Darbe teşebbüsü ile ilgili dünkü yazımda, "Şimdilik durduruldu" ifadesini kullanmıştım. Görülüyor ki yanılmamışım. Birinci aşaması başarılamayan darbenin gerçekleşmesi için Pazar günü de bir teşebbüsün olduğunu öğreniyoruz. 40 yıllık yeraltı faaliyeti ile açtıkları okullarda yetiştirdikleri kişilerle ülkeyi yönetme ve ele geçirme operasyonları, yine ‘Şimdilik' kaydıyla "Başarısız oldu" diyorum. Türkiye'de 70 general dün itibariyle gözaltına alındı. Kimisi tutuklandı, kimisinin de sorguları devam ediyor.
MANİSA'DA DA TUTUKLAMA VAR
Manisa Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Aslan ve Merkez Komutanı Albay Murat Yılmaz da tutuklananlar arasında. Operasyon ve gözaltılar devam ederken Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, darbe girişiminden sonra ilimizde 31 hakim ve savcı ile 3 kaymakam ile vali muavininin İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Vali Güvençer'in bu açıklaması vahim tablonun gerçek yüzünü gösteriyor. Manisa'da tespit edilen ilk andaki durum bu… Bir de ülke çapındaki durumun daha vahim olduğu ortada. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın, meydanlarda toplanılmasının devamını istemekle ne kadar haklı olduklarını gösteriyor.
TANRIVERDİ İLE KONUŞTUM
AK Parti'de 3 dönem Milletvekilliği yapan, MKYK Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Hüseyin Tanrıverdi'yi aradım. Ankara'daymış. Durumu sordum. Tanrıverdi hem siyaset biliminden, hem de uzun süre sendikacılık yaptığı için toplum biliminden iyi anlar. 15 Temmuz gecesini sordum, darbeyle ilgili düşüncelerini bana şöyle anlattı; "Darbe girişiminin esas hedefi Türkiye'dir, Türk milletidir ve demokrasidir, dünya lideridir. Millete karşı kansız ve haşhaşilerin yaptığı bu girişim, Türkiye tarihinin en kanlı ve en acımasız darbe girişimidir. Talimatları emir komuta zinciri içerisinde komutanlarından değil de Pensilvanya'dan alan bu kansızlar maalesef 208 vatandaşımızı, polisimizi ve güvenlik güçlerimizi şehit etmiştir. Çok sayıda yaralımız da var. Demokrasi şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Silahlı ve bombalı saldırılarda yaralananlara acil şifalar diliyorum. Türkiye bundan öncede birçok darbe girişimine ve darbelere maruz kalmıştı, ancak hiçbirinde Savaş uçakları ve ağır silahlarla halka ve kamu kurumlarına bombalar atılmamıştı. Ancak, Milli irade gerekeni yapmış ve devletine, vatanına sahip çıkmıştır".
"HER AN UYANIK OLUN"
Manisa'da demokrasi mücadelesinin ilk meşalesini yakan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler'den Allah razı olsun. Manisa'da Cuma akşamından beri meydanlar boş bırakılmıyor. Manolya Meydanı'nda Vali Mustafa Güvençer, Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Mercan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ile halkın katıldığı darbeyi protesto gösterilerinde Başsavcımız Şimşek, "Yıllardır bu devletin içine yuvalanan, devletin her türlü imkanlarından belki bizlerden fazla yararlanan ordu içindeki bir grup ile bunları dışarıdan destekleyen bazı sivil ya da diğer gruplar, ülkenin ve devletin demokratik olarak sandıktan seçilmiş siyasi iktidarına karşı darbe girişiminde bulunmuşlardır. Allah'a şükür ki şu ana kadar en önemli faktör olan sizler sayesinde -bizler resmi görevliyiz ve bu görevimizi mutlaka yerine getireceğiz- sizlerin inanılmaz desteğiyle gelinen şu noktada büyük aşama kaydedilmiştir. Ama ben şunu söyleyeyim, kesinlikle gaflete kapılmayın, bazı sıkıntılarımız devam etmektedir. Her an uyanık olun. Ülke için bu gerekmektedir" dedi. Sayın Başsavcımızın tespitlerine yüzde 100 katılıyorum.
MİLLETİMİZ ASKERİ BAĞRINA BASIYOR
Darbe teşebbüsünün sancıları hala devam ediyor. Manolya Meydanı'nda Jandarma Alay Komutanı Albay Bülent Mercan'a halk büyük sevgi gösterisinde bulundu. Milletimiz vatanına bağlı, askerimizi her zaman bağrına basmış bir Millettir. Albayım Bülent Mercan'ın vatandaşa selam durmasından gururlandım. Valimiz de yaptığı konuşmasında Milletimizin demokrasinin önündeki her türlü engeli aşabilecek güçte olduğunu ifade etmiştir. Allah bu birlik ve beraberliğimizi korusun. Ancak şunu da ifade etmek gerek, 15 Temmuz gecesi bir avuç maceracının darbe teşebbüsü karşısında 4 siyasi partimizin Genel Başkanları ve Milletvekilleri de darbe teşebbüsü karşısında sivil toplum örgütleri ve medyası ile dik durmuştur. Darbe teşebbüsünde Manisa'da değildim. Pazartesi akşamı Sabahattin Kayhan ile birlikte yemek yedim. Sonra benim Eski Adliye'nin arkasındaki Söğütaltı Kahvesi'ne gittim. Erdal Türek ve her akşam buluştuğum dostlarla birlikte oldum. Hasan Çoksöyler, ben gelene kadar gitmiş. Darbe teşebbüsünün ciddi olduğunu, başarısız sonuçlanmasının Allah'ın bir lütfu olduğunu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Bu darbeyi sağduyulu halkın ve polis teşkilatımızın cansiperhane mücadelesi önledi. Meydanlarda bütün toplumun fertleri olması gerekir.
AŞIRI HAREKETLER HOŞ KARŞILANMIYOR
AK Parti iktidarının mensupları meydanlarda dikkatli olmalı. Aşırı hareketler darbe teşebbüsünün önlenmesinin ruhunu zedeler. Pazartesi akşamı Söğütaltı Kahvesi'nde bunlar da konuşuldu. Geçen konvoyların attığı sloganları hoş karşılamadım. Manisa AK Parti Teşkilatı ve meydanlarda bulunan yöneticileri bunlara izin vermemeli, gerekli tedbirleri almalıdır. Bu ülkenin hepimizin olduğu bilinmeli. Üç beş çapulcunun yaptığına bakmayalım. Ordumuz gözbebeğimizdir. Ordumuzun itibarına büyük özen göstermeliyiz.
Bakın Manisa'nın büyük bir evladı, İstanbul'da bu darbenin önlenmesinde önemli görev yaptı. Manisalı olarak 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar Paşamla gurur duyuyorum. Geleceğin Genelkurmay Başkanı'na selam duruyorum.