Cumartesi 11 ayın sultanı Ramazan’ın ilk günüydü. Her sahurda yaptığım gibi kahvaltı türü atıştırmalar ile oruca başladım. Günde üç paket sigara içen için ilk gün ağır geçmesi gerekiyor. Ben de öyle olmuyor. Hemen alışıyorum. Normal yaşamımda geç kalkmanın orucumu tutarken zorlanmadığım bir gerçek. Yalnız sinir yapılarım hassaslaşıyor. Bunu bildiğim için günlük yazılarımı yedekli yazmaya başlıyorum. Bu yılda bir iki gün gazeteye gitmemeye özen gösterdim. Ramazan’ın ilk günü gazete okumakla geçirdim. Futbol müsabakalarını da takip ettim. Her gazetenin Ramazan sayfaları var. Onları karıştırdım. Prof.Dr.Osman Müftüoğlu’nun yaşam reçetelerine baktım. Müftüoğlu “Manevi duyguları çoğaltmanın, manevi iyileşmenin, iyi hayata katkıları tartışılmaz” diyor. Müftüoğlu devam ediyor. “Söz konusu sağlık olduğunda Ramazan ayı bir ‘iç doktor’ bir ‘doğal iyileştirici’ bir çeşit şifacı gibidir. Bu güzel ay herşeyden önce bir ruhsal temizlik, bir bedensel arınma fırsatı olarak değerlendirilmelidir.” Analizi Müftüoğlu’nun dört dörtlük. Orucumu sahursuz tutmamaya özen gösteriyorum.

Prof.Dr.Osman Müftüoğlu da sahursuz oruç olmaz diyor. Bu konuda tavsiyeleri ise şöyle: “Sahur özellikle sağlık bakımından son derece önemli. Ne var ki ‘Sahuru atlamak’ Ramazan’da en sık düştüğümüz hatalardan biri. Çoğumuz yiyip içtiklerimizle yatağa girip neredeyse 18-20 saatlik çok uzun bir süreyi aç geçirerek orucumuzu tutuyoruz. Oysa bu durum metabolizmamız açısından hiç uygun değil. Bizi yorgun, bitkin, başağrıları, uyuklayan, çarpıntı ve sinirli zemini hazırlayan bir oruç gününü bekliyor. Onun için sahursuz oruç sağlıksız oruç demektir.

Müftüoğlu hocamın tavsiyesi yerinde. Sağlıklı oruç tutmamız için mutlaka sahura kalkmamız gerekiyor. Tok tutan seçeneklerine gelince, yumurtanın vazgeçilmez ilk sahur seçeneklerinin başında geldiğini söylüyor. Omlet ve menemen, peynir, etli dolmalar, posa zengini çorbalar, proteinli salatalar, yoğurt, meyve (Zühtü Babacan’ın kirazını tavsiye ederim),  yağlar, baklagiller, kefir, badem, fındık, fıstık gibi atıştırmalar, sağlıklı oruç tutmamız için hocamın tavsiyesi. Benden yazması.

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ ŞEHZADELER’DE

Şehzadeler Belediyesi Ramazan etkinliklerini her yerde sürdürüyor. Bir bakıyorsunuz Cumhuriyet Alanı’ndaki meydanda etkinliklere katılan Başkan Ömer Faruk Çelik buradan bir başka mahallede Ramazan dolayısıyla şerbet dağıtıyor. Ben Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in her akşam da bir camii de teravih namazını kıldığına şahit oluyorum. Hava şartları bugüne kadar Cumhuriyet Meydanı’nda Ramazan etkinliklerini tam olarak yapılmasını engelledi. Herhalde bundan sonra hava şartları iyiye gidiyor. Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlikler Manisalılara iftar sonrası güzel zamanlar geçirtir.