Ülkemizde hiç bir konuyu, medeni ölçüler içerisinde tartışamıyoruz. Bugünümüzün sorunu değil bu... Genlerimizde var. Dün de böyleydi, bugün de böyle ve yarında devam edecek gözüküyor! Türkiye, tarihi bir karar arefesinde... Sistem değişikliğine gitmek istiyor. Bunun içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanlığı ismiyle, 'Başkanlık!' sistemine geçilecek maddeler görüşüldü, oylamalar yapıldı ve kabul edildi. Meclisin kabul ettiği bu değişiklik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanıp, milletin oylarına sunulacak.
Referandum, nisan ayının ortalarına doğru yapılacak. Bunun için 'evet!' veya 'hayır!' denilecek... Halkın kararı, başımızın üstünde... Demokrasiye inanıyorsak eğer, son sözü millet söyleyecek.
Geçen hafta içerisinde Şehzadeler Belediyesi referandum öncesi, Manisa'da valilik yapan, şimdiyse Kahramanmaraş Milletvekili olan Celaleddin Güvenç'i ağırladı. Valiliği sırasında Manisalı'ların gönüllerinde yer eden Celaleddin Güvenç, ben başta olmak üzere birçok dostlarını ve kurumlara ziyaretlerde bulundu. Giritligil Otel'de, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in, Güvenç'in onuruna verdiği yemek sonrası, toplantı salonuna geçildi.
Mükemmel bir organizasyon yapılmış, beğendim... Kimle kimler yoktu ki... Başta milletvekilimiz Murat Baybatur ve valimiz olmak üzere, Sİvil Toplum Örgüt başkanları ile yöneticileri... Muhtarlar... Belediye başkanları ve yöneticileri... Emniyet müdürümüz ile halktan birçok kişilerin katılımıyla toplantı, daha bir cazip hale geldi. Konu belli; 'Başkanlık!' sistemi...
Sayın milletvekilim dersini, sular seller gibi çalışarak gelmiş. Ülkemiz için hayati önem taşıyan bu referandum kararı öncesi, geçmişteki koalisyon devrelerinden başlayarak, bugünkü parlementer sisteminin sıkıntılarını, açmazlarını ve tıkanıklarını, akıcı bir uslüple anlatmaya çalıştı.
Yine geçmişte, başkanlık sisteminin ülkemizin kalkınmasında olmazsa olmazlardan biri olduğunu, rahmetli Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'ın, sık sık gündeme getirdiklerini yaşamış birisiyim. Ancak; MHP'nin Başbuğ'u Alpaslan Türkeş'in de başkanlık sisteminden yana olduğunu, millettevekilimiz Celaleddin Güvenç'den öğrenmiş oldum. Bilmemek ayıp değil, öğrenmenin yaşı yok... Milliyetçi akımın lideri Başbuğ, Türk siyasetinde, çok çileler çekmiş biriydi. Ülkesini seven, bu konuda 1980 öncesi çok mücadele vermişti. Başbuğ Türkeş 1975 yılında yazdığı kitapta, ülkemizin daha iyi yönetilmesi için başkanlık sisteminin gerekçelerini, madde madde belirtmiş. Sayın Celaleddin Güvenç'de konuşmasında Türkeş'in kitabından, önemli kısımların altını kara kalemle çizerek anlattı. Şimdiden bu kitabı ele geçirmek için, fellik fellik aranmaya başladım.
Milletvekilimizin anlatımını, hayran hayran izledim. Halkın anlayacağı dilde konuşması da, toplantıya katılanları sıkmadı. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'e helal olsun. Böyle bir konuşmacıyı Manisa'ya getirmesi ve böyle güzel bir organizasyon hazırlaması, hoş bir sürpriz oldu biz Manisalı'lara... Manisa'da en uzun süre emniyet müdürlüğü yapmış, Celaleddin Güvenç'in valilik yaptığı dönemde beraber mesai arkadaşlığı yaptığı Adem Aydemir bile İzmir'den kalkıp gelen, izleyiciler arasındaydı.
Toplantıyı bitirdikten sonra, Milletvekilim Gönenç, Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, Ekonomist Hikmet Oray Yalçın, Ahmet Songüler ile birlikte, Ulupark'ın işletmecisi Sebahattin Kayhan'la birlikte parka geldik. Oğlu Tarkan'da, güzel bir organizasyon yapmış. Her görüşe sahip Manisalı Masterler'de, oradaydı. Gün güzeldi... Çaylar ve kahveler güzeldi... Hele hele sohbet, daha güzeldi. Ayağınıza, dilinize sağlık Sayın Vali'm... Uzatmayın arayı...