Haber: Eren EKİNCİ


DÜNYA madencilik tarihinin en büyük felaketi olarak tarihe geçen Soma'daki maden faciasını, yapacağı SOMA (Çığlığın Resmi Çekilemez) isimli filmde işlemek istediğini fakat Manisa Valiliği tarafından çekimlere izin verilmediğini öne süren ünlü yönetmen Faik Ahmet Akıncı, uğradıkları zarar nedeniyle valilik hakkında tazminat davası da açtıklarını kaydetti. Akıncı, filmin çekimlerine Soma'da izin verilmediği için bu filmi başka bir ilde çekeceklerini ve filmin facianın yıldönümü olan 13 Mayıs'ta vizyona gireceğini ifade etti.

"1 MİLYON TL ZARAR VAR"
Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda basın toplantısı düzenleyen Soma filminin ekibi ile yönetmeni, Manisa Valiliğine filmin senaryosunu ve gerekli evrakların iletilmesine rağmen izin çıkmamasına anlam vermediğini dile getirdi. Film yayınlanmadığı için uğradıkları zararın 1 milyon TL olduğunu kaydeden Yönetmen Akıncı, "Manisa Valiliği, tarafımızdan sinopsis ve senaryo talep etti. Mevzuatta böyle bir şeyin olmadığını söylediğimde de ?Senin ne yapacağın belli olmaz' diyerek, benden senaryo ve sinopsis istediler ve ben de vermedim. Valilik makamı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, Valiliğin bize vermiş olduğu cevap ?Kültür Müdürlüğü'nün sorumluğunda olduğunu' söylediler. Sayın Vali herhalde Manisa'nın mülki amiri olduğunu unutmuş olmalı ki, böyle bir cevap veriyorlar. Sonuç olarak bir aylık süreçte Soma'da 40 kişilik ekiple mağdur olmamızın tek sorumlusu Manisa Valisidir. 40 kişilik bir ekibin konaklaması, yemesi, içmesi, ulaşımı, teknik ekip ve ekipmanların günlük kiraları ve çalışanların haftalığı, SGK güvencelerini hesap edildiğinde Manisa Valisinin keyfi tutumundan dolayı şirketimizin 1 milyon lira zararı vardır" diye konuştu.

"HEDEF TAHTASI HALİNE GELDİK"
Yönetmen Akıncı, Türkiye'de sanatsal faaliyetler yapmanın zorluğuna değinerek sansür olgusunun sinema sektörünün gelişimini engellediğini dile getirdi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın açıklamalarına değinen Akıncı, Soma'da maruz kaldıkları zorluklara değinerek şu şekilde konuştu: "Sayın Vali, Manisa Valisi gibi davranmayıp birilerini koruma adına yapmış olduğu bu eylem hakkında gerekli yasal haklarımızı arayacağız. Sayın Valinin izin vermemesi çokta yadırganacak bir şey değildir. Türkiye'de yazılmamış bir kitaba hapis olduğunu biliyorduk, şimdi de çekilmemiş bir filme sansür uygulandığını hep beraber görüyoruz. Sayın Valinin izin vermediği gibi birde basına çıkıp ?Vereceğim, inceliyoruz' diye yaptığı açıklamalar, bizi Soma'da hedef tahtası haline getirmiştir. İşsizliğin hat safhada olduğu, yoksulluğunu alabildiğince olduğu bu yerlerde insanlar siyasetçilere, yöneticilere, maden sahiplerine şirin gözükmek için bize hakaret etmiş, darp etmiş ve ne yazık ki tacizde bulunmuştur. Bunu sadece teknik ekibe değil bütün oyunculara yapmışlardır. Yani Sayın Vali izin vermeyerek bizi orada hedef tahtası haline getirmiştir."

"FİLMİ İNTERNETE KOYACAĞIM"
Soma'da, filmin çekimlerine yardım etmek isteyen maden işçilerinin baskılara maruz kaldığını dile getiren Yönetmen Akıncı, Soma isimli filmi Manisa'da değil de başka şehirlerde çekeceklerinin altını çizdi. Akıncı konuşmasında, "Ayrıca Soma'da çalışmakta olan madenlerin sorumluları, Türkiye Maden İş Sendikası ve bazı siyasetçiler, Soma'da bize yardım etmek isteyen maden işçilerini ve halkı ?Bu filme yardım ederseniz, siz veya bir akrabanız bu filmde gözükürse, işinize son veririm'; işe girmek isteyenlere de ?Sizi işe almam' tehdidinde bulunmuşlardır. Biz artık Soma filmini başka şehirlerde çekmeye gidiyorum ve Manisa Valiliğinin vermediği izinleri Karaman, Zonguldak, İzmir Valiliği veriyor. Ama nedense buranın Valiliği vermiyor. Vali 13 Nisan'da yapılacak mahkemeyi bahane ediyor. Dediğim gibi, ben filmi başka illerde çekmeye gidiyorum ve filmi başka illerde çekeceğim. 13 Mayıs'ta film vizyona girecek. Manisa'da ya da İzmir'de filmin galasını yapacağım. Ola ki; Sayın Valinin yaptığını Kültür Bakanlığı yetkilileri de yapar ve filmimi çıkarmazlarsa o zaman filmi internete koyup, internette yayınlayacağım. Yani 5 milyon sinema seyircisi yerine, 75 milyon Soma cinayetini izleyecek" şeklinde konuştu.

SOMA FİLMİ 13 MAYIS'TA VİZYONDA
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında yasal işlemi, şirketin kaybı olan maddi ve manevi zararı, hem de izni vermemesinden dolayı dava açtıklarını belirten Akıncı, "Suç duyurusunda bulunduk. Biliyorsunuz, valilere suç duyurusunda bulunurken Cumhuriyet Savcılığına değil de Bakanlıklardan izin almamız gerekiyor. Avukat arkadaşlarımız bunları hallediyor. Biz her şeyi yasal olarak yapıyoruz. Bugün sabah saat 08.00'da parasını ödediğimiz otelden yaka paça dışarı atıldık. ?Sizi burada istemiyoruz, gidin' diyorlar. Bizi orada huzur bozucu bireyler olarak gösterdikleri için, halktan böyle muamele görüyoruz. Biz sanki orada olduğumuz sürece diğer madenler kapatılacak, biz orada bu filmi çekersek insanlar işsiz kalacak diye bir hava oluşturdular. Oradaki herkes artık bizi düşman gibi görüyor. Orada kalmamızın sağlıklı olmayacağını düşündüğümüz için başka bir ile gidiyoruz. Karaman veya Zonguldak'a gideceğiz. 13 Mayıs'ta film vizyonda olacak" dedi.
Editör: TE Bilişim