dünya iktidara karşı yapılmış bir darbede muhalefetin tepkisini beklerken, ana muhalefetin darbe karşısında dik duruşunu, kapalı ışıkları açtırıp çalışmayan meclisi çalıştırıp, hedef olmayan meclisi hedef yapıp kendi canıyla ödemeyi göze alan CHP’yi görsün, ondan sonra CHP’yi hedef alsın” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE BÜYÜK BİR İSRAF VAR’

Türkiye’nin ekonomi politikalarını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel: “Türkiye uzun zamandır iyi yönetilemiyor, hepimiz bunu yakından takip ediyoruz. Bugün Türkiye en temel ihtiyaçlarını bile ithal eder durumda. Türkiye’de birçok ihale dolarla verilmiş. Köprüden geçiyorsunuz, köprüden geçiş ücreti dolarla veriliyor. Türkiye’de büyük bir israf var. Her sene bir seçim yapılıyor. Bu konuda uyarıyoruz ama iktidar dinlemiyor. 2014’te ilk cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığında dolar 2,18 lira civarındayken, bugün 6,5 lira. Bu da tek adam rejiminin ne kadar yanlış olduğunu kanıtlıyor” diye konuştu.

İŞTE CHP’NİN KRİZDEN ÇIKIŞ YOLLARI

Adıgüzel, CHP’nin krizden çıkış yollarını anlattığı bildiriyi basın mensuplarıyla paylaştı. Bildiride yer alan 13 maddenin başlıkları şöyle: “Devlette liyakat sistemi yeniden inşa edilmelidir, demokrasiye geçilmeli hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliği sağlanmalıdır, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı sağlanmalıdır, akılcı bir dış kaynak yönetimine geçilmelidir, dolar esas alınarak yapılan ihaleler süratle Türk Lirası’na dönüştürülmelidir, Kamu İhale Yasası değiştirilmelidir, Sayıştay uluslararası standartlarda denetim yapmalıdır, bütçe disiplini sağlanmalıdır, dış politikada hamasete son verilmeli iç politika malzemesi yapılmamalıdır, geleceğimizi ipotek altına alan kontrolsüz borçlanmalardan kaçınılmalıdır, adaletsiz vergi politikası düzenlenmelidir, üretimi önceleyen bir planlama ve teşvik politikası yaşama geçirilmelidir, Türkiye israftan kaçınmalı tasarruf yapmalıdır.”

Editör: TE Bilişim