Manisaspor’a rahat uyku yok. Ne kadar sansasyonel galibiyetler alsa da siyah-beyazlılar alt sıralardan kendini kurtaramayacak gibi. Çünkü Mehter takımı gibi iki ileri bir geri şeklinde yoluna devam ediyor. Bu hafta olduğu gibi alt sırlardan kurtulduk derken lider Malatyaspor’un sert tokadı tekrardan bizi cenderenin içine soktu. Geçen hafta Adana Demirspor deplasmanında galibiyeti kaçıran Manisaspor Cumartesi günü seyircisi önünde lider Malatyaspor’u ağırladı. Bandırmaspor ve Adana Demirspor maçlarında oynanan güzel futbol herkesin içine umut saçmıştı. Zaten lider takımı severiz biz.( Eskişehirspor maçında olduğu gibi) Yani Malatyaspor’a sert bir tokat atarız düşünceleri içinde 19 Mayıs Stadyumunda yerimi aldım. Sait Karafırtınalar kadro istikrarını hemen hemen bozmamıştı. Geçen hafta sahaya çıkan kadrodan bir tek Fahri yoktu. Onun yerine sağ bekte Berk görev alıyordu ki geçen haftada ilk yarıda Berk, Fahri’nın yerine oyuna girmişti. Yani Sait Karafırtınalar’ın bu maçta macera aramaması bildiği kadroyu bozmaması önemliydi. Sonuçta iki haftada 4 puan alan bir takımı bozmanın anlamı yoktu. Neyse lafı fazla uzatmayayım...

RAKİBİN PLANLI FUTBOLU İÇİNDE KAYBOLDUK
Maç başladı ve rakibin neden ligde lider olduğunu net bir şekilde gördüm. Bu sezon pozitif anlamda izlediğim nadir takımlardan birisiydi Maltayaspor. Saha ne yaptığı bilen, planlı, programlı, takım boyunun kısa tutan ve sürekli bir düzen içerisinde oyunu sürükleyen bir takım. Manisaspor, karşısında böyle bir takım görünce haliyle bocaladı. Çünkü siyah-beyazlılar kendi üstlerine plansızca hücum eden takımlara karşı skor üretiyordu. Takım boyunu kısa tutan ve sürekli alan daraltan bir takıma karşı Bahattin, Gökhan ve İsmail üçlüsü tek kelimeyle söndü. Çünkü bu üç isimde boş alanda etkili olan isimlerdi. Durum böyle olunca Manisaspor üretmekte çok zorlandı. Orta sahadan bir türlü yaratı hamleler gelmedi Manisaspor adına. Son haftaların formda ismi Savaş Yılmaz ve Metin Yüksel Malatyaspor’un dinamik orta sahasında mücadele etmekle meşgul olunca siyah-beyazlılar topu üçüncü bölgeye taşımakta çok zorlandı. Özellikle Malatyaspor’un orta sahası Azubuike’yi izlerken yoruldum. Sahada basmadık yer bırakmadı. Savaş ve Metin’in geriden oyun kurmasına engel oldu. Umut Gündoğan’a adım attırmadı. Azubuike bu işleri yaparken Sedat Ağacay ise geriden oyuna yön veren isim olarak dikkat çekti. Açıkçası bu Sedat Ağacay bizim takıma gelse ilk on birde banko oynayamazdı. Ama bir planın içinde dikkat çeken isim oluyordu.

