Bayram öncesi Söğüt Altı kahvesinde dostum Kuyumcu Bayram Ali Baylan’la bir araya geldik. Bayram Ali benim Manisalıların çoğunun bilmediği oranda kadim dostumdur. Bayram Ali’ye “Ne var ne yok?” dediğimde bana “Sağdıcım Umre’ye gittim” dedi. Ben de “Benden de mi gizli?” dedim. Sağdıcım Bayram Ali, Umre ziyaretini kimlerle gerçekleştirdiğini söyledi. Kasap Emin ismi geçince Bayram Ali’ye “Umreye giderken bile seçici davranıyorsun” dedim.

UMRE NEDİR?

Umre dini bir terim. “Belli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kabe’yi tavaf etmek, Safa-Merve arasında say yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadettir.

KİMLER İLE GİTTİ

Söğüt Altı kahvesinde uzun süredir beraber olmadığım Bayram Ali Baylan’dan Umre seferini kimlerle yaptığını öğrendim. Bayram Ali “Sağdıcım Kasap Emin’i bilirsin. Çocukluk arkadaşım Kunduracı Hüseyin Akgül ile birlikte karar verdik ve gittik.” Ömürde bir defa Umre yapmak sünnettir. Bayram Ali Baylan spor camiasının Donatımspor’un en uzun başkanlığını yapan et piyasasının Karaköy markası Kasap Emin (Kaçar) ve çocukluk arkadaşı Hüseyin Akgül’le Mekke – Medine’ye beraber gidip küçük hacı denilen (HACCI ASGAR) Umreyi gerçekleştirmişler. Allah kabul etsin. Bir zamanlar biz de düşünmüştük kısmet değilmiş. Bayram Ali Baylan Umredeki yaşamını bana anlattı. Ve dedi ki “Kasap Emin gibi seni de Umreye götüreceğim. Çok mutlu olacaksın” dedi. Bayram Ali ve Kasap Emin’i iyi tanırım. Her ikisi iş dallarında Manisa güvenilir isimlerdir. Altan alacaksan Bayram Ali’den Et alacaksın Kasap Emin’den derler. Doğru söze ne denir. Bayram Ali ile Kasap Emin’in yanına gittik. Ramazanın son gününde birlikte orucumuzu açtık. Bayram Ali ve Kasap Emin’den Umre ziyaretini dinledim. Çok memnun olmuş Allah herkese nasip etsin.

Bayramı ailemle birlikte Çeşme Ildır’da geçirdim. Bayramda Çeşme, Alaçatı ve Ildır’da neler olup bittiğini de önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım.