Türkiye 1923 yılından bugüne kadar uygulanan parlamenter sistemden  Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Bu sistem 2019’da yapılacak başkanlık seçimi ile yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karizmatik liderliğini 16 Nisan pazar günü seçmen attığı oylarla bir kez daha tescil etti. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur derler, Halk oylamasında evet çıkacağını baştan beri savundum. Tabii bunda usta gazeteci köşe yazarı Yavuz Donat’ın da katkıları büyük. Yurdu dolaşan Yavuz Donat Manisa’ya geldiğinde başkanlık sisteminin geçeceğini, sonucun farklı olmayacağını söyledi. Manisa AK Parti Milletvekili Selçuk Özdağ da gazetemizi ziyaretinde referandumdan yüzde 53-54 evet çıkacağını belirtmişti. Sonuç yüzde 51.4’le çıktı.

Bu referandumda İstanbul, Ankara ve İzmir’de hayır çıktı. İzmir belliydi. İstanbul ve Ankara sürpriz yaptı. Kıyı kentlerinde bu toblonun çıkması bekleniyordu. Balıkesir ve Uşak da buna dahil oldu. Şehzadeler kenti Manisa’da her zaman olduğu gibi hayır oyu verdi. Yüzde 54.3’le. Referandum boyunca bunun rengini hissettiriyordu. Ben de geçmiş seçim ve referandum örneklerini vererek yazılar yazdım. ANAP’ın en güçlü döneminde 1986 yılında yapılan ara seçimde kimsenin belemediği bir sonuçla Doğru Yol Partisi’ni küllerinden çıkardı. AK Parti referandumda Manisa’da son genel seçimde aldığı oyları yakaladı. Bunun için de MHP’nin ne kadar oyu verdiğini kestirmek mümkün değil. Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde 379.375 oy veren Manisa referandumda 417 oy vererek cumhurbaşkanına sahip çıktığını gösterdi. Manisa’da MHP’nin Kula ve Selendi’sini yöneten belediye başkanların görev başında olan ilçelerde evet çıktı. Bu yörenin seçmenin muhafazakar olmasında elbette etkisi var.

AK Parti Genel Merkezi Ege Bölgesi ve Manisa’da yönetim biçimlerinde acilen değişikliğe gitmeli. Hem teşkilatlarında hem de devleti yöneten bürokratlarında değişikliğe gitmeli. Bu yörelerin yaşam biçimlerine uygun yöneticiler seçmelidirler. Bilhassa Manisa Adalet Parti kökeninden gelen merkez sağ görüşün hakim olduğu bir il. Herkesi kucaklayarak diyalog kurarak yöneticilerine ihtiyaç var. 5 AK Parti Milletvekili bu yazdıklarımı dikkatle okumalılar. Gelecek seçimde Doğru Yol tabanını kaybederler. 2019 seçimlerine kadar uzun zaman var. Gerçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partinin başına geçince referandum sonuçlarına göre değişiklikler yapacağını bekliyorum. Manisa tuzu kuru bir seçmene sahip. İktidar filan dinlemez. Sandıkta dersini verir.