Türkiye, sisteminin ne olacağını belirleyecek referandum için sandık başındaydı. Katılım oranının genel seçimden fazla olması bekleniyor. Güneydoğu’da 32 ilde oy verme işlemi 16.00’da bitti. Diğer bölgelerde saat 17.00’ye kadar sürdü. Ben yazımı yazarken oy ayrımı ve sayımlar başlamıştı. Milletin kararı hepimizin kararıdır.

Dün sabah erken kalktım. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne saat 10.00’da gittim. 1305 nolu sandıkta oyumu kullandım. Sonra eve geldim istirahata çekildim. Gecenin uzunluğuna dayanmak için. Saat 14.00’a doğru oğlum Gökhan aradı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün 14.00’da oyunu kullanacağını belirtti. Başkan Ergün de benim oy kullandığım okulda oyunu kullanacaktı. Tekrar gittim. Başkan Cengiz Ergün şık bir kıyafetle eşi Şeyda hanımla elele okula geldi. İki kızı da yanındaydı. Başkan Ergün’ün keyfi yerindeydi. Belediyespor Pazar’ı yenmişti. Maçı konuştuk. “İlk 20 dakikada 4-0 olurdu” dedi. Maçı 2-1 kazanmışlardı. Maçta Pazar takımının maça çok asıldığını belirtti. Başkan Ergün medya mensupları ile konuştu. Oyunu kullandı. Sonuçları nasıl izleyeceğini sordum. “Evde de olabilir, bir yerde de izleyebilirm” dedi.

Dürümcü Mehmet aradı. Ekonomist işadamı Hikmet Oray Yalçın’la yeni açılan Sir Winston’da oturduğunu söyledi. Ben de oraya gittim. Hikmet Oray Yalçın’ın oy kullanma yeri Manisa olduğu için İstanbul’dan ailesi ile gelmiş. Sohbet ediyoruz. Ben Ahmet Songüler’i aradım. Ömer  başkanı sordum. Oy kullanılan okulları dolaştığını söyledi. Sonra tekrar arayarak Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in makamında olduğu haberini verdi. Hikmet Oray Yalçın ve Mehmet’le çaylarımızı içip kalktık belediyeye gittik. Ahmet Songüler ile başkanın makamına geçtik. Ömer başkan çay söyledi. Hepimiz referandum sonuçları üzerine değerlendirme yaptık. Doğu’da oy sayımı bitmişti. Ne olup bittiğini görmemize az zaman vardı. Ben oyumu 5 saniyede kullandığıma gore sayım işlemlerinin de erken bitmesini bekliyoruz. Stresli bir kampanya dönemi geçirdik. Demokrasilerde halkın tercihini başımızın üzerinedir. Ne sonuç çıkarsa çıksın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün yine koltuklarında ve görevlerinin başında olacak. Ben ülkenin gelişmesi ve kalkınmasına hız verecek bir sonuç çıkacağını bekliyorum. Sonuçlar üzerinde analizlerimi yarın yazacağım.