CHP, “seçimlerde güvenirlilik, doğruluk, şeffaflık kriterlerinin tespit edilmesi, seçmen kütükleri ve seçim sonuçlarının denetlenmesi, kamuoyu ve siyasi partiler tarafından ölçülebilir hale getirilmesinin sağlanması” gerekçesiyle Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından sunulan araştırma önergesinde, “TBMM seçimlerin şeffaf, adil, güven ve huzur ortamı içerisinde geçmesini sağlamak üzere Yüksek Seçim Kurulu’nun gerçekleştirdiği faaliyetlerin denetlenmesi, sorunların tespiti ve çözüm önerileri getirilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurmalı” denildi.

USULSÜZLÜKLER NE ZAMAN YAPILIYOR?
Önergede şu uyarılar yapıldı; “Seçimlerdeki usulsüzlükler, ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları ve oy torbalarının ilçe seçim kuruluna ulaştırılmasına kadarki süreç içerisinde meydana geliyor. Sandık sonuç tutanaklarının yayınlanması, seçimlerin sağlıklı bir zeminde gerçekleşmesi için elzem. İllerdeki sandık numaralarına göre oy pusulaları ve zarfların barkodlanarak denetim ve kontrole tabi tutulması seçim güvenliğinin sağlanması bakımından önem arz ediyor.”

Alınabilecek önlemlerin de vurgulandığı önergede, “Oy pusulalarının güvenliğinin sağlanması için sandık başkanı ve en fazla oyu alan üç siyasi parti görevlilerinin müşterek muhafaza ile ilçe seçim kurullarına götürülmesi kuralı titizlikle uygulanmalı. Sonuçların ilçe seçim kurullarına ulaştırılması ve birleştirme tutanaklarının düzenlenmesine kadar devam eden bir süreç olmalı” denildi.

Editör: TE Bilişim