BAŞKA PLANLAR ÜRETMEK LAZIM
Lider Malatyaspor dersine çok iyi çalışmış ve Manisaspor’u kitlemişti. Hızlı Ataklarla ve savuma arkasında yakalanacak boşluklar dışında bir hucüm planı olmayan Manisaspor bu tabloda neredeyse pozisyonu olmadan maçı bitirdi. İlk yarısı golsüz bitmesine rağmen sahada ki tabloda Manisaspor’un bu maçı kazanmasının mucize olduğu apaçık ortadaydı. Çünkü oyunu domine eden taraf konuk takımdı. İkinci yarıda atılan goller ile Malatyaspor maçı 2-0 kazanmasını bildi. Konuk ekip son paslarda biraz daha dikkatli olsa Allah muhafaza skor daha farklı olurdu. Yenilen iki gole de bakarsak geçerken çok basitti. Kaleci İsmail’den dönen iki topta da Manisaspor defansı uyudu. Zaten maç boyu Malatyaspor sahanın her noktasında dönen topları alarak tekrardan atak girişiminde bulundu ve topa sahip oldu. Uzun haftalardan sonra Manisaspor’u bu kadar kötü gördüm. Ya da rakip bizi çözmüştü. Galiba ikinci dediğim daha doğru. Çünkü bizi çözmek maalesef çok zor değil. Giresunspor maçında da gördük biraz alan daraltan bir takıma karşı zorlanıyoruz. Üretemiyoruz. Şut bile atamıyoruz. Bu yüzden Sait Karafırtınalar’ın Manisaspor’a B ve C planı üretmesi lazım. Yoksa tek planla ile yolumuza devam etmek önümüzdeki haftalarda bizi zorlayacağı aşikar.

KADRO KALİTESİ OLARAK ARADA FARK YOK
Sonuçta lider takıma yenildik diyenler olacaktır. Evet Malatyaspor ligin lideri. Ve bu liderlik koltuğunu ne kadar hak ettiği bizlere oynadığı futbol ile gösterdi. Ama kadro yapısına bakarsak bizim Malatyaspor’dan kalır yanımız yok. Oyunculara tek tek baktığımızda Manisaspor ’da olan isimlerin daha kaliteli olduğunu bile görebiliriz. Ama konuk ekibin sezon başından beri sahaya yansıttığı bir palanı var. Bizim ise öndeki isimlerin bireysel becerine kalmış bir durumumuz var. Yani bizim düşme hattında, Malatyaspor’un ligin zirvesinde olmasının tek sebebi bu. Yoksa Maltayaspor ’un 10 numarası İrfan Başaran’ın bireysel olarak Umut Gündoğan’dan hiç bir üstünlüğü yok. Hatta Umut Gündoğan background olarak İrfan’ın iki üç tık önünde. Ama sahada da ki tabloda İrfan tam bir 10 numara gibi bütün ataklarda söz sahibi futbolcu. Umut Gündoğan ise düşük tempoda maçı idare eder görüntüde sahada dolaşıyor. Asıl meşalenin bu olduğunu düşünüyorum.

MERTAN NİYE UNUTULDU?
Manisaspor için sahaya çıkan on bir ne kadar doğruysa yedek isimler o kadar yanlış. Yani ben Mikic’den ne beklenildiğini anlayamıyorum. Ya da oyuna giren Billal Sebahi… Yani Cezayirli futbolcu maçı çevirsin diye oyuna alındı ama tam bir halı saha futbolcusu gibi sahada dolaştı. Perovic haftalardır bir şey vermiyor. Biraz Ozan Sol kıpırdar gibi oldu. Durum böyle iken Perovic ısrarı niye. Bahhatin’e bir şey olsa Perovic’e kalacak takım. Mertan’ın yedek kulübesinde olması gerektiğini düşünüyorum. Devre arası alınan yabancıların ne kadar yetersiz olduğu da her geçen hafta bir kez daha ortaya çıkıyor.

MİLLİ MAÇ ARASINI İYİ DEĞERLENDİRMEK LAZIM
Bir de fikstür avantajı var diyorlar. Bu saatten sonra herkes herkesi yener bu ligde. Alt taraf çayır çayır yanıyor. Manisa’nın beğenmediği Levent Eriş bitik Mersin İdmanyurdu’na 3 maçta 5 puan aldırdı. Yani maçın saati, günü ne olursa olsun sahada mücadele eden kazanıyor. Bu yüzden Manisaspor milli takım arasını iyi değerlendirmeli. Sivasspor maçı ile başlayan 4 haftalık periyot siyah beyazlıların ligde ki kaderini belirleyeceğini düşünüyorum